Lukuaika: Alexander Stubb: Kilpailukausi presidentiksi avattiin Fuengirolassa

Alexander Stubb: Kilpailukausi presidentiksi avattiin Fuengirolassa

Presidenttiehdokas Alexander Stubb vieraili kuluvalla viikolla Aurinkorannikolla. Hänen kampanjatilaisuutensa ravintola Kukossa oli suuri kansanjuhla. Väkeä tuli paikalle sanan mukaisesti ovista ja ikkunoista. Jo tuntia ennen tilaisuuden alkua ravintolan ulkopuolella jonotti satoja ihmisiä päästäkseen näkemään tämän hetken mielipidetiedusteluiden ykkösehdokasta.

Kansan suosio on kova. Jo tuntia ennen tilaisuuden alkua jonoa riitti läpi korttelin.

-Urheilutermein kerrottuna syksy oli kampanjan osalta harjoituskautta. Varsinainen kisakausi alkaa nyt, se avataan täällä Fuengirolassa, Stubb sanoi avauspuheenvuorossaan.

Tilaisuuden aikana ravintolan sisään pakkautui noin 300 ihmistä ja kadulla avoimista ikkunoista tilaisuutta seurasi ainakin 150 ihmistä. Järjestäjien mukaan Stubb oli jopa suositumpi kuin Huutokauppakeisari Aki Palsanmäki, joka aiemmin piti hallussaan Kukon yleisöennätystä.

Itse tilaisuudessa Stubb piti alkuun lyhyen alustuksen, sen jälkeen kansanedustaja/toimittaja Susanne Päivärinta haastatteli ehdokasta. Järjestely oli toimiva, haastattelumuotoisena yleisön oli helppo seurata  tilaisuutta ja mukaan mahtui sopivasti myös huumoria.

Stubbin tilaisuutta seurattiin livenä ja tv-ruutujen välityksellä.

- Mainos -

-Meillä on yhdeksän hyvää ehdokasta presidentinvaalissa. Miten tahansa vaaleissa käy, Suomelle käy hyvin. Keskustelut muiden ehdokkaiden kanssa ovat sujuneet hyvässä hengessä, ulkopuolelta on jopa kyselty miksemme mätki toisiamme enempää väittelyissä. Nyt kun nuo gallupit näyttävät minulle aika hyviä lukemia, voihan se olla, että mätkiminen alkaa tässä loppusuoralla, Stubb nauratti yleisöä.

Lue myös: Olli Rehn: Suomi tarvitsee lisää maahanmuuttoa selvitäkseen

Lue myös: Pekka Haaviston viesti suomalaisille: Aina on toivoa

Presidentin vaaleihin osallistuminen ei ollut Stubbille mikään pitkän tähtäimen suunnitelma. Ajatus mukaan lähtemisestä syntyi vasta Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

-Silloin tuli mieleen, josko tällaiselle henkilölle, jolla on vahva transatlanttinen ja länsimielinen suuntautuminen, voisi vielä kerran olla käyttöä. Tässä sitä nyt ollaan.

Alexander Stubbin kone oli myöhässä. Hän pahoitteli, ettei ehtinyt vaihtamaan vaatteita ennen tilaisuuteen tuloa. Kansaa rento pukeutuminen ei haitannut.

Espanja tuttu

Alexander Stubbille Espanjan on vuosien varrella tullut tutuksi. Työreissulla hän on vieraillut Espanjassa lukuisia kertoja ja hänen lapsuutensa ensimmäiset ulkomaan matkat suuntautuivat Kanarian saarille.

-Reilusti alle kouluikäisenä kävimme perheen kanssa ensimmäistä kertaa Kanarialla. Muistot noista matkoista ovat hyviä, yhden kerran tosin meinasin hukkua uima-altaaseen, mutta siitäkin onneksi selvittiin, Stubb muistelee.

- Mainos -

Stubbin nuoruuden haaveena oli ura ammattilaisurheilijana. Ensin lajina oli jääkiekko, kun tuo ura ei lähtenyt lentoon, seuraavaksi oli vuorossa golf.

-Golfin kanssa olin ihan tosissani. Silloin tuli Espanjan ja nimenomaan Aurinkorannikon kentät hyvin tutuiksi. Hyviä muistoja on esimerkiksi Espanjan avoimista, jotka pelattiin Torrequebradan kentällä. Mijas golfin kenttiä tuli kierrettyä todella paljon, samoin Atalayaa Marbellassa.

Ehkä Suomen onneksi myöskään golfissa Stubb ei lopulta edennyt lopullisesti ammattilaisuuteen saakka, sittemmin golf on jäänyt muiden harrastusten varjoon.

-Jos nykyään jostain löytyy neljä tuntia aikaa liikunnalle, vietän sen mieluiten pyörän selässä.

Sadat ihmiset liittyivät Stubbin mukaan torstain aamukävelylle.

Nuorena miehenä Stubb oli sitä mieltä, että mihinkään lomapaikkaan hän ei halua vakiintua. Aina pitäisi löytyä uusi mielenkiintoinen kohde.

-Niinhän siinä nyt on kuitenkin käynyt, että viimeiset 15 vuotta olemme perheen kanssa lomailleet Espanjan Lanzarotella. Varsinkin pyöräilymaastot ja maisemat ovat siellä ainutlaatuisia.

Keskusteluja ja kulttuuria

Mikäli Alexander Stubb valitaan presidentiksi, hän pyrkii ylläpitämään yhteyttä kansalaisiin monin tavoin.

- Mainos -

-Tasavallan presidentti ei virkaan astuessaan pelkästään luovu puolueen jäsenkirjasta, vaan hänen on oikeasti oltava koko kansan presidentti.

Stubb jatkaisi Sauli Niinistön aloittamia Kultarantakeskusteluja.

-Kultarantakeskustelut ovat olleet hyviä, itsekin olen muutaman kerran niihin osallistunut. Ehkä tekisin niitä hieman toisella tapaa.

Alexander Stubb haluaa säilyttää yhteyden kansalaisiin, mikäli tulee valituksi. Ainakin Fuengirolassa yhteys oli kunnossa.

-Toinen asia, mitä haluaisin tuoda ovat erilaiset keskustelufoorumit. Suomessa on aika vahva vastakkain asettelun henki tällä hetkellä. Mielipiteen esittäminen on aina paljon helpompaa, kuin toisen asemaan asettuminen ja empatian osoittaminen. Siinä Tasavallan presidentillä voisi olla jonkinlainen rooli. Se tarkoittaa itsensä likoon laittamista, täytyy olla valmis kiertämään maata ja osallistumaan erilaisiin keskusteluihin, joissa myös kansalaisilla on mahdollisuus olla mukana.

Stubb haluaisi presidenttinä pitää kulttuuria vahvasti esillä.

-Kulttuuri on meille sellainen henkinen huoltovara. Sen jatkuva esillä pitäminen on tärkeä yhdistävä tekijä kansakunnalle. Olen itse kova kulttuurin kuluttaja, rakastan konsertteja, teatteria, musikaaleja ja lähes kaikenlaista kulttuuria.

Kulttuuriin viitaten presidenttiehdokas Stubbille oli pakko esittää koko Suomen kansaa kuohuttava kysymys. Mitä mieltä hän on Popedan uudesta solistista Olli Hermannista.

-On hienoa, että Popeda elää ja hengittää. Uusi solisti on varmasti hyvä laulaja ja mies paikallaan.

Alexander Stubbin tilaisuus ravintola Kukossa on kokonaisuudessaan katsottavissa fuengirola.fi facebook sivuilla. Tilaisuudessa Stubb avaa melko laajasti näkemyksiään ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Lisäksi Stubb järjestää 9.1. Ulkosuomalaisten illan. Se on Teamsilla toteutettava keskustelutilaisuus, johon kaikki voivat ottaa osaa. Linkki tuohon keskusteluun löytyy Stubbin facebook -sivuilta.

Alla lisää Janina Haapaniemin ottamia kuvia Alexander Stubbin vierailulta.

Artikkelin kirjoittaja

Antti Pekkarinen Kuvat: Janina Haapaniemi
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...