Pähkinät 32/23

1. Missä lajissa Formula E -luokassa ajanut Emma Kimiläinen kilpailee seuraavaksi?

2. Montako taloutta Ylen arvion mukaan joutuu hankkimaan uuden tv:n, kun yhtiö siirtyy HD-lähetyksiin?

3. Missä maassa kehitettiin ensimmäinen autojen talvirengas?

4. Kuinka paljon jalkapalloilija Cristiano Ronaldo tienaa tänä vuonna talouslehti Forbesin mukaan?

- Mainos -

5. Miksi Pohjois-Korea vetäytyi Aasian paraurheilukisoista?

6. Kuka laskee ensimmäisenä kukat presidentti Martti Ahtisaaren valtiollisissa hautajaisissa?

7. Minkä merkkisiä lastenvaunuja Britannian kuninkaalliset suosivat?

8. Mikä nykysuomen sana on synonyymi aikoinaan käytetystä notkistelijasta?

9. Mikä mittayksikkö on markka?

10. Minkä esimerkiksi Ukrainassa tärkeän lisävarusteen Volvo tuo XC60- ja XC90-malleihin?

Vastaukset kuvan jälkeen.

- Mainos -

1. F1-veneissä

Kimiläinen on suorittanut Power boating -lisenssin. Hän aikoo kilpailla vastaisuudessa F1-veneiden täyssähköisessä E1-luokassa. Sarja on täysin uusi. Useiden tallien omistajat ovat entisiä tai nykyisiä huippu-urheilijoita kuten Rafael Nadal, Tom Brady tai Sergio Perez.

2. 100.000-150.000

Yle siirtyy niin antenni- kuin kaapeliverkossa lähettämään vain teräpiirto- eli HD-lähetyksiä vuoden 2025 alussa. Niitä voi katsoa vain HD-vastaanottimilla. Se tarkoittaa käytännössä digiboksin tai teräväpiirtotelevision hankkimista.

3. Suomessa

Nokian Renkaat kehitti ensimmäisen talvirenkaan liukkaisiin ja lumisiin olosuhteisiin jo vuonna 1934. Vain kaksi vuotta sen jälkeen Nokia loi Hakkapeliitta-rengassarjan, joka tunnetaan edelleen maailmalla laadukkaista pito-ominaisuuksistaan.

4. 245 miljoonaa euroa

Saudiarabialaisessa Al-Nassr -seurassa pelaava Ronaldo, 38, on maailman parhaiten ansaitseva jalkapalloilija. Sen sijaan Ronaldoa kaksi vuotta nuorempi Lionel Messi ansaitsee kuluvana vuonna ”vain” 128 miljoonaa euroa. Hän pelaa tällä hetkellä Inter Miamissa.

- Mainos -

5. Maan lippu kiellettiin

Maailman antidopingtoimisto Wada langetti Pohjois-Korealle useita rangaistuksia, koska maan huippu-urheilijoita ei ole voitu testata. Maa oli sulkenut rajansa myös Wadan testaajilta. Yksi rangaistus oli, että kisapaikoilta Kiinassa poistetaan kaikki Pohjois-Korean liput.

6. Lähiomaiset

Tarkemmin sanottuna leski Eeva Ahtisaari laskee ensimmäiset kukat ja hänen jälkeensä on vuorossa Ahtisaarten poika Marko Ahtisaari. Omaisten jälkeen tasavallan presidentti Sauli Niinistö jättää oman kukkatervehdyksensä ja presidentti Tarja Halonen on protokollassa seuraava.

7. Silver Cross

Se on Englannissa 1800-luvulla perustettu yritys, joka valmistaa niin lastenvaunuja kuin -rattaita. Kuninkaalliset suosivat tietenkin kotimaista, ja Silver Cross en saanut käyttäjien keskuudessa Rolls Roycen maineen. Kruununprinssi Georgen rattaat maksoivat kymmenen vuotta sitten noin 1.700 euroa.

8. Ballerina

Lähinnä balettiesityksissä kärkitossuissa tanssivia henkilöitä kutsutaan ballerinoiksi. Suomen kieleen on aina haluttu saada oma vastine, joten ballerinoista on puhuttu notkistelijoina. Joskus ne jäävät elämään kieleemme, ja joskus eivät.

9. Kullan ja hopean painomitta

Markalla mitattiin jalometallien kuten kullan ja hopean painoa. Sitä käytettiin yleisesti ympäri Eurooppaa. Yksi markka vastasi 249:ää grammaa. Ruotsissa markka oli rahayksikkönä – muiden rahayksiköiden ohella – käytössä vuoteen 1776 asti. Markka jakautui tuolloin 192:een penninkiin.

10. Panssaroinnin

Volvo tarjoaa myös Suomen markkinoille kahteen automalliinsa kevyt- tai raskaspanssarointia. Kevytpanssarointi tarjoaa yleisesti ottaen suojaa luodeilta ja raskaspanssarointi antaa suojaa rynnäkkökivääriä tehokkaimmilta aseilta sekä miinoilta ja singolta.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...