Hot, hot, hot!

Alkava viikonloppu saattaa olla kuumin toukokuun viikonloppu Andalusiassa koko nykyisen mittaushistorian aikana. Koskaan aiemmin ei toukokuussa ole mitattu sellaisia lämpötiloja joita nyt ennustetaan. Sisämaan kaupungeissa Sevillassa ja Córdobassa mittari saattaa kivuta iltapäivisin yli 40:n asteen.

Eikä kyse ole yksittäisestä päivästä, uhkana on historian ensimmäinen toukokuinen helleaalto. Helleaalto Espanjassa tarkoittaa aivan eri asiaa kuin Suomessa. Pohjolan hellerajana pidetään yleisesti 25 astetta, Espanjassa selkeää rajaa ei ole, mutta reilusti yli 30 astetta saa mittarissa olla, ennen kuin helteestä puhutaan.

Koronapandemia ja nyttemmin Ukrainan sota ovat siirtäneet ilmastonmuutoksen tuomat ongelmat sivuun julkisesta keskustelusta. Niitä on käytetty myös perusteluina jo tehtyjen ilmastopäätösten purkamiselle tai siirtämiselle hamaan tulevaisuuteen.

- Mainos -

Ilmastotavoitteista on ollut pakko joustaa muuttuneiden tilanteiden takia. Tekosyynä niitä ei kuitenkaan saa käyttää. On kiistaton totuus, että ihmisen vaikutuksen vuoksi maapallon tietyt alueet kuivuvat ja merenpinta nousee.

Ikävä kyllä Andalusia on juuri sellainen alue, johon molemmat ilmaston lämpenemisen vaikutukset osuvat suoraan. Oliivi kestää melko kuivia oloja, mutta sitrushedelmät tai avokadot eivät kuivaksi halkeilevassa maassa kasva, eivätkä lehmät lypsä ilman vettä. Rutikuivissa oloissa ei viihdy ihminenkään.

Ympäristöjärjestöt ovat aloittaneet uudelleen ilmastoasioista puhumisen. Se ei ole naivia, se on välttämätöntä. Myöskään ympäristöjärjestöjen viestin halveksiminen ei ole naivia. Se on tyhmää, ylimielistä ja vaarallista.

Ilmaston lämpeneminen on vakava asia. Siitä huolimatta kannattaa nauttia tulevan viikonlopun helteistä. Kannattaa hakeutua viilentävien vesien äärelle ja muistaa nauttia riittävästi nestettä. Oluttakin voi nautiskella, mutta pitää muistaa ottaa vettä välissä, muuten tulee kuiva olo ja pipi pää.

Pääkirjoitus

Lue myös: Edessä ennätyksellinen helleaalto

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä maa voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...