Andalusialaisnainen menetti ”Brad Pittille” 175.000 euroa – poliisi pidätti rakkaushuijarit

Verkkorikolliset saivat naisuhrit uskomaan, että näillä on romanttinen suhde Hollywood-tähti Brad Pittin kanssa. Huijaripomot jäivät kiinni Torremolinosissa ja Málagassa.

Jari Peltomäki
Jari Peltomäki
6 min lukuaika
Hollywood-tähti Brad Pitti sotkettiin espanjalaisten rakkaushuijareiden verkkorikoksiin. Naisuhrit menettivät yhteensä 325.000 euroa.

Espanjassa on paljastunut sangen erikoislaatuinen Brad Pitt -huijaus, johon on tähän mennessä langennut kolme naispuolista uhria, joista yksi sijaitsee Andalusiassa.

Verkkorikolliset tutkivat uhriensa sosiaalisen median tilejä ja loivat heille psykologiset profiilit ennen kuin ottivat heihin yhteyttä. Näin he pystyivät kohdentamaan huijauksen erityisesti ihmisiin, jotka olivat alttiita tällaisille rakkaushuijauksille.

Tutkinta alkoi elokuussa vuonna 2023, kun Andalusian Granadassa asuva nainen teki rikosilmoituksen ja kertoi joutuneensa noin 175.000 euron suuruisen oletetun verkkohuijauksen uhriksi.

Huijariryhmä oli saanut hänet uskomaan, että andalusialaisnaisella oli internetin kautta suhde yhdysvaltalaisen näyttelijän Brad Pittin, 60, kanssa ja että juuri Pitt pyysi häneltä rahaa. Ainakin kaksi muuta naista pohjoisessa Espanjassa Biskajan maakunnassa on tiettävästi joutunut samanlaisen huijauksen uhreiksi.

- Mainos -

Tutkimusten edetessä viranomaiset havaitsivat, että verkkorikolliset olivat ottaneet yhteyttä molempiin uhreihin käyttäen väitettyä internetalustaa, joka oli suunnattu Hollywood-tähti Brad Pittin faneille.

Brad Pitt on maailmankuulu näyttelijä ja elokuvatuottaja. Hän nousi parrasvaloihin elokuvan Thelma ja Louise (1991) renttuna liftaripoikana. Hänen muita hittielokuviaan ovat muun muassa Seitsemän, Fight Club, Ocean’s Eleven – korkeat panokset, Troija,  Mr. & Mrs. Smith ja  Benjamin Buttonin uskomaton elämä. Pittillä on kuusi lasta ex-vaimonsa, näyttelijä Angelina Jolien kanssa.

Lue myös: Rakkaushuijarit veivät naiselta 25 000 euroa – Málagassa pidätetyillä yhteyksiä Viroon

”Brad” ehdotti yhteisiä sijoituksia naisille

Pidätetyt onnistuivat saamaan naiset uskomaan, että heillä oli intiimi suhde tunnetun amerikkalaisnäyttelijän kanssa, ja naiset luulivat olevansa romanttisessa suhteessa hänen kanssaan.

Väärä Brad Pitt ehdotti, että naiset sijoittaisivat rahaa hänen kanssaan useisiin projekteihin, ja näin rikolliset saivat huijattua granadalaiselta naiselta 175.000 euroa ja biskajalaiselta naiselta 150 000 euroa.

Verkkorikolliset olivat tutkineet uhriensa sosiaalisen median tilejä ja tehneet heistä psykologisen profiilin, mikä auttoi huijareita löytämään näiden naisten haavoittuvuudet. Naiset olivat viranomaisten mukaan ”emotionaalisesti haavoittuvaisia, kärsivät rakkauden puutteesta ja olivat masentuneita”.

Rikolliset käyttivät pikaviestipalveluja ”vaihtaakseen viestejä ja sähköposteja näiden kahden naisen kanssa, kunnes naiset uskoivat viestittelevänsä itse Brad Pittin kanssa, joka lupasi heille romanttisen suhteen ja yhteisen tulevaisuuden”.

Kun luottamuksen taso oli huijareiden ja uhrien välillä huipussaan, väärä näyttelijä ehdotti, että he sijoittaisivat yhdessä useisiin kaupallisiin projekteihin. Molemmat naiset tekivät lukuisia rahasiirtoja, kunnes he huomasivat joutuneensa huijatuksi ja ilmoittivat asiasta viranomaisille.

- Mainos -

Lue myös: Huijari soitti ”pankin” nimissä ja tarjosi apua – röyhkeä rötösliiga vei uhreilta yli miljoonan Málagassa

Rikollispomot pidätettiin Torremolinosissa ja Málagassa

Guardia Civil on paljastanut, että verkkorikolliset olivat luoneet pankkitiliverkoston, jossa käytettiin väärennettyjä henkilöllisyystodistuksia Afrikan maista, kuten Nigeriasta, Ghanasta, Senegalista ja Sierra Leonesta. Näille tileille vastaanotettiin huijattua rahaa.

He käyttivät myös ”muuleja”, jotka saivat pienen rahasumman vastineeksi siitä, että he vastaanottivat huijatun rahan ja siirsivät sen edelleen muihin tileihin rahanpesun helpottamiseksi.

Tutkinnan jälkeen operaatio siirtyi uuteen vaiheeseen marraskuussa 2023, jolloin kaksi henkilöä pidätettiin San Isidro de Níjarissa (Almería). Heidät vapautettiin ehdollisesti. Guardia Civil pidätti myös kolmannen henkilön Málagassa, koska hänen pankkitileilleen oli siirretty osa huijatuista rahoista.

Tammikuun ja helmikuun 2024 välillä Guardia Civil tutki vielä kolmea henkilöä Amorebietassa (Biskaja), yhtä Huelvassa, kolmea Sevillassa, yhtä Madridissa, yhtä Barcelonassa ja yhtä Granadassa.

Lopulta Torremolinosissa (Málaga) ja Málagan kaupungissa pidätettiin rikollisjärjestön johtajat.

He ovat nyt ehdonalaisessa vapaudessa, sen jälkeen kun he olivat viettäneet pari kuukautta vankilassa ja päässeet oikeusviranomaisten eteen.

Lue myös: Huijari esitti olevansa dementikkovanhuksen ystävä – vei 15.000 euroa

Brad Pitt -huijauksessa takavarikoituja asiakirjoja, pankki- ja puhelinkortteja, puhelimia ja tietokoneita. Kuva: Guardia Civil.

- Mainos -

Rahaa saatiin takaisin vain murto-osa

Maanantaina Guardia Civil ilmoitti, että se on pidättänyt yhteensä viisi henkilöä ja tutkinut kymmentä muuta, jotka liittyvät tähän tapaukseen epäiltynä rikollisjärjestöön kuulumisesta.

Järjestö olisi huijannut kahdelta naiselta 325.000 euroa käyttämällä tätä niin sanottua väärennetyn Brad Pittin menetelmää. Operaatio, nimeltään Bralina, toteutettiin Almerían, Málagan, Biskajan, Barcelonan, Madridin, Huelvan, Sevillan ja Granadan maakunnissa, joissa ensimmäinen uhrin ilmoitus tuli julki.

Tutkinnan aikana on onnistuttu paikantamaan, jäädyttämään ja palauttamaan 85.000 euroa huijattua rahaa kahdelta uhrilta, joista toinen oli Granadasta ja toinen Biskajasta. Lisäksi on tehty viisi kotietsintää, kertoi Guardia Civil.

Takavarikkoon on saatu lukuisia matkapuhelimia, pankkikortteja ja ennakkoon maksettuja puhelinkortteja, kaksi henkilökohtaista tietokonetta ja asiakirjoja, joista yksi oli muistikirja, johon huijarit olivat kirjanneet verkkohuijauksissa käyttämänsä lauseet.

Espanjalaisviranomaisten mukaan kyseessä on monimutkainen tutkinta, jossa tietotekniikan asiantuntijat ja kyberrikoksiin erikoistuneet asiantuntijat ovat ahkerasti yrittäneet saada haltuunsa kaikki saatavilla olevat tiedot takavarikoiduista tietokoneista ja matkapuhelimista.

Lue myös: Huijarit soittivat Aurinkorannikolta suomalaisvanhuksille – uhrit menettivät yli 320.000 euroa

Granadan uhrin poikakin pidätettiin

Tutkinnan aikana paljastui myös, että granadalaisen uhrin poika oli tehnyt kolme vilpillistä maksua äitinsä pankkikortilla ja varastanut häneltä 17.000 euroa, minkä vuoksi hänetkin pidätettiin. Tutkijat kuitenkin sulkevat pois mahdollisuuden, että poika olisi osa rikollisjärjestöä.

Organisaatiota epäillään törkeästä petoksesta, rahanpesusta, asiakirjojen väärentämisestä ja kuulumisesta rikollisjärjestöön.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *