Lukuaika: Edessä ennätyksellinen helleaalto

Edessä ennätyksellinen helleaalto

 

Tänä viikonloppuna lämpötilat noussevat yli 30 asteeseen lähes koko Espanjassa.

Espanjan ilmatieteenlaitos AEMET varoittaa tulevaksi viikonlopuksi saapuvasta helleaallosta. Odotettavissa on yli 30 asteen lämpötiloja jokseenkin koko Manner-Espanjaan. Joissain Andalusian provinsseissa, kuten esimerkiksi Granadassa ja Sevillassa, elohopea nousee jopa yli 40 asteen lukemiin. Myös Cordobassa ja Jaénissa on tiedossa lähes 40 asteen lämpötiloja.

Meren rannalla Málagan provinssissa lämpömittareiden lukemat eivät nouse aivan yhtä korkealle, mutta vastaavasti korkeampi kosteus tekee helteestä hautovaa.

- Mainos -

Aikaisin helleaalto?

Espanjassa on toki totuttu tämän kaltaisiin ja korkeampiinkin lämpötiloihin, mutta niiden aika on yleensä keskikesällä. AEMET arveleekin, että nyt Espanjaan saapuva helleaalto on ajankohdaltaan varhaisempi kuin koskaan aiemmin on koettu maan mittaushistorian aikana.

Pitkäaikaisiin keskiarvoihin verrattuna viikonlopun lämpötilat ovat lähes koko Espanjassa 5-10 astetta korkeammat, maan keskiosissa jopa 10-15 astetta korkeammat.

Jotta loppuviikon korkeat lämpötilat voitaisiin kirjata virallisesti helleaalloksi, pitää täyttyä kolme kriteeriä: jakson pitää kestää vähintään kolme vuorokautta, helteen pitää koskettaa vähintään kymmentä prosenttia alueesta ja lämpötilojen pitää olla erittäin korkeat.

Koska osassa maata näyttää olevan myös mahdollisuus lämpötilojen laskuun ja jopa sateillekin, pitää ensin katsoa jakso läpi ja vasta sen jälkeen tiedetään varmaksi, ovatko viralliset kriteerit täyttyneet. Jos näin käy, kyseessä on Espanjan mittaushistorian ensimmäinen toukokuinen helleaalto.

Vuosina 1981 ja 2017 on vastaavat lämpöaallot koettu kesäkuun toisella viikolla.

Aurinkorannikon lähikaupungeissa, kuten Fuengirolassa, Mijasissa, Benalmádenassa, Torremolinosissa, Málagassa ja Marbellassa sääennuste lupaa loppuviikolle varsin tasaisesti noin 29-31 asteen maksimilämpötiloja.

Lue myös: Pääkirjoitus – Hot, hot, hot!

- Mainos -

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Janne Leipijärvi, kuva: Janne Leipijärvi
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...