Lukuaika: Espanjalaisten lihominen huolestuttaa tutkijoita

Espanjalaisten lihominen huolestuttaa tutkijoita

Tuoreen tutkimuksen mukaan nykytahdilla jatkuessaan espanjalaisten painonnousu tuo ongelmia sekä terveyden että julkisen talouden kannalta.

Monien mielikuvissa espanjalaiset saattavat olla välimeren ruokavaliolla eläviä terveyden perikuvia. Mielikuva on joskus saattanut pitää paikkaansa, mutta tuoreiden tutkimusten ja tilastojen valossa myös isäntäkansamme on lihoamassa kovaa vauhtia.

Barcelonalainen Hospital del Mar Medical Research Instituten tutkijat ovat julkaisseet tutkimuksen, jonka luvut eivät mairittele. Siinä arvioidaan, että vuoteen 2030 mennessä, siis vain reilun kymmenen vuoden kuluttua, jopa 80% espanjalaismiehistä ja 55% espanjalaisnaisista on ainakin lievästi ylipainoisia.

Samat tutkijat arvioivat, että vuonna 2016 Espanjassa oli 24 miljoonaa ylipainoista: 70% miehistä ja 50% naisista. Kymmentä vuotta aiemmin ylipainoisia oli kolme miljoonaa vähemmän. Nykytahdilla ylipainoisia on vuonna 2030 jo yli 27 miljoonaa.

Myös taloudellisia seurauksia

- Mainos -

Jokainen ymmärtää, että tällainen kehitys ei lupaa hyvää kansanterveydelle. Sydän- ja verisuomisairaudet, diabetes ja ylipainoon liittyvät syövät näyttävät olevan lisääntymässä.

Kansan lihominen näkyy myös valtion kukkarossa. Tutkimuksen mukaan vuonna 2016 ylipainosta johtuvien terveysongelmien suoraan aiheuttamat kulut olivat 1,95 miljardia euroa. Luku on 524 miljoonaa euroa korkeampi kuin vuonna 2006.

Tutkijat toteavat, että jos kansan lihominen jatkuu nykyistä tahtia, ovat ylipainosta johtuvat hoitokulut vuonna 2030 jo yli kolme miljardia euroa vuodessa.

Hospital del Mar Medical Research Instituten epidemiologian ja julkisen terveysohjelman johtava tutkija Jaume Marrugat toteaa, että tutkimus osoittaa miten tärkeää on ryhtyä heti toimiin tämän kehityksen pysäyttämiseksi ja kääntämiseksi.

Suomalaisetkin lihovat

Meillä suomalaisilla ei ole juurikaan varaa ihmetellä espanjalaisten lihomista. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan suomalaisten miesten paino on noussut 1970-luvulta ja naisten 1980-luvulta lähtien. Tämä kielteinen kehitys tosin hidastui ja jopa tasaantui 2000-luvun alussa, mutta viimeisen kuuden vuoden aikana lihavuus on jälleen yleistynyt työikäisessä väestössä.

Vuonna 2017 suomalaisista miehistä 71,9% ja naisista 63,2% oli ylipainoisia.

 

- Mainos -

Ylipainoa vai lihavuutta?

Ylipainoisuuden ja lihavuuden määrittelyyn käytetään niin sanottua painoindeksiä. Indeksiluku saadaan jakamalla henkilön paino pituuden (metrinä) neliöllä.

Ihminen määritellään ylipainoiseksi, jos hänen painoindeksinsä on yli 25. Lihavuuden raja on painoindeksissä 30.

Näin ollen esimerkiksi 180 senttiä pitkän henkilön pitää painaa 81 kiloa ollakseen ylipainoinen (painoindeksi 25). Saman mittainen henkilö lasketaan lihavaksi, jos hän painaa noin 97,5 kiloa (painoindeksi 30,09)

170 senttiä pitkällä henkilöllä rajat ovat 72,5kg (ylipaino) ja 87kg(lihavuus).

Janne Leipijärvi

Lähteet: Sur ja thl.fi

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...