Lukuaika: Arvostettu lääkäri Pentti Raaste on poissa

Arvostettu lääkäri Pentti Raaste on poissa

Useita vuosikymmeniä Aurinkorannikon suomalaisyhteisössä vaikuttanut lääkäri Pentti Raasta kuoli viime perjantaina.  Raaste oli kuollessaan 78-vuotias.

Raaste oli Aurinkorannikon suomalaisyhteisössä arvostettu henkilö. Lääkärin toimien lisäksi hän toimi aktiivisesti esimerkiksi paikallisessa Rotary -järjestössä.

Raaste kirjoitti kolumneja paikallisiin suomalaisiin lehtiin. Kolumneissaan hän otti terävästi kantaa lääketieteen erilaisiin kysymyksiin.

Raaste tunnettiin perhelääkärinä, joka välitti potilaistaan. Hän kuvaili itse toimintaansa seuraavasti.

- Mainos -

-Olen jo hieman vanhemman koulukunnan yleis-ja perhelääkäri. Haluan työskennellä kiireettömästi. Minusta laadukas tarkka työskentely vaatii tarpeeksi aikaa. Huimasta teknisestä kehityksestä ja uusista tutkimuslaitteista huolimatta on edelleen huolellinen vastaanotolla tehty perustutkimus oleellisen tärkeä, jolla voidaan usein säästää sekä aikaa että rahaa.

Minusta perhelääkärin työ on edelleen erittäin tärkeää. Hän on henkilö, joka parhaiten tuntee potilaan ja hänen olosuhteensa, joskus pikkuvauvasta aikuiseksi. Usein potilaista tulee jopa ystäviä. Molemminpuolinen tuntemus on sitten kummalekin eduksi.

Mielestäni perhelääkärillä on parhaat edellytykset valvoa potilaan kokonaisvaltaista hoitoa ja toimia eri alojen erikoislääkäreiden koordinaattorina ja yhteistyössä heidän kanssaan. Viikoittain käyn sairaaloissa täydentämässä tietojani. Yleislääkärin tulee tietää ainakin vähän miltei kaikesta.

Raaste oli erikoistunut tuki- ja liikuntaelinten hoitoon.

-Näitä kipuja nimitetään nykyään “Muofaskiaalisiksi”. Yli 35 vuotta olen hoitanut kipupotilaita kehittämälläni yhdistelmämenetelmällä. Menetelmä koostuu erilaisista tekniikoista kuten akupunktio, infiltraatiot, nivelten manipulaatio, useista eri hierontatekniikoista, suggestiorentoutuksesta ja biofeedback tekniikoista sekä ergonomiasta, Raaste kertoi omilla nettisivuillaan.

Raaste kuoli pitkällisen sairauden uuvuttamana. Hänen kollegansa ja ystävänsä Sergio Mejia vieraili Raasteen luona vielä viime perjantaina päivällä.

-Hän lähti kuten hän oli toivonut: nukkuessaan kotona, hiljaisesti rakkaiden ollessa läsnä. Hänen viimeinen sananasa minulle kuolinpäivänään oli ”Namaste”. Tuon sanoessaan hänen uupuneille kasvoilleen levisi hymy, Mejia kirjoittaa.

 

- Mainos -

Ohessa esimerkki Pentti Raasteen kolumneista. Tämä on vuodelta 2018.

https://fuengirola.fi/2018/12/02/pentti-raaste-lisaa-lihaskivuista/

 

 

 

 

 

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Antti Pekkarinen
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä on paras kesälomakuukausi?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...