Aleksi Typpö on havainnut, että ihmisiä kiinnostaa nähdä Aurinkorannikko mereltä päin ja ainahan vesillä olossa on oma tunnelmansa.
– Taidan olla ainoa suomalainen kippari, jolla on oma suomalainen vene näillä vesillä. Sitä suomalaiset asiakkaani ovat kovasti kiitelleet, heistä on kiva kysellä ja jutella kapteenin kanssa risteilyn aikana omalla äidinkielellään, Typpö sanoo.
Privaatit risteilyt
Typon risteilyillä käy monentyyppisiä asiakkaita. Kaikki risteilyt ovat privaatteja, eli sinne ei tule muita ihmisiä kuin oma porukka.
Neljän hengen maksu on minimi, jotta kippari irrottaa köydet laiturista.
– Yleisimpiä risteilytyyppejä ovat aamupäivän delfiiniristeilyt, keskipäivän uinti- ja auringonottoretket ja illan suussa järjestettävät auringonlaskuristeilyt. Aurinko laskee joka päivä, delfiinien näkemiseen tarvitaan hieman tuuria. Näin kesäaikaan delfiinit liikkuvat paljon, eli todennäköisyys niiden näkemiseen on suuri. Talvella niitä näkee harvemmin, mutta aina niiden kohtaaminen on yhtä sykähdyttävää.
Naimisiin merellä?
Typön asiakkaina käy paljon erilaisia pienryhmiä.
– Synttäreitä ja polttareita juhlistetaan usein vesillä. Päivänsankarille on aina iloinen yllätys, kun seurue tuo hänet satamaan, ja juhlakalu ymmärtää pääsevänsä vesille. Myös perheet monessa sukupolvessa tulevat usein asiakkaiksi ja pienet eläkeläisryhmät tykkäävät olla yhdessä vesillä.
Kukaan ei ole vielä mennyt Typon veneessä naimisiin.
– Eiköhän kohtapuoliin joku keksi hääseremoniankin viettämisen veneellä. Minun kapteenin oikeuteni eivät taida ihan vihkimiseen riittää eli pappi kannattaa silloin ottaa mukaan, jotta avioliitosta tulee virallinen.
Typön risteilyt sisältävät aina pientä suolaista purtavaa sekä olutta, viiniä ja virvokkeita. Lisäksi erillisenä tilauksena voi tilata synttärikakun tai isomman aterian. Suosittuja ovat myös sellaiset risteilyt, joilla pysähdytään lounaalle esimerkiksi Cabopinon tai Benalmádenan satamaan.
– Vene on 29 jalkaa (9 metriä) pitkä amerikkalaisvalmisteinen. Siihen mahtuu kipparin lisäksi enimmillään kahdeksan ihmistä. Konehuoneessa jyllää 300:n hevosvoiman Volvo Penta diesel -moottori, eli ihan kivasti paatti liikkuu aallokossakin.
Veneen etukannella on mukavat auringonottotyynyt, jotka Typpö teetätti mittatilaustyönä Espanjassa.
”Päätin pakata purkin rekkaan”
Aleksi Typpö on viihtynyt koko elämänsä vesillä. Ammatikseen hän on risteilyjä järjestänyt Helsingissä ja Teneriffalla. Veneet ovat vaihdelleet purjeveneistä moottoriveneisiin.
– Nykyisen veneen hankin muutama vuosi sitten. Järjestin sillä risteilyjä Helsingissä. Kuten tiedetään, veneristeilykausi Suomessa on melkoisen paljon lyhyempi kuin täällä, joten päätin pakata purkin rekkaan ja tuoda sen tänne. Veneen tuominen rekalla Euroopan läpi on ihan oma seikkailunsa, mutta lopulta kaikki on mennyt oikein hyvin.
Typön vene rantautui Fuengirolaan viime kesänä. Ensimmäinen talvikausi oli bisneksen kannalta lupaava.
– Vaikken juuri ehtinyt risteilyjä markkinoimaan, aika hyvin ihmiset veneeni jo ensimmäisenä kautena löysivät. Tästä kesästä odotan kiireistä ja varmasti ensi talvenakin vene liikkuu paljon, Typpö toivoo.
Lisätietoja saa sähköpostitse ja WhatsApilla, johon voi tehdä myös risteilyvarauksia: WhasApp: +358400770991 ja sposti: varaukset@fuengirolanveneretket.fi.