Lukuaika: Elintärkeä eurooppalainen sairaanhoitokortti

Elintärkeä eurooppalainen sairaanhoitokortti

Valitettavan usein törmään ikäviin tilanteisiin, jotka olisi voitu välttää, jos ilmainen eurooppalainen sairaanhoitokortti (European Health Insurance Card, EHIC) olisi ollut hankittuna. Kortti hankitaan siitä maasta, jonka sosiaaliturvaan kuuluu. Suomessa myöntäjä on siis Kela ja sen saa helposti tilattua netin kautta OmaKelasta (www.kela.fi/omakela) tai soittamalla numeroon 020 692 204. Kortti postitetaan kotiisi kahden viikon kuluessa. Älä unohda hakea korttia myös lapsellesi!

Kortilla saat välttämätöntä sairaanhoitoa, kun matkustat tai oleskelet tilapäisesti toisessa EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä, Iso-Britanniassa tai Pohjois-Irlannissa. Lääketieteellisesti välttämättömällä hoidolla tarkoitetaan hoitoa, joka ei voi odottaa sitä, että palaat kotiin. Voit tarvita tällaista hoitoa, jos sairastut äkillisesti tai sinulle sattuu tapaturma. Pääset hoitoon myös, jos kyseessä on raskauteen liittyvä hoito, synnytys tai pitkäaikainen sairaus.

Kun näytät eurooppalaisen sairaanhoitokorttisi hoidon antajalle, sinun tulisi saada hoito samaan hintaan kuin maassa asuvien henkilöiden. Tällöin maksat hoidosta paikallisen omavastuun ja hoitoa antanut maa laskuttaa Kelalta loput kustannuksista. Kela maksaa kustannukset valtion varoista. Jos hoidon antaja ei hyväksy korttia, maksat hoidon kustannukset itse. Voit kuitenkin hakea maksamistasi kustannuksista jälkikäteen korvausta Kelasta. Kortti on voimassa kaksi vuotta ja Kela lähettää uuden kortin automaattisesti.

- Mainos -

Mikäli kuulut Espanjan sosiaaliturvaan, voit hakea korttia osoitteesta: https://tramites.seg-social.es/acceso/tarjeta-sanitaria-europea.html Mikäli jostain syystä olet välitilanteessa, ettet kuulu minkään maan sosiaaliturvaan, on todella tärkeää huolehtia matkavakuutuksen voimassaolosta, sillä sairastumis- tai onnettomuustilanteissa tulee kalliiksi, jos joudut itse maksamaan kaikki aiheutuneet kustannukset.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Tia Raunio
Kirjoittaja on Aurinkorannikon sosiaalikuraattori.
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä on paras kesälomakuukausi?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...