Koronaseuranta Uutiset

Espanja aloittaa koronarokotukset tammikuussa

Terveysministeri Salvador Illan mukaan Espanja valmistautuu rokottamaan kaikki halukkaat koronavirusta vastaan.

Espanjan rokotusstrategia on kolmivaiheinen. Rokotteen uskotaan olevan saatavilla kaikille asukkaille vuoden 2021 loppuun mennessä. Rokotteen ottamisesta ei aiota tehdä pakollista.

Espanjan terveysministeri Salvador Illa kertoi tällä viikolla tarkemmin maan covid-19 rokotusstrategiasta. Hänen mukaansa kyseessä on koko maan kattava suunnitelma, ei siis aluehallinnoittain vaihteleva.

Espanjan valtiolla on tällä hetkellä allekirjoitetut rokotteiden hankintasopimukset jo viiden eri valmistajan kanssa. Nämä ovat AstraZeneca/Oxford, Sanofi-GSK, Johnson & Johnson/Janssen, Pfizer/BioNTech ja Curevac. Neuvottelut jatkuvat Modernan ja Novavaxin kanssa. Laajalla hankintavalikoimalla pyritään varmistamaan että mahdollisimman moni saadaan rokotettua mahdollisimman pian.

Toistaiseksi rokotteiden määristä tiedetään, että AstraZeneca/Oxford -rokotetta tulee maahan 31 miljoonaa ja Pfizer/BioNTech -rokotetta 20 miljoonaa annosta. Yhden henkilön immuniteetin saavuttamiseen tarvitaan kaksi rokotetta, joten näillä saadaan rokotettua reilut 25 miljoonaa ihmistä, mikä on yli puolet Espanjan väestöstä.

Kaikkiaan terveysviranomaisten hankintalistalla on noin 160 miljoonaa rokoteannosta, mikä riittäisi lähes kaksinkertaisesti koko väestön rokottamiseen. Tällä halutaan varautua esimerkiksi siihen, ettei joku rokote läpäisekään testejä myyntilupaan asti.

Kolmessa vaiheessa

Koska rokkoteiden saatavuus paranee vähitellen, hallitus on määrittänyt ihmiset 18 ryhmään, joita aletaan rokottaa priorisoinnin mukaan.

1. vaiheessa rokotetaan 2,5 miljoonaa henkilöä tammi-maaliskuun aikana. Näihin kuuluvat mm. hoitokodeissa asuvat, heidän hoitajansa ja muita terveydenhoitoalan työntekijöitä.

2. vaiheessa pyritään rokottamaan muut ”kriittiset ryhmät” kesäkuuhun mennessä.

3. vaiheessa rokotetaan loput halukkaat. Ministeri Illan mukaan 100%:lle väestöstä rokote on saatavilla vuoden 2021 loppuun mennessä. Rokotetta ei aiota kuitenkaan tehdä pakolliseksi.

Rokotuksia annetaan 13.000 terveysasemalla ympäri Espanjan.

Luvuissa laskua

Koronaluvut ovat viimeisten päivien aikana olleet pääosin hieman laskusuuntaisia. Tämä siitä huolimatta, että torstaina niin Andalusian kuin Málagan provinssinkin tartuntaluvuissa oli jälleen nousua.

14 vuorokauden ilmaantuvuusluku 100.000 asukasta kohti on torstain tilastoissa Andalusian itsehallintoalueella 383, mikä on hieman korkeampi kuin koko Espanjassa keskimäärin. Andalusian provinsseista sen sijaan tilanne on paras Málagassa, missä ilmaantuvuusluku on 238. Kaikissa muissa Andalusian provinsseissa luku on yli 300, Granadassa lähes 600.

Monissa Aurinkorannikon kaupungeissa luvut ovat vielä Málagan provinssin keskiarvoakin alhaisemmat. Benalmádena on alueen mallioppilas (156). Samoin Torremolinos (178), Fuengirola (206), Marbella (224) ja Málaga capital (233) jäävät alle provinssin keskiarvon. Mijasin luku (243) nousee niukasti keskiarvon yläpuolelle.

Mitä pidit jutusta?
+1
238
+1
11
+1
5
+1
4
+1
0
+1
6

Kolumnit

Suvi Kauranen

Kalsaripäivä

Aiheutin taannoin jälkikasvulleni häpeän hetkiä tunnustamalla julkisesti, televisoidussa haastattelussa, että sunnuntait...
Kimmo Sahlman

Annus horribilis

  Tästä vuodenvaihteesta voisi sanoa, että ojasta allikkoon. Luottavin mielin hyvästeltiin...

Viikon kysymys

Rauhoittuuko Yhdysvaltain tilanne vallanvaihdon jälkeen?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa