Lukuaika: Aurinkorannikolta apua Marokkoon – maanjäristyksen uhriluku noussut tuhansiin

Aurinkorannikolta apua Marokkoon – maanjäristyksen uhriluku noussut tuhansiin

Ensimmäinen ryhmä kokeneita pelastusalan ammattilaisia on kiiruhtanut Espanjan Aurinkorannikolta auttamaan Marokon tuhoisassa maanjäristyksessä.

Marokkoon lauantain (9.9.) vastaisena yönä iskenyt tuhoisa maanjäristys on vaatinut jo yli 2 000 kuolonuhria.

Maan sisäministeriön mukaan lisäksi yli 2 000 ihmistä loukkaantunut, ja heistä 1 400 on kriittisessä tilassa.

6,8 magnitudin maanjäristys tapahtui kello 23 jälkeen perjantaina (9.9.) välisenä yönä noin 70 kilometriä Marrakechin miljoona­kaupungista lounaaseen 18,5 kilometrin syvyydessä.

Marrakechista on Espanjan Fuengirolaan linnuntietä vajaa 700 kilometriä, ja järistys tuntui Aurinkorannikolla asti.

- Mainos -

Lue myös: Marokon tuhoisa maanjäristys tuntui Espanjan Aurinkorannikolla asti

Järistystä kuvataan Marokon voimakkaammaksi ainakin 120 vuoteen. Maanjäristys on vaatinut eniten uhreja kaupunkien ulkopuolella vaikeapääsyisellä vuoristoalueella Atlasvuoristossa.

Marokossa on kolmen päivän suruaika

Marokko julisti lauantaina maahan kolmipäiväisen suruajan, jonka aikana liput nostetaan liehumaan puolitankoon kaikkiin julkisiin rakennuksiin.

Espanjan jalkapallokentillä hiljainen hetki

Espanjassa kunnioitettiin maanjäristyksen uhreja lauantai-iltana myös jalkapallokentillä. LaLiga tiedotti, että liigan lauantain toisen divisioonan otteluiden alla vietettiin minuutin hiljainen hetki.

Ele toistetaan myös ensi viikon ensimmäisen divisioonan otteluissa, jotka ovat tällä hetkellä pysähdyksissä maajoukkuetauon vuoksi.

Suomen Marokon-suurlähetystön mukaan maassa on noin 200 suomalaista. Suomalaisia ei tiettävästi ole kuolleiden tai loukkaantuneiden joukossa.

Malagalaispalomiehet auttaneet ympäri maailmaa

Kansainvälistä on alkanut nopeasti virrata Marokkoon. Suomen pääministeri Petteri Orpo (kok) sanoi, että myös Suomi on valmis lähettämään apua Marokkoon.

- Mainos -

Espanja on Marokon naapurimaa, ja Aurinkorannikolla on reagoitu naapureiden hätään rivakasti.

Málagan maakuntahallintoa johtava Francisco Salado on tarjonnut ”Málagan maakunnan tukea ja solidaarisuutta marokkolaiselle kansalle näinä vaikeina aikoina”. Salado huomautti, että ”ajatuksemme ovat uhrien ja heidän perheidensä luona”.

Hän ilmoitti myös, että ensimmäinen Málagan palomiehistä (CPB) koostuva ammattilaisryhmä on lentänyt auttamaan pelastustöissä.

Ryhmä koostuu viidestä ammattilaisesta, joilla on laaja kokemus pelastustyöstä tällaisissa hätä- ja katastrofitilanteissa.

He ovat aiemmin osallistuneet etsintöihin selviytyneiden löytämiseksi Beirutin sataman räjähdyksen jälkeen Libanonissa, Ukrainassa, Kanarian La Palmalla tulivuorenpurkauksen jälkeen ja maanjäristyksen jälkeen Turkissa aiemmin tänä vuonna.

Lue myös: Malagalaiset palomiehet pelastavat Turkissa

”Jo ensimmäisestä hetkestä lähtien maakunnan palokunta tarjosi apuaan marokkolaisille viranomaisille voidakseen matkustaa naapurimaahan mahdollisimman nopeasti ja yrittää pelastaa mahdollisimman monta elämää”, sanoi puheenjohtaja.

Lisää palomiehiä ja pelastuskoiria Andalusiasta

Málagan viiden palomiehen ryhmää täydentää neljä muuta palomiestä Huelvasta sekä neljä ihmisten etsintään erikoistunutta koiraa. Malagalaisviranomaiset koordinoivat toimintaa Firefighters for the World -järjestön kanssa, jonka kanssa se on jo työskennellyt muissa hätätilanteissa.

- Mainos -

Palomiehet sanovat, että ensimmäiset työtunnit ovat ratkaisevia, sillä joka minuutti vähentää maanjäristyksen uhrien selviytymismahdollisuuksia.

Málagan maakunnan palokuntakonsortio CPB perustettiin vuonna 2008 yhdistämään ja yhdenmukaistamaan Málagan maakunnan palontorjunta- ja pelastuspalvelu.

Tämän artikkelin pääkuvassa Francisco Salado palkittujen palomiesten kanssa helmikuussa 2023 (kuva: Diputación de Málaga) sekä tuore uutiskuva Marokon tuhoista.

Artikkelin kirjoittaja

Fuengirola.fi
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä on paras kesälomakuukausi?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...