Aurinkorannikko sekosi jalkapallosta: Málagan joukkue otti ison askeleen kohti nousua

Espanjan Aurinkorannikon ylpeys, Málaga CF -joukkue voitti nousukarsinnan ensimmäisen osaottelun täpötäydellä kotistadionilla. Lue futisasiantuntijan analyysi!

Jari Peltomäki
4 min lukuaika
Málagan kotistadion La Rosaleda elää nyt jalkapallohuumaa.

Espanjan Aurinkorannikolla ja eritoten Málagan suurkaupungissa vietetään todellisia jalkapallon huumaviikkoja. Sen lisäksi, että Espanjan maajoukkue pelaa vakuuttavasti EM-kisoissa, kaupungin oma ylpeys eli Málaga C.F. -joukkue taistelee tosissaan noususta ylemmäksi Espanjan jalkapallosarjoissa.

Vuonna 1948 perustetulla joukkueella on kunniakas historia. Se pelasi kaudet 1999–2006 Espanjan pääsarja Primera Divisiónissa eli maailmankuulussa La Ligassa yhdessä Real Madridin ja Barcelonan kaltaisten megajoukkueiden kanssa. Málaga sijoittui parhaimmillaan La Ligassa kahdeksanneksi kaudella 2000–01.

Aurinkorannikon futistiimi ylsi myös eurokentille, kun se pääsi Eurooppa-liigan puolivälieriin asti 2002-03. Kaudeksi 2008-09 Málaga teki paluun pääsarjaan, mutta sen jälkeen tie onkin ollut kivikkoista ja vienyt alaspäin.

Málagan joukkue on vajonnut kolmostasolle. Primera División RFEF on Espanjan jalkapallon kolmanneksi korkein sarjataso.

- Mainos -

Mutta nyt joukkue pelaa menestyksekkäästi noususta ylemmälle sarjatasolle Segunda Divisióniin eli maan kakkostasolle.

Täpötäysi stadion huusi ja riemuitsi Málagassa

Málaga kohtasi nousukarsinnan ensimmäisessä osaottelussa lauantai-iltana (15.6.) Nàstic de Tarragona -joukkueen. Peli pelattiin Málagan loppuunmyydyllä kotistadionilla La Rosaledalla.

Málaga voitti ottelun riemukkaasti 2-1.

Fuengirola.fi:n jalkapalloasiantuntija ja pitkäaikainen kolumnisti Lauri P. Pietikäinen kuvasi tunnelmaa kerrassaan huikeaksi.

– Jopas oli taas uskomaton tunnelma täpötäydellä La Rosaledalla. Meno oli kuin Mestarien liigassa aikoinaan, vaikka pelattiin kolmostasolla (!), Lauri fiilsteli.

Hän on myös Malaga C.F. fan club Finland -faniklubin vetäjä. Suomalaiset käyvät sankoin joukoin bussikuljetuksilla Fuengirolasta katsomassa Málagan kotipelejä.

”Vieraskannattajen agentit häiritsivät”Lauri P. Pietikäinen

Lauantainen ottelu oli Pietikäisen mukaan melkein alusta asti hienoista kotijoukkueen hallintaa

- Mainos -

– Paljon hyviä tilanteita, joskin aivan miljoonan pesetan paikkaa Málagalla ei ollut, Lauri analysoi.

– Hermostunutta pelaamista ja vääntöä loppuun asti puolin ja toisin. Ensimmäisen puoliajan loppupuoliskolla kentälle heitettiin varmaan puolisen tusinan verran kertaa ylimääräinen pallo. Ilmeisesti vieraskannattajien agentit olivat soluttautuneet Málagan kannattajapäätyyn tekemään häirintää. Poliisi ja järkkärit jahtasivat syyllisiä.

Ylimääräinen pallo lensi kentälle maalia ennen

Aivan ensimmäisen puoliajan viimeisellä minuutilla Málaga sai kulmapotkun, mistä Roberto hienosti puski johto-osuman.

– Hetkeä aikaisemmin heitettiin jälleen ylimääräinen pallo kentälle mutta maali kuitenkin hyväksyttiin. Eläköön kolmostaso ja VARin puute! Tauolle tilanteessa 1-0.

Aivan toisen puoliajan alussa Genaro pelattiin kulmassa kahville ja Nàstic tasoitti koulumaalillaan.

–Tämä ei kotijoukkuetta lannistanut, vaan se painosti kovasti. Einar vedettiin paidasta nurmelle rankkarialueen sisällä. Pilkusta hieman haparoiden mutta kuitenkin tolpan kautta 2-1. Asialla kukas muu kuin Roberto. Ottelun loppuosan Málaga oli hallitsevampi ja lähellä tehdä osuman lisää.

21-vuotias hyökkääjä Roberto Fernández ratkaisi voiton kahdella täysosumallaan Málagalle.

- Mainos -

Vierasvoitolla sekä tasapelilläkin Málaga nousee

Pietikäinen arvioi, että Nàsticille jäi varmasti paljon hampaankoloon rankkarin ja skandaalinkäryisen ”kahden pallon maalin” takia.

Ratkaisuottelu pelataan vieraissa juhannuslauantaina

Ratkaiseva ottelu pelataan vieraissa ensi lauantaina, suomalaisittain siis juhannuspäivänä 22.6.

Pelin henki on seuraava: vierasvoitolla sekä tasapelillä Málaga nousee. Jos kotijoukkue Nàstic de Tarragona voittaa 2 maalilla, se nousee. Jos kotijoukkue voittaa yhdellä maalilla, pelataan jatkoaika. Mikäli sen jälkeen peli jää tasatilanteeseen, Nàstic nousee ja Málaga jää rannalle ruikuttamaan. Rankkaripilkuille ei siis mennä.

Lauri lupaa, että kunnon kisakatsomo pistetään pystyyn ravintola Uuteen Reflaan Fuengirolassa lauantaina 22. kesäkuuta.