Nuorten mielenterveysviikkoa vietettiin 7.-13.4. Tilastojen valossa osa nuorista ihmisistä voi huonosti tai hyvin huonosti.
Kyseessä ei ole lisääntynyt ahdistuneisuus ja masennus siksi, että siitä puhutaan paljon. Kyseessä ei ole nuorten huomionhakuisuus, kyseessä ei ole puuttuvat kurinpitotaidot kotona tai koulussa eikä kyseessä ole liian helppo lapsuus ja nuoruus ”kun kaikki saadaan valmiina eteen”. Syynä ei myöskään ole koulujen kasvisruokakokeilut, sateenkaariliputus tai YLE:n huono ohjelmatarjonta.
Syitä psyykkiseen huonovointisuuteen kaiken onnellisuuden keskellä tulisi tutkimuksin selvittää ja tietotaidolla rakentaa tukiverkostot, joiden läpi nuori ihminen ei putoa kuolemaan.
Suomessa kuolee kaikenikäisiä ihmisiä oman käden kautta vuosittain noin 700 henkilöä, eli kolme kertaa enemmän kuin ihmisiä kuolee tieliikenteessä. Itsemurhayrityksien määrää on vaikea arvioida, vuosittain terveydenhuoltoon eli useimmiten päivystyksiin päätyy kymmeniä tuhansia ihmisiä itsetuhoisen käytöksen takia. Vuonna 2023 yhteensä 115 alle 25-vuotiasta kuoli itsemurhaan. Myös huumeisiin kuolleiden määrä nousi.
Meidän mielenterveyspalvelumme ja päihdehoitoon ohjaus nuorille eivät toimi riittävästi. Jos Suomessa kuolisi riittämättömän hoidon takia sata nuorta diabeetikkoa vuodessa, vaatisimmeko korjausta tilanteeseen?
Nuorten psyykkisen kuormittuneisuuden lisääntymisestä seuraa itsemurhariskin kasvaminen, jos avuntarvetta ei yhteiskunnallisesti huomioida, vaikka se tilastoissa näkyy ahdistuneiden ja masentuneiden nuorien määrän nousuna tai esimerkiksi kasvavina lastensuojeluilmoitusten määrinä.
Ennaltaehkäisy, varhainen puuttuminen ja taustasyiden selvittely vaativat resursseja, käytännössä siis rahaa, mutta myös yhteiskunnallista tahtotilaa siihen, että päätöksenteossa ja rahankäytössä priorisoidaan lasten ja nuorten tarpeet niin, että elämän jatkumiselle on edellytykset. Onnellisten ihmisten Suomessa onnettomia on liian paljon.
Kirjoittaja on Aurinkorannikolla vieraileva psykoterapeutti, työnohjaaja ja luontojoogaohjaaja Erja Vanhala.