112

Aurinkorannikon vapaaehtoisten pyörittämän SOS-puhelimen loppuminen on tälle alueelle todellinen maansurun paikka. Se on pelastanut ihmishenkiä ja sitä pyörittäneiden vapaaehtoisten työpanosta ei voi kuin ihailla ja esittää suuret kiitokset jokaiselle vuosien varrella mukana olleelle! Lopettamispäätös on hyvin ymmärrettävä. SOS-puhelimen päivystäjän työ oli erittäin vaativaa, koska kielitaidon lisäksi tarpeen oli pysyä rauhallisena ja toimintakykyisenä haastavissa tilanteissa ympäri vuorokauden. Palvelun lopettamisen seurauksena kaikilla tällä alueella asuvilla ja liikkuvilla on nyt yksi ainoa vaihtoehto ja se on, että on itse opeteltava soittamaan ilmaiseen hätänumeroon 112. Tämä taito on elintärkeä ja voi pelastaa oman, perheenjäsenen tai ystävän hengen.

Tärkein asia on tietää tarkalleen, missä osoitteessa asuu, sillä suurin osa tilanteista, joihin ambulanssia, poliisia tai palokuntaa tarvitaan, sattuu omassa kodissa tai loma-asunnossa. Seuraavaksi tärkeintä on pysyä rauhallisena ja soittaa apua, vaikka ei espanjaa osaisikaan. Andalusiassa palvelua saa espanjan lisäksi englanniksi, ranskaksi, saksaksi ja arabiaksi. Numerossa vastataan:

112 (uno uno dos) Andalucía – Dígame?”

- Mainos -

Seuraavaksi kerrot mitä tarvitset: Necesito una ambulancia/policía/bomberos (ambulanssi/poliisi/palokunta) a la dirección ja kerrot tarkan osoitteen, jossa olet. Muista myös kertoa kaupungin nimi.

Jos kielitaito ei riitä pidemmälle, tämäkin jo riittää. Päivystäjä kyselee tarkemmin, mitä on tapahtunut, montako potilasta, onko joku hengenvaarassa, mikäli pystyt sen kertomaan. Jos pystyt keskustelemaan päivystäjän kanssa, älä sulje puhelinta, ennen kuin saat siihen luvan. Mikäli sinä et ole se, joka antaa ensiapua, opasta auttajat paikalle. Hartaasti tietysti toivon, ettei sinun koskaan tarvitse soittaa, mutta tämän osaaminen on huomattavasti tärkeämpää kuin osata tilata taksi tai ruokaa ja juomaa ravintolassa.

Mikäli omistat älypuhelimen, lataa Google Play -kaupasta tai App Storesta puhelimeesi 112-Andalucia -sovellus. Jos et voi ladata sovellusta, laita ainakin puhelimesi Yhteystiedot -kohtaan Aa1 tai Ice1 -yhteyshenkilön eli lähiomaisesi yhteystiedot. On myös todella tärkeää, että jokainen pitää aina mukanaan vähintään kopiota virallisesta henkilötodistuksesta, EU-sairaanhoitokorttia sekä ns. SOS-passia eli tärkeimpiä tietoja itsestään kuten: nimi, syntymäaika, passin/NIE numero, kansalaisuus, osoite Espanjassa, mahdollinen paikallinen NUHSA- eli sairaanhoitokortin numero tai tiedot matkavakuutuksesta, veriryhmä, sairaudet, lääkitys, allergiat.

Pidä huolta! Cuídate! Take care!

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Tia Raunio
Kirjoittaja on Aurinkorannikon sosiaalikuraattori.
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä kesässä on parasta?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...