Lukuaika: Päätoimittaja Jari Peltomäki: ”Elämä opetti oppaana ja strippibaarissakin”

Päätoimittaja Jari Peltomäki: ”Elämä opetti oppaana ja strippibaarissakin”

Fuengirola.fi-lehden uusi kapteeni Jari Peltomäki tuntee Espanjan entuudestaan.

Jari ”Peltsi” Peltomäki, 53, alkaa luotsata vuoden alussa Aurinkorannikon tunnetuinta paikallismediaa Fuengirola.fi-kaupunkilehteä. Peltomäki siirtyy tehtävään Seiskan ja Katson vastaavan päätoimittajan paikalta.

– Fuengirola-lehti on Aurinkorannikon suurin suomalaismedia. Sillä on oma paikkansa niin netissä kuin perinteisenä paperiversiona. Lehden pitää tulevaisuudessa kertoa enemmän myös yhteiskunnallisista asioista, emmekä voi elää vain Suomi-kuplassa, uusi päätoimittaja määrittelee linjaansa.

Peltomäki näkee lehdessä suuren potentiaalin.

- Mainos -

– Meidän pitää kasvattaa entisestään uutisjuttujen määrää netissä. Ihmiset ovat myös kiinnostuneita toisista ihmisistä. Jutuista pitää välittyä ilon ja surun tunteita. Siinä Seiska ja iltapäivälehdet ovat mestareita, Peltomäki sanoo.

Uusia, tuttuja kolumnisteja liittyy joukkoon

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Fuengirola-lehti alkaisi seiskamaisesti seurata Aurinkorannikolla vierailevia julkkiksia, mutta esimerkiksi molemmat iltapäivälehdet lainasivat Fuengirola-lehteä, kun se kertoi Liike Nytin presidenttiehdokas Hjallis Harkimon uudesta naisystävästä Jasmine Pajarista. Harkimo esitteli Fuengirolassa järjestettävän Superpesiksen kauden aloituksen entisen tuottajan Pajarin Linnan juhlissa.

–  Joitain mukavia muutoksia on tulossa lehden sisältöön. Esimerkiksi kolumnistien joukossa on tulevaisuudessa julkisuudesta tuttuja nimiä, Peltomäki paljastaa.

Lue myös: Jari Peltomäki Fuengirola.fi:n päätoimittajaksi

Espanjaan muutto tapahtui sattumalta

Peltomäki ei vielä vuosi sitten suunnitellut uran vaihtoa.

– Yksi Centro Finlandian omistajista Vesa Uusi-Kilponen heitti keväällä ilmaan idean, että alkaisin vetää lehteä ja kehittää erityisesti sen nettiä. Tyrmäsin ajatuksen, mutta sitten aloin miettiä, että minulla on ollut täällä asunto jo neljä vuotta ja olen aina tykännyt Espanjasta. Kesälomani meni Vesan, Antin ja Jukan (Salminen) kanssa, kun neuvottelimme ehdoista, joilla siirryn yhtiön palvelukseen, Peltomäki kertoo rekrytoinnin taustoista.

Neuvottelun lopputuloksena Peltomäestä tuli tasavertainen omistaja Centro Finlandian muiden osakkaiden kanssa.

- Mainos -

Peltomäki työskenteli Seiskassa lähes yhtäjaksoisesti runsaat 25 vuotta niin toimittajana, tuottajana, toimituspäällikkönä kuin vastaavana päätoimittajana. Sitä ennen hän kirjoitti runsaat kymmenen vuotta paikallismedioihin.

Pohjanmaalta etelän maille

Pohjois-Pohjanmaalta Oulaisista kotoisin oleva Peltomäki aloitti 16-vuotiaana paikallisen lehden avustajana ja kesätoimittajana. Muutaman vuoden kuluttua hän siirtyi Yleisradion avustajakurssin kautta uutisavustajaksi radioon.

Radiossa vietettyjen vuosien jälkeen Peltomäki toimi kaksi vuotta Espanjassa Spies-matkojen ja Fritidsresorin matkaoppaana.

– Siihen aikaan aloitin opiskella espanjan kieltä. Pärjään sen kanssa arjessa, mutta en vielä pysty mihinkään vaativiin keskusteluihin, uusi päätoimittaja myöntää.

Mallorcan ja Kanariansaarten jälkeen veri veti takaisin lehtityöhön.

– Kävin Turussa sijaitsevan Paasikivi-opiston toimittajakurssin, josta minut palkattiin paikallislehti Turkulaiseen ja City-lehteen.

Lukijat mukaan lehden tekemiseen

Turkulaisen päätoimittajana toimi tuolloin Fuengirola.fi-lehden pääkolumnisti Pauli Uusi-Kilponen. Uusi-Kilposen sen aikaisesta toimituksesta lähes kaikki toimittajat ovat valtakunnallisten lehtien palveluksessa tai siirtyneet niiden kautta tuottaviksi freelancereiksi tunnettuihin aikakauslehtiin.

- Mainos -

– Turkulaisessa sain tehdä lähes kaikkea. Se oli paikallislehden korkeakoulu, Peltomäki kiittelee entistä pomoaan.

Peltomäki uskoo, että noin 20.000-25.000 suomalaisen talviasukkaan Fuengirolassa pitää panostaa enemmän yhteistyöhön kuin kyräilyyn.

Paikallismedian tehtävä on tiedottaa ja tavoittaa

– Ilmasto tekee sen, että ihmiset ovat sosiaalisempia ja aktiivisempia kuin Suomessa. Olen miettinyt erilaisia tapoja, joilla lukijat saadaan paremmin mukaan lehden tekemiseen. Kaikesta voidaan kirjoittaa matalalla kynnyksellä. Se on paikallismedian tarkoitus – olla tämän alueen tiedotuskanava, Peltomäki muistuttaa.

Lehtityön ohella Peltomäki on juontanut erilaisia tapahtumia. Hän on esimerkiksi vetänyt niin Seiskan kuin Apu-lehden lukijamatkoja risteilyaluksilla kaikilla maailman merillä.

– Se on paremminkin harrastus, josta tykkään, Peltomäki sanoo.

Koska Peltomäki on Seiska-uransa aikana paljastanut useista ihmisistä kiusallisia asioita, niin kerrotaan vastavuoroisesti Peltomäestä syntinen tarina. Työskennellessään turkulaisessa toimittajana, Peltomäki toimi vapaa-ajallaan dj:nä paikallisessa stripteasebaarissa, Showtimessa.

”Harrastan padelia ja vaeltamista”

Peltomäki kertoo golfanneensa kerran, mutta käy pelaamassa padelia säännöllisesti.

– Pidän myös vaeltamisesta sekä käyn päivittäin lenkillä koirani, saksanpystykorvan Pepen kanssa. Aurinkorannikolla on hyvät ja haastavat maastot. Kerran erehdyin lähtemään Mijas Pueblon yläpuolella sijaitsevalle neljän kilometrin kierrokselle. Reittikartassa ei kerrottu, että matkalla on 1,3 kilometrin pituinen jyrkkä nousu, Peltomäki toteaa ja naurahtaa päälle.

Peltomäki on ollut kerran naimisissa. Hänellä on kaksi lasta: 18-vuotias poika ja peruskoulun kahdeksannella luokalla oleva tyttö.

– Molemmat tulevat käymään täällä säännöllisesti, ja tyttö opiskelee tuolloin Fuengirolan kotikoulussa.

Lue myös: Päätoimittajan viimeinen joulu

Fuengirola.fi-lehden nykyinen päätoimittaja Antti Pekkarinen keskittyy vastaisuudessa lehden mediamyyntiin sekä Tapahtumaravintola Kukon tilaisuuksiin.

Artikkelin kirjoittaja

Mika Heikkilä, Kuva: Mika Heikkilä
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...