Lukuaika: Espanjalaisturistit kaikkoamassa Aurinkorannikolta

Espanjalaisturistit kaikkoamassa Aurinkorannikolta

Kovat helteet ja jyrkkä hintojen nousu näyttävät vaikuttavan espanjalaisten lomasuunnitelmiin. Entistä useampi suuntaa kesälomalla Pohjois-Espanjaan.

Aurinkorannikko on perinteisesti ollut espanjalaisen kotimaanmatkailun ykköskohde kesäaikaan. Myös alueen hotelli- ja ravintola-ala on ollut kovasti riippuvainen ulkomaalaisten turistien ohella espanjalaisten turistien tuomista euroista.

Suhdanteet näyttävät nyt kääntyneen, ja entistä useampi espanjalainen suuntaa kesälomallaan Pohjois-Espanjan rannoille. Asia ilmenee espanjalaisen laatumatkailun liiton Exelturin (Alianza para la Excelencia Turística) tilastoista.

Exelturin tiedoista paljastuu, että vuoden 2023 ensimmäisen yhdeksän kuukauden aikana espanjalaisturistien yöpymiset Aurinkorannikolla ovat vähentyneet 9,5% vuoteen 2022 verrattuna. Kesäkuukausina pudotus on ollut vieläkin suurempaa.

- Mainos -

Pääasiallisia syitä ilmiölle nähdään kaksi. Ensimmäinen syy on sää. Kesät ovat viime vuosina käyneet Aurinkorannikolla kuumemmiksi ja kuumemmiksi, ja pitkät tukahduttavan kuumat jaksot alkavat olla monelle liikaa, kun lämpötila ei yölläkään laske alle 25 asteeseen.

Samaan aikaan Pohjois-Espanjassa kesät ovat olleet aiempaa lämpimämpiä, olematta kuitenkaan tukahduttavan kuumia kuten etelässä. Yhä useampi lähtee rantalomalle pohjoiseen.

Toinen syy kotimaanmatkailun suunnanmuutokseen löytyy hinnoista. Aurinkorannikon alueella majoitusalan hinnat ovat nousseet jopa 30% pandemiaa edeltäneestä vuodesta 2019. Kun inflaatio on vetänyt koko maassa kukkaroiden nyörit tiukemmalle, on lomamatka Aurinokrannikolle monelle turhan arvokas.

On kuitenkin huomion arvoista, että kokonaisuutena katsoen Aurinkorannikon matkailu on kasvussa. Ulkomaalaisten turistien määrä on kasvanut hieman enemmän kuin espanjalaisten määrä on laskenut.

Ulkomaanmatkailu kasvaa

Samalla kun espanjalaisturistit ovat entistä enemmän löytäneet kesälomillaan Pohjois-Espanjaan, myös ulkomaille matkustaminen on lisääntynyt.

Ulkomaille suuntautuneet matkat ovat tänä vuonna lisääntyneet 7,2% verrattuna vuoteen 2022, ilmenee matkailuportaali Civitatisin tilastoista.

Näiden tilastojen valossa näyttää siltä, että ulkomaille suunnatessaan espanjalaisturistit suosivat kaupunkilomia. Kolme suosituinta ulkomaankohdetta tänä vuonna ovat olleet Rooma, Pariisi ja Porto.

- Mainos -

Myös Suomi houkuttaa espanjalaisturisteja. Mainittakoon esimerkkinä, että viime talvena Lapissa vierailleista ei-suomalaisista turisteista espanjalaisia oli kolmanneksi eniten.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Janne Leipijärvi
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä maa voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...