Uutiset Yritysuutiset

Aurinkorannikon yrittäjät juhlivat hämmentyneissä tunnelmissa

Yrittäjän päivänä ravintola Paseo 100 Sport & Souliin kerääntyi yli 50 suomalaista yrittäjää juhlimaan.

Lauantaina 5.9. vietettiin yrittäjän päivää. Myös Aurinkorannikolla kokoonnuttiin yrittäjien voimin juhlimaan ja päivittämään kuulumisia. Yrittäjien keskuudessa vallitsee toiveikas, joskin epätietoinen tunnelma tulevaisuudesta.

Paikalla oli sekä pitkään alueella toimineita kokeneita yrittäjiä että Espanjan yrityskuvioissa untuvikkoja, juuri toimintansa käynnistäneitä. Uusien yrittäjien puheenvuoroissa kävi hyvin esille tilaisuuden henki.

-Ehkä sopii luonteelleni, että aloitan matkailualan yrityksen ajankohtana, jolloin koko matkailu on ajettu alas. Pohjalta on hyvä lähteä rakentamaan toimintaa, kun systeemit jälleen palautuvat normaaleiksi, sanoi Lomallo.fi matkailupalvelun Espanjaan tuova Erja Siljamo.

-Hullu täytyy olla, että tällaisena aikana aloittaa yritystoimintaa. Minä lienen sellainen hullu, kommentoi Riikka Lahtinen, joka osti perinteikkään Salon Anita kampaamoliikkeen Los Pacosista.

Lahtisen komennossa kampaamon nimeksi tuli Boho Hair.

Jari Ärilän liiketoiminnot ovat tällä hetkellä pääosin Suomessa. Riikka Lahtinen avasi juuri uuden kampaamoliikkeen Los Pacosiin.

Yrittäjät kertoivat omista kuulumisistaan. Monella tilanne on covid pandemian vuoksi vakava ja kysymyksiä herättävä. Silti katse on eteenpäin ja uusia toimintatapoja on kehitetty.

-Minun liiketoimintani ovat tällä hetkellä Suomessa. Onneksi noin vuosi sitten otin edustuksen virolaiselta hirsimökkejä myyvältä yritykseltä. Tänä kesänä niille on ollut Suomessa hyvin kysyntää. Täällä Aurinkorannikolla sen sijaan kiinteistöpuolella asiakkaita ei ihan kauheasti näy. Nyt toimitaan näin, ja kun tilanne normalisoituu painopiste siirtyy varmasti taas enemmän Espanjan suuntaan, Jari Ärilä aprikoi.

Jari Rastas Priima yhtiöistä, Raija Kurkola Radio Finlandiasta ja Marko Levander Lomaasunnot.net -kiinteistöpalvelusta uskovat vahvasti Aurinkorannikon tulevaisuuteen.

Juhlassa luettiin myös varta vasten Aurinkorannikon yrittäjille kirjoitettu tervehdys. Tervehdyksen allekirjoittajana oli Suomen yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen. Tervehdyksen toi ja sen luki Priima yhtiöiden Jari Rastas.

Tässä Mäkysen tervehdys:

 

Yrittäjä on päivänsä ansainnut!

Täällä koti-Suomessa yrittäjät nostavat lauantaina 5.9. yrittäjän päivänä Suomen lipun salkoon. Päivä on merkitty kotimaisiin kalentereihin, ja on lupa liputtaa. Lupa liputtaa yrittäjille!

Tänä vuonna yrittäjän päivä tuntuu aivan erityiseltä.

Raskainta vuosi on ollut niille, jotka ovat sairastuneet koronaviruksen aiheuttamaan tautiin ja heidän läheisilleen. Jotkut ovat myös menettaneet läheisensä.

Mutta kaikkialla maailmassa, ja erityisesti kansainvälisestä matkailusta elävillä alueilla, myös yrittäjät ovat olleet kovilla koronakriisin vuoksi.

Te tiedätte, mistä minä puhun. Täällä Suomessa vastaavassa tilanteessa ovat aivan toisenlaisessa ilmastossa elävät ja yrittävät, lappilaiset. Yritämme yrittäjäjärjestönä kovasti saada päättäjät tekemään sellaista ratkaisua, joka takaisi Lapin matkailuyrittajille mahdollisuuden yrittää ja selviytyä.

Täällä kotimassa me yrittäjäjärjestössä teemme kaikkemme yrittäjien auttamiseksi: vaikutimme tukien ja lakimuutosten toteutukseen, komitenoimme niiden toimivuutta, vastasimme yrittäjien kysymyksiin ja tarjosimme yrittäjille ajankohtaista tietoa Kaikki koronasta yrittäjille -sivustollamme. Siitä voi olla hyötyä myös Espanjassa. Jatkamme koronatyötä niin kauan kuin on tarpeen.

Teitä Aurinkorannikolla toimivia suomalaisyrittäjiä on jo satoja. Espanjan Suomalaiset Yrittäjät -yhdistyskin on toiminut jo viisi vuotta.

Yhdistyksen perustaminen kertoo siitä, että olette löytäneet uuden hyvän kodin itsellenne, ehkä perheellenne ja yrityksellenne. Yhdistyksen perustaminen kertoo siitä, mitä me yrittäjät haluamme: yhteistyötä, verkostoja ja vertaistukea. Nyt vaikeana aikana sitä tarvitaan vielä tavallistakin enemmän. Yrittäjien yhteys on mukavaa ilon hetkellä, mutta erityisen tärkeää se on, kun on vaikeaa. Ja kun melkein kaikilla on vai­keaa, silloin se vasta tärkeää onkin.

Haastavasta ajasta huolimatta toivoni on luovissa ja taipumattomissa yrittäjissä. Kyky muuntua ja löytää uusia polkuja, kun tie näyttää tukkoiselta – sellainen on yrittäjä.

Aivan kuten Aurinkorannikolla toimiva yrittäjä Antti Pekkarinen sanoi Yrittäjät.fi:n haastattelussa pari viikkoa sitten: Aurinkorannikko on kummallinen alue. Se tippuu nopeasti, mutta toisaalta myös nousee nopeasti.

Aurinkorannikon yrittäjä on erilainen: se ei tipu!

Hyvää yrittäjän päivää!

Jyrki Mäkynen
Puheenjohtaja
Suomen Yrittäjät

 

Yrittäjien juhlan järjestävänä tahona toimi Espanjan suomalaiset yrittäjät ry. Pakkana oli suomalaisomisteinen ravintola Paseo 100. Yrittäjäyhdistyksen  kuulumiset puheenjohtaja Kari Tiihosen ja hallituksen jäsen Irina Viitalan kertomana. Paikalla oli yli 50 yrittäjää.

Yhdistyksen pj. Kari Tiihonen käytti avauspuheenvuoron juhlassa.

Teksti: Antti Pekkarinen

Kuvat: Raija Kurkola ja AP

Mitä pidit jutusta?
+1
173
+1
3
+1
5
+1
13
+1
7
+1
22

Kolumnit

Kimmo Sahlman

Solidaarisuutta

  Äärioikeistolainen Vox-puolue on sotajalalla siirtolaisia vastaan. Olen nähnyt myös siirtolaisuuden...

Viikon kysymys

Mitä grillaat mieluiten?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa