Etätyöstä on tullut monelle uusi normaali. Vielä vuosi sitten monessa yrityksessä suhtauduttiin etäpäiviin nihkeästi, tänä päivänä etätyölle ei aina löydy edes vaihtoehtoa.
Kun reilut kymmenen vuotta sitten aloitin omat etätyöni yrittäjänä, oli kyseessä valinta. Sain mahdollisuuden vapaaseen itsenäiseen elämään maiden rajoista välittämättä. Tietokone kulki mukana, tiedostot siirtyivät ja homma toimi.
Etätöihin visioidaan usein ajatus yksin työskentelystä kotitoimistosta käsin. Niin ihanalta kuin oman kellon mukainen työrytmi kuulostaakin, on arki vastassa kotitoimistossakin. Etätyössäkin noudatetaan toimistoaikoja ja harvaa työtä voi tehdä kokonaan ilman kontakteja, ovat ne sitten asiakkaisiin, yhteistyökumppaneihin tai kollegoihin. Miten keskittyä kotona? Kuinka saada työrauha niin muulta perheeltä kuin tekemättömiltä kotitöiltä? Mitä jos tekniikka pettää, keneltä kysyä apua?
Useiden vuosien harjoittelun jälkeen olen vaihtanut kotitoimiston co-working keskukseen. Tämä on etätyöntekijän unelma. Saatavilla on omaa rauhaa, mutta taukohetkeen löytyy puheseuraa ja kahvikaveria. Jos ajatus sakkaa saa sparrausapua ja ennen kaikkea tila antaa raamit työnteolle. Pienet asiat kuten asiakirjojen tulostus tai skannaus hoituvat, paketit löytävät perille toimiston osoitteeseen ja jos netti tökkii, löytyy siihenkin asiantuntija.
Etätöiden määrä tulee kasvamaan myös jatkossa. Yhä useamman toimialan työt pystytään hoitamaan etänä ja moni ratkaisee etätyödilemman siirtymällä osaksi työyhteisöä. Ehkä kyse on keski-ikäistymisestä, tai sitten iän myötä vaan viisastuu. Miksi tehdä asiat vaikeaksi, kun ne voi tehdä helpomminkin.
Outi Hannuksela
Kirjoittaja on SmartWorkPlaza co-working keskuksen perustaja ja etätyön ehdoton kannattaja Aurinkorannikolla