perjantai, huhti 12, 2024

Eläkeläisen paluu suomeen

Monille eläkeläisille Aurinkorannikko on unelmien täyttymys, jonne he ovat muuttaneet eläkepäivikseen nauttimaan hyvästä elämästä auringossa ja leppoisassa ilmapiirissä. Jotkut alkavat kuitenkin kaivata takaisin Suomeen, koska lapset ja lastenlapset ovat siellä tai tulee terveyshuolia, joita on vaikea hoitaa ilman espanjankielentaitoa.

Espanjassa on hyvin toimiva ilmainen terveydenhuolto, mutta hoitokulttuuri on erilainen ja perustuu paljon omaisten mukanaoloon hoitoprosessissa. Paikallisten viranomaisten kanssa niin terveydenhuollossa kuin sosiaalitoimessa ei englannin kielellä pärjää, vaan on aina hyvä olla mukana tulkki. Virallisten asioiden kuten verotuksen hoitoon on hyvä palkata asioiden hoitaja. Verotus perustuu ns. kuuden kuukauden sääntöön eli mikäli vietät suurimman osan vuotta Espanjassa, maksat myös verosi Espanjaan. Monille tulee myös terveyden heiketessä yllätyksenä, että Espanjan sosiaaliturva ei ole yhtä kattava kuin Suomen esim. apuvälineiden, kotihoitopalvelujen jne. osalta. Aurinkorannikolla ei myöskään ole hoitokotia, jossa olisi suomenkielistä henkilökuntaa.

Suomi tarjoaa palaaville eläkeläisille monia etuja, kuten hyvän terveydenhuollon ja sosiaaliturvan. Mikäli olet Suomesta lähtiessäsi siirtänyt sosiaaliturvasi S1-lomakkeella ja sinulla on eläkkeensaajan eurooppalainen sairaanhoitokortti, jonka toinen puoli on limenvihreä, voit palata ongelmitta. Kaikki palvelut ovat heti käytössäsi. Muistat vain tehdä muuttoilmoituksen digi- ja väestötietovirastoon. Paluumuuttoon liittyy tietysti haasteita, koska pitää ehkä etsiä asunto Suomesta ja hoitaa monia asioita. Suomi-Seuran sivustolla www.senioritmaailmalla.fi on hyvä tietopaketti otsikolla ”Muutto Suomeen” Monet Suomeen palanneet ovat olleet ratkaisuunsa tyytyväisiä, koska pystyvät Suomessa vielä hoitamaan asioitaan itse saadessaan palvelua äidinkielellä.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Tia Raunio
Kirjoittaja on Aurinkorannikon sosiaalikuraattori.
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä tv:n musiikkiohjelma kiinnostaa eniten?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...