Lukuaika: Fuengirolan Kansainvälisten päivien Suomen osasto uusiin käsiin

Fuengirolan Kansainvälisten päivien Suomen osasto uusiin käsiin

Fuengirolan Kansainvälisten päivien eri maiden osastojen järjestelyistä on tehty päätös. Suomen osaston järjestelyoikeudet vuoden 2024 juhlille myönnettiin uudelle toimijalle.

Fuengirolan Kansainväliset päivät, virallisesti Feria Internacional de los Países, on vuosittain Fuengirolassa järjestettävä massiivinen tapahtuma, joka täyttää kaupungin feria-alueen ääriään myöten vajaan viikon ajan huhti-toukokuun vaihteessa.

Kansainvälisillä päivillä yli 30 osallistuvaa maata esittelee omaa kulttuuriaan monin eri tavoin. Kunkin maan osaston järjestelyoikeudet myöntää Fuengirolan kaupunki, sille jätettyjen hakemusten perusteella. Sikäli kuin yhden maan osastolle on useampia halukkaita järjestäjiä, kaupunki pisteyttää hakemukset omien kriteereidensä perusteella ja oikeudet menevät voittaneelle taholle.

Vuoden 2024 Kansainvälisten päivien järjestelyoikeudet on nyt jaettu, ja Suomen osaston järjestää uusi toimija, Bebidas del norte -niminen yhtiö, jonka puhemies Riki Huhtala vaikutti tyytyväiseltä saatuaan uutisen voittaneesta hakemuksesta.

- Mainos -

– Fuengirolan kaupungillahan oli melkoinen lista asioista, joita he halusivat osastoilla nähdä ja me pyrimme hakemuksessamme vastaamaan noihin kriteereihin mahdollisimman hyvin, hän kuvailee.

– Kaupunki halusi kiinnittää huomiota siihen, että osastoilla olisi muutakin kuin vain ruokaa, juomaa ja dj soittamassa musiikkia. He halusivat maiden osastoilta laajemmin kulttuuria, perinteisiä käsityöläisiä ja niin edelleen, tietenkään musiikkia unohtamatta. Myös maan edustukseen kulkueessa toivottiin huomiota, Huhtala jatkaa.

Jotain uutta, jotain vanhaa

Jokainen pidempään Aurinkorannikolla viihtynyt tietänee, että Kansainvälisten päivien Suomen osasto on usein noussut keskustelun aiheeksi. Monet ovat olleet tyytyväisiä, mutta myös parannusehdotuksia ja suoraa kritiikkiäkin on tullut paljon.

Riki Huhtala muistuttaa, että nyt on vasta saatu järjestelyoikeus, joten suunnitelmat ovat vasta alustavia ja nyt niitä päästään kunnolla kehittämään.

Hän kuitenkin avaa hieman sitä, mitä on tulossa.

– Kaupungilla oli aika selvä visio siitä, mitä he tapahtumalta haluavat, ja me halusimme tietysti lähteä miettimään sitä, mitä asiakas tapahtumalta ja Suomen osastolta haluaa, Huhtala taustoittaa.

– Näillä näkymin päädyimme siihen, että sauna jää pois, vaikka se oleellinen osa suomalaisuutta onkin. Joulupukki haluttiin kuitenkin pitää tavalla tai toisella mukana.

- Mainos -

Kaupunginkin toivomaa laajempaa näkemystä kulttuuriin tuodaan mm. suomalaisen designin kautta.

– Suomesta tulee monia kansainvälisestikin tunnettuja brändejä, joita kaikkialla ei kuitenkaan välttämättä mielletä suomalaisiksi. Me haluamme nostaa mm. näitä esiin. Marimekkoa, Artekia, ja niin edelleen, Huhtala mainitsee.

Ruokapuolelle teemoja

Ruoka- ja juomapuolta uusi järjestäjä lähestyy teemoittamisen kautta.

– Juhlathan alkavat keskiviikkona 1.5. eli vappupäivänä. Silloin tarjoillaan luonnollisesti simaa ja munkkeja ynnä muuta. Seuraava päivä on torstai, johon sopii hyvin hernekeittoteema. Ja viikonloppua kohti mentäessä voisi olla vaikka perinteisten makkaraperunoiden vuoro. Ja niin edelleen, Huhtala hahmottelee.

Myös kulkueen suhteen mietintä on käynnissä, joskin siinä on omat rajoitteensa.

– Kaupungin taholta on asetettu melko tiukkoja rajoituksia kulkueen suhteen. Siellä ei saa olla alle 18 vuotiaita ja esimerkiksi minkäänlaisia kaupallisia logoja ei saa kulkueasuissa näkyä. Tämän vuoksi esimerkiksi suomalaisille ehkä ominainen lätkäpaita ja muu jää pois.

Yhtä perisuomalaista mahdollisuutta Huhtalan mukaan kuitenkin vakavasti harkitaan.

- Mainos -

– Letkajenkka on sellainen jota me suunnittelemme. Onnistuuko letkajenkan järjestäminen kulkueeseen, en vielä tiedä, mutta ainakin varsinaiselle osastolle se jossain muodossa tulee.

Musiikki ja muu ohjelma Suomen osastolle ei tietenkään ole valmis, mutta suuntaviivat ovat selvillä.

– Keitä artisteja ja kuinka monta paikalle saadaan, on vielä auki, mutta se on selvillä, että pelkästään dj:n ja tribuuttiesitysten kanssa ei mennä. Suomesta tuodaan ainakin suomalaista tangoa, Huhtala lupaa.

Onnea uusille tekijöille”

Useana aikaisempana vuonna Kansainvälisten päivien Suomen osastoa on ollut järjestämässä Uusi Refla -ravintolasta tuttu Marko Levander. Tänä vuonna Levanderin hakemus ei kuitenkaan tullut kaupungin kriteereillä valituksi. Levander toivotta uusille järjestäjille onnea.

– Tavallaan on ihan helpottavaa että joku muu tulee välillä tekemään Suomen osaston. Itse olen sitä jo niin monta vuotta tehnyt ja työmäärä noissa juhlissa on valtava. Toki olisin mielelläni jatkanutkin juhlien parissa, mutta tässä vaiheessa toivotan onnea uusille tekijöille, Levander toteaa.

Artikkelin kirjoittaja

Janne Leipijärvi
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...