tiistai, maalis 5, 2024

Vladimir Suuri ja Ukraina!

Sanotaan, että Venäjää ei voi ymmärtää ilman ortodoksisuutta! Tuskin myöskään Vladimir Putinin ajattelua. Taustalta löytyy historiaan perustuva suurvaltamissio! Tuhat vuotta sitten Vladimir Suuri (hallitsijana vv. 980-1015) johti Kiovan Rusiksi kutsuttua itäslaavilaista valtakuntaa. Hän kääntyi kristinuskoon vuonna 988. Se takasi lopullisesti itäslaavilaisten eli venäläisten, ukrainalaisten ja valkovenäläisten ortodoksisuuden! Vladimir Suuri nostettiin vuonna 2016 lopullisesti Venäjän tärkeimpien merkkihenkilöiden joukkoon kun hänelle pystytettiin patsas Moskovaan.

Vladimir Suuri pyrki päättäväisesti vahvistamaan valtakuntansa yhtenäisyyttä ja mahtiasemaa. Samat tavoitteet ovat myös Vladimir Putinin agendalla. Venäjän ortodoksinen kirkko tukee näitä pyrkimyksiä!

Putin pitää Krimin niemimaata ”Venäjän kansakunnan ja keskusjohtoisen Venäjän valtion henkisenä alkulähteenä” koska Vladimir Suuri otti kasteen Krimillä sijaitsevassa Khersonesoksen kaupungissa. Putinin mukaan Krim on venäläisille pyhä paikka kuten Jerusalemin Temppelivuori islaminuskoisille ja juutalaisille.

- Mainos -

Entäpä sitten Ukraina? Vladimir Suuri oli Kiovan Venäjän merkittävä hallitsija. Siksi Ukraina jos mikä on venäläisille historiallisesti erittäin pyhä asia myös tänään. Putin ilmeisesti kokee olevansa ”uusi Vladimir Suuri” jonka on pidettävä yllä itäslaavilaista suurvaltakunta-ajattelua. Siksi Venäjä ei voi hyväksyä Naton läsnäoloa Ukrainassa! Vahva ote Valko-Venäjään Lukashenkan avulla on siten myöskin ymmärrettävissä! Johtajat maalaavat ikoninsa tavallaan – vai kuinka?

Hannu T. Korhonen

Kirjoittaja on eläkkeelle siirtynyt Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija, dosentti.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä mieltä olet Suomen poliittisista lakoista?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...