Back to 60´s – Viisi iltaa 60-luvun musiikkia

Back to the Sixties ylläpitää suomalaisen rockin ja popin parhaita perinteitä tarjoamalla yleisölle erilaisia Sixties-tapahtumia. Yhdistyksen jäsenistön enemmistö aloitti soittoharrastuksensa 1960-luvun alkuvuosina sähkökitarabändeissä, jotka mullistivat nuorisomusiikin Suomessa.

Back to the Sixties goes Spain tapahtuma rantautuu Kukkoon alkavalla viikolla. Tulossa on viisi iltaa todellista 60’s musiikin ilotulitusta, joka ilta eri ohjelma ja biisit. Kaikki mukana olevat artistit esiintyvät joka ilta eri teemoissa. Tee varauksesi ajoissa, viime syksynä Fugen BTS tilaisuudet myytiin loppuun.

Festarin kaikki artistit nousevat joka ilta lavalle. Ainostaan iltojen teema vaihtuu, on Beatles iltaa, Golden sixties, rockin sixties ja muita iltoja. Tarkemmin iltojen teemat selviät tapahtuman ilmoituksesta sivulta 4.

Iltojen artisteina nähdään ainakin Gugi Kokljuschkin, The First, Tinos, The Goldies, Sixties Blondies sekä Arto Vilkko. Kaikilla esiintyjillä on mittava ura takanaan suomalaisen populaarimusiikin parissa.

Gugi & the Sixties Blondies
The First
The Goldies
Tinos

- Mainos -

Liput iltoihin maksavat á 25€, niitä voi varata osoitteesta kukko.events@gmail.com .

Tästä näet iltojen teemat. 60-luvun musiikki soi keskiviikosta sunnuntaihin.

Tässä alla hieman enemmän infoa esiintyjistä.

THE FIRST

Stemmalaulua ja rockia vuosikymmenien kokemuksella – The First

Lefa Kiviharju, Suntsi Järvinen, Teukka Grönroos ja Mauke Vihavainen perustivat bändin vuonna 1964. Nimi The First keksittiin uuden vuoden aattona 1965, jolloin bändi esiintyi Kerho Ykkösessä radion suorassa lähetyksessä. Ohjelman seurauksena bändin keikkakalenteri täyttyi nopeasti. Teukan jouduttua armeijaan Lefa pyysi tuntemansa kitaristin Måsse Enqvistin bändiin. Ave Lönnfors tuli mukaan, kun Mauke lopetti soittohommat opintojensa vuoksi. Suomen vanhin rockibändi kautta aikojen oli syntynyt!

The First esiintyi 60-luvulla useiden ulkomaisten tähtiartistien konserteissa konserttien avaajina. Näistä mainittakoon The Spencer Davies Group, The Hollies, The Searchers, The Swinging Blue Jeans, Eric Clapton & The Cream sekä Jimi Hendrix. Kolme ensimmäistä singleä Perjantai, Meni hermot ja Jos sais reissullansa nousivat kaikki listojen kärkeen. Poikien meno armeijaan aiheutti pakollisen keikkatauon vuosina 1967-68. Vuonna 1972 Lefa perusti veljensä Afan kanssa bändin nimeltä Karma, joka sekin saavutti suursuosion. Vuonna 1974 oli vanha Firstin kokoonpano kuitenkin jälleen kasassa.

- Mainos -

TINOS

Tinos on vuonna 1965 perustettu Sixties- ja Beatles-musiikkia esittävä yhtye jonka ohjelmistoon kuuluu melodista ja moniäänisesti laulettua poprokkia, räväkkää rock ´n´ rollia ja rautalankaa uskollisena 60-luvulle, samalla varjellen musiikin aitoa tunnelmaa. Tinos on kerännyt mainetta erilaisissa tilaisuuksissa ja sixties -tapahtumissa aina ulkomaita myöten. Esim. maineikkaalla Cavern Clubilla Liverpoolissa Beatles-viikoilla vuosina 2018 ja 2019, Espanjan Fuengirolassa 2019 ja 2020 sekä Ranskan Lillessä Beatles Night festareilla 2019. Työn alla on keikkoja myös muualle Eurooppaan ja USA:han.

Tinos-kokoonpanossa esiintyvät pitkän linjan muusikot Kari Aulo, soolokitara, Hate Sjöblom, rummut, laulu, Jussi Koskinen, kitara ja laulu sekä bändin kuopus Janne Viitanen, basso ja laulu, joka pitää huolta, ettei alkuperäinen 60-luvun soittotyyli pääse katoamaan tulevilta sukupolvilta.

THE GOLDIES

Perinnettä ja kokemusta – The Goldies

The Goldies on pitkän linjan muusikoista koostuva sixties-bändi, jonka juuret ulottuvat 2000-luvun alkupuolelle. Yhtyeen solisti ja komppikitaristi Curre Andersén aloitti soittohommat jo 1960-luvun alussa yhtyeessä The Nameless. Legendaarisessa kokoonpanossa soittivat myös Hasse Walli, Kajde Westerlund ja Lasse Kvist. Herkät balladit, country ja myös reilu rock ’n’ roll-vääntö ovat Currella hyvin hallussa.

Basisti Masa Saari on soittanut vuosien varrella useassa eri kokoonpanossa. Niistä voidaan mainita Pohjois-Suomen ylpeys Battaglia, jossa Matti oli 1970-luvulla basistina. Matilta irtoaa tanakkaa bassoilua tyylilajista riippumatta.

Rumpali Hate Sjöblom on tuttu mies ainakin The Ronski Gangistä. Tämä ”rumpukioskin animal” takoo kannuistaan sellaisen biitin, että sille sokkelille on hyvä rakentaa. Hate onkin yksi Suomen parhaista rock ’n’ roll -rumpaleista.

- Mainos -

Soolokitaristi Kimi Engström on soittanut uransa aikana monissa eri kokoonpanoissa mm. The Ronski Gangissa. Hyvän tyylitajun omaavana hän täyttää mainiosti soolokitaristin tontin Curren, Masan ja Haten rinnalla.

The Goldies esittää nimensä mukaisesti 1960-luvun hienoimpia laulu- ja kitarabiisejä. Kaikki bändin jäsenet laulavat Curren hoitaessa pääsolistin tehtävät. Kavereiden omat suosikit ovat kaikki legendoja, kuten The Beatles, Elvis Presley, Cliff Richard, The Shadows, Roy Orbison, Tom Jones, Jerry Lee Lewis, The Tremeloes ja Ricky Nelson. Bändi on tunnettu etenkin vauhdikkaan hyväntuulisesta esiintymisestään, jonka iloisuus tarttuu myös tanssilattialle.

THE SIXTIES BLONDIES

Hyvää naisenergiaa ja poppia – The Sixties Blondies

Back to the Sixtiesin tyttöbändissä laulavat Kati Borg-Penttilä, Eeva-Leena Pokela ja Irma Tapio, jotka kaikki ovat laulajina tuttuja jo 60-luvulta lähtien Trio aloitti toimintansa vuoden 2010 lopulla, jolloin se esiintyi ensimmäisen kerran Cafe Pirittassa.

-Kati tunnetaan Ernosin alkuperäisenä laulusolistina vuodelta 1968.

-Eevis on 60-luvun lapsitähti, josta kehittyi lisäksi säveltäjä, sovittaja ja musiikinopettaja.

-Irma on musiikin pitkän linjan monipuolinen ammattilainen sekä levyillä että lavoilla.

Amerikkalaiset 60-luvut tyttöbändit, The Ronettes, Crystals, Marvelettes, Shirelles, ovat niitä esikuvia, joiden musiikkia The Sixties Blondies esittää keikoillaan. Ohjelmistossa on myös Alma Coganin, Carole Kingin ja muiden aikakauden suosituimpien naisartistien ohjelmistoa. Blondit tekevät myös itse omat sovituksensa, joihin he lisäilevät riemukasta koreografiaa.

The Sixties Blondies esiintyy yleensä oman bändinsä kanssa. Kokoonpanossa The Buddies soittavat 60-luvun kokeneet konkarit Lefa Kiviharju, Suntsi Järvinen ja Valtsu Stefanov. Kosketinsoittimia soittaa Laura Kaartinen.

Kun kuuntelet The Sixties Blondiesia, olet jälleen nuori, kaunis ja rohkea.

 

GUGI

Vasilij ”Gugi” Kokljuschkin (s. 2. kesäkuuta 1947 Helsinki[1]) on suomalainen muusikko ja musiikkialan vaikuttaja. Toukokuussa 2012 Tasavallan presidentti myönsi Kokljuschkinille musiikkineuvoksen arvonimen.[2]

Vuonna 2010 hän toimi yhtenä kolmesta X Factor (Suomi)-TV-ohjelman ensimmäisen tuotantokauden tuomareista.

Gugi Kokljuschkin perusti nuoruuden kaveripiiriin kuuluneiden Heimo Holopaisen ja Harri Saksalan kanssa Topmost-yhtyeen vuonna 1964. Kokljuschkin toimi Ruotsissa ja Tanskassakin kiertäneen yhtyeen laulusolistina viiden vuoden ajan. Kokljuschkin erotettiin Topmostista, jonka jälkeen hän aloitti keikkailun tyttöystävänsä Pian kanssa. He osallistuivat Syksyn Säveleen kappaleella ”Et mennä saa” vuonna 1969. Lisäksi he levyttivän single ”Kai vielä kohdataan” ja esiintyivät Dannyn Wild Western show’ssa. Sen jälkeen Kokljuschkin levytti yhden singlen sekä Utopian että Candyn kanssa. Uuden duettokumppanin hän sai Titta Jokisesta, yhteistyöstä syntyi kaksi singleä. He kiersivät myös triona nimellä Gugi, Titta ja Peter, jossa Peter oli Gugin veli. Vuonna 1981 Kokljuschkin liittyi Almost-yhtyeeseen, jossa muut jäsenet olivat veli Peter ja Roni Kamras. Almost ei levyttänyt mutta keikkaili runsaasti.[1]

ARTO VILKKO

Arto Vilkko (s. 6. toukokuuta 1950 Helsinki)[1] on filosofian tohtori, muusikko, laulaja ja lauluntekijä, musiikkitoimittaja, tutkija ja tietokirjailija.[2]

Hän asui nuoruudessaan Helsingin Mellunmäessä ja 1960-luvun alussa hän opetteli soittamaan kitaraa The Shadows -yhtyeen ”Apachen” innoittamana. Muutoin hän ei vielä tuolloin ollut erityisen innostunut rautalankamusiikista. Kitaransoiton lisäksi hän harrasti laulamista ja pianonsoittoa.[2]

Hänen isoveljensä Riston luokkatoveri oli Henry Haapalainen ja tämän tyttöystävällä oli lähisukulainen PSO-levy-yhtiössä. Niinpä keväällä 1968 Vilkko meni yhtiön koelaulutilaisuuteen ja esitti Pentti Lasaselle tuolloin suositun kappaleen ”San Francisco”. Lasanen ehdotti osallistumista ensimmäiseen Syksyn sävel -kilpailuun, ja Haapalainen teki Vilkolle kappaleen ”Miksi leikit vain”. Paroni Paakkunainen sovitti kappaleen ja soitti itse huilua. Taustayhtyeessä oli muitakin Soulset-yhtyeen jäseniä: rumpali Edward Vesala ja huilisti Juhani Aaltonen. Vilkolla oli tuossa vaiheessa takana vain muutama keikka, mutta tilanne muuttui, kun hän sijoittui Syksyn sävelessä kolmanneksi yli 10 000 äänellä.[2]Miksi leikit vain julkaistiin myös singlenä.

Vilkko keikkaili Gugi Kokljuschkinin kanssa vuosina 1973–1976.

Vuonna 1975 hän sai valmiiksi pro gradun rautalankamusiikista.[2]

Vilkko toimi pitkään aina vuoteen 1997 asti musiikkitoimittajana Ylessä ja tämän jälkeen Radio Novassa ja Classic FM:ssä.

Vuonna 1996 hän oli mukana Stara-yhtyeessä, jonka muut jäsenet olivat basisti Hannu Luomanen, kitaristi Sauli Malinen ja rumpali Matti Kankkunen. Yhtyeeltä ilmestyi CD-single Tunteellinen (Sonet 5762162), jolla on nimikappaleen (J. J. Calen ”Sensitive Kind”) lisäksi ”Ei eiliseen” (Carole Kingin tunnetuksi tekemä ”Goin’ Back”) ja ”Pikkuhiljaa herään” (The Byrdsin ”Feel a Whole Lot Better”).[3]

Vuonna 2003 valmistui Suomenlinnassa äänitetty sooloalbumi Vilkko Hannu Leidénin ohjauksessa. Vilkko itse pitää albumin mielenkiintoisimpana kappaleena ”Uskon sinuun”, jolle hän sai soolokitaristiksi alkuaikojen yhteistyökumppani Jukka Tolosen. Muita muusikoita ovat kitaristit Olli Haavisto ja Nono Söderberg, rumpali Matti Kankkunen ja kosketinsoittaja Timo Pratskin.[2]

Vuonna 2005 Arto Vilkko liittyi The Scaffolds -yhtyeeseen.[2]

Vuonna 2010 hän sai valmiiksi väitöskirjan[2] Soittolistan symbolinen valta ja vallankäytön mekanismit Tampereen yliopistosta. Hänet promovoitiin tohtoriksi 13.8.2022 Tampereen yliopiston promootiossa.[4]

Tämän jälkeen hän halusi tehdä hieman kevyemmän tutkimuksen, ja ystävänsä musiikkitieteen professori Erkki Pekkilän ehdotuksesta hän palasi rautalankamusiikin pariin. Hän aloitti kirjoitustyön syksyllä 2011 ja vuotta myöhemmin oli valmiina teos Emmaa etsimässä. Suomalaisen rautalangan lyhyt historia.[2]

Nykyään Vilkko keikkailee Kari Kuivalaisen kanssa.

Mainos
Jatka lukemista