Lukuaika: Fuengirolan uudet muraalit pysäyttävät ihailemaan

Fuengirolan uudet muraalit pysäyttävät ihailemaan

El Boquetillon upeat seinämaalaukset ovat erinomainen osoitus siitä, miten luovuudella ja kekseliäisyydellä voidaan kirkastaa asuinalueen ilmettä huimasti.

Fuengirolan keskustan ja Las Lagunasin välissä sijaitseva El Boquetillon kaupunginosa ei ole varsinaisesti kuuluisa näyttävyydestään. Olenpa joskus kuullut aluetta kutsuttavan ”Fuengirolan Kontulaksikin”. Liekö nimitys kantautunut kaupungintalolle asti, mutta ainakin siellä on selvästi pantu merkille, että alue kaipaa pientä ilmeen kohotusta. Ja toimeen on ryhdytty mm. maalaamalla upeita muraaleja kerrostalojen julkisivuihin.

Malagalaisen Lalonen työssä on kuvattuna hänen oma isoäitinsä Concha. Mies kertoo että maalaus on omistettu sekä isoäidille että kaikille muille suvun naisille, jotka ovat antaneet mallin sinnikkyydestä ja positiivisuudesta vaikeuksienkin edessä.

Kyseisen hankkeen puitteissa maalataan El Boquetillon alueelle kaikkiaan 12-15 seinämaalausta eli muraalia. Hankkeeseen on budjetoitu kaikkiaan 173.000 euroa. Summasta 80 prosenttia tulee EU-rahoitteisesta EDUSI-ohjelmasta (Estrategias de Desarrollo Urbano Sostenible). Loput 20 prosenttia tulevat Fuengirolan kaupungin kukkarosta.

Galicialaislähtöisen Lula Gocen työn nimi on Garden. Hän kertoo olleensa erityisen otettu siitä, miten alueen asukkaat huomioivat häntä kun hän teki maalaustaan.

Muraalien maalaamista ei ole annettu kenen tahansa tehtäväksi, vaan asialla on joukko Espanjan nimekkäimpiä ja tunnustetuimpia grafittitaiteilijoita. Ja jälki on sen mukaista.

- Mainos -

Muraalit ovat selvästi myös alueen asukkaiden mieleen. Kun kävin napsimassa seinämaalauksista kuvia, oli helppo huomata, miten tyytyväisinä paikallisen kulmakuppilan asiakkaat katselivat vuoroin maalauksia ja kuvien näpsijää, selvästi ylpeinä barrionsa uudesta ilmeestä.

Malagalaisen Nesuin seinämaalauksessa meriteema löytyy heijastuksena naisen aurinkolaseista.

Tällä hetkellä valmiita uusia maalauksia on puolen tusinaa, joten vielä ainakin toinen monoma on odotettavissa. Niiden lisäksi on jo aiemmin maalattu, neljälle eri seinälle levittäytyvä merimaisema.

Omaa ylistävää kieltään El Boquetillon uusista seinämaalauksista kertoo sekin, että niistä kaksi on nimetty kilpailemaan koko maailman hienoimman muraalin tittelistä. Kyseistä äänestystä järjestää Street Art Cities portaali, joka etsii hienoimpia seinämaalauksia 1250 kaupungista ympäri maailmaa. Joka kuukausi järjestetään äänestys kyseisen kuukauden hienoimmista seinämaalauksista.

Toistaiseksi uusin El Boquetillon muraaleista on juuri valmistunut malagalaisen Borja Morenon, taiteilijanimeltään El Alfilin työ, jossa maalaukseen yhdistyy myös runous. Käy katsomassa, pystytkö lukemaan runon, joka maalauksen pintaan on kirjailtu.

Kesäkuun osalta Street Art Citiesin äänestyksessä mukana on kaksi taideteosta El Boquetillosta. Sevillalaisen taiteilijan Fabián Bravon, joka käyttää taiteilijanimeä Kato, maalaama seinä on toinen näistä. Hänen kuvansa esittää pientä tyttöä, joka polvistuneena rannalla pitää kädessään meritähteä, taustalla upea auringonlasku.

– Tämä valloittava seinämaalaus vie meidät taianomaiseen maailmaan, missä yölliseen auringonlaskuun verhoutunut tyttö pitää käsissään meritähteä, joka valaisee hänet hehkullaan, kuvailee taiteilija itse työtään.

Sevillalaisen Katon, eli Fabián Bravon työ on nimeltään La mágia de los sueños. Taiteilijan mukaan maalauksen sanoma on, että ”pimeimpinäkin hetkinä, aina löytyy valo, joka ohjaa tietä unelmiimme”.

Toinen samaan äänestykseen noussut työ on malagalaisen Nesuin käsialaa.

– Kyseessä on Fuengirolan kaupungintalon toimeksianto perinteisellä kalastajien alueella, El Boquetillossa. Menin pois mukavuusalueeltani, mutta ensimmäisestä siveltimenvedosta lähtien tunsin oloni luontevaksi ja annoin vain mennä, kertoi Nesui seinämaalauksestaan, joka kuvaa naista, jonka aurinkolaseista heijastuu merimaisema kalastajineen.

Galicialaistaiteilija Mon Devanen työ Niña con barco, Leive oli ensimmäinen El Boquetillon uusista muraaleista. Hän käytti inspiraationa Pablo Picasson työtä Niña con barco (Maya), jossa Picasson mallina oli hänen oma tyttärensä. Mon Devane puolestaan käytti mallina omaa tytärtään Leiveä.

El Boquetillon muraalit sijaitsevat Elolan stadionin ja El Boquetillon kauppahallin välisellä alueella. Koko projektin on tarkoitus valmistua vielä lokakuun aikana.

- Mainos -

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Janne Leipijärvi, kuvat: Janne Leipijärvi
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...