Koronaseuranta Uutiset

Espanja sai oman koronasovelluksensa

RadarCOVID -sovelluksen voi asentaa espanjan lisäksi myös englannin ja katalaanin kielisenä.

Älypuhelimeen asennettavan sovelluksen tarkoitus on varoittaa käyttäjää mahdollisesta altistumisesta koronatartunnalle.

 

Suomessa on viime päivinä keskusteltu ahkerasti Koronavilkusta, THL:n julkaisemasta älypuhelinsovelluksesta, joka voi auttaa rajaamaan ja hidastamaan koronaviruksen leviämistä. Myös Espanjan terveysviranomaiset ovat julkaisseet samanlaisen sovelluksen.

Espanjan virallisen koronasovelluksen nimi on Radar COVID, ja se on ladattavissa sekä Android- että iPhone -puhelimille. Sovellus ei kerää käyttäjistä henkilötietoja eikä se esimerkiksi seuraa käyttäjän sijaintia. Sen sijaan se havaitsee ja rekisteröi bluetoothin avulla lähistöllä olevat RadarCOVID sovellukset.

Yksinkertaistetusti puhelimeesi asennettu RadarCOVID toimii näin: Jos olet lähietäisyydellä toisesta henkilöstä, jolla RadarCOVID on myös asennettuna, ne ”haistavat” toisensa bluetoothin kautta ja vaihtavat anonyymejä numerokoodeja. Mitään muuta ei tapahdu, eikä tieto mene eteenpäin, paitsi.

Jos esimerkiksi sinä saat jossain vaiheessa positiivisen koronatestituloksen, lääkäri kysyy sinulta, haluatko vapaaehtoisesti jakaa tiedon anonyymisti sovelluksen kautta. Jos haluat, saat lääkäriltä koodin, jonka avulla voit syöttää tiedon saamastasi tartunnasta sovellukseen.

Tämän jälkeen kaikille, jotka ovat viimeisen kahden viikon aikana olleet yli 15 minuuttia alle kahden metrin päässä sinusta, tulee heidän omaan puhelimeensa tieto, että he ovat saattaneet altistua koronatartunnale. He eivät saa tietoa siitä missä, milloin tai kenen toimesta altistuminen on tapahtunut. Samalla sovellus antaa altistuneille toimintaohjeet jatkoa varten.

Sama toimii tietysti myös toisin päin. Jos joku, jonka lähettyvillä olet viimeisen kahden viikon aikana ollut yli 15 minuuttia ilmoittaa sovellukselle, että on saanut positiivisen koronatestin, sinä saat omaan puhelimeesi tiedon altistumisesta sekä toimintaohjeet jatkoa varten.

Andalusiassa sovellus on jo toiminnassa ainakin Málagan ja Almerían provinsseissa. Koko Espanjan laajuisesti sovellus on tarkoitus saada käyttöön syyskuun puoliväliin mennessä.

Mitä pidit jutusta?
+1
114
+1
1
+1
2
+1
4
+1
2
+1
3

Kolumnit

Viikon kysymys

Jos kuntavaalit pidettäisiin nyt, minkä puolueen ehdokasta äänestäisit?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa