Lukuaika: Moreno haluaa tarkkailla koronatilannetta rauhassa

Moreno haluaa tarkkailla koronatilannetta rauhassa

Andalusian presidentti Juanma Moreno haluaisi koronapandemian seurannassa huomiota pois tartuntaluvuista ja siirtää sitä mieluummin sairaaloiden toimintakykyyn. Moreno totesi lehdistötilaisuudessaan, että vaikka tartuntoja on paljon, niistä yhä suurempi osa on hyvin lieviä. Siksi tilanteen kehittymistä arvioitaessa pitäisi kiinnittää huomio siihen, kuinka moni tarvitsee sairaala- tai tehohoitoa.

Samassa yhteydessä Moreno pohti myös karanteenikäytäntöä. Hänen mukaansa tartunnan saaneiden, mutta lähes tai kokonaan oireettomien osalta karanteenin pituutta voisi lyhentää.

– On ihmisiä jotka eivät saa lainkaan oireita tai heidän oireensa ovat hyvin lieviä. Ei ole kovin järkevää, että sellaiset henkilöt viettävät viikon karanteenissa, Moreno linjasi.

- Mainos -

Tällä hetkellä koronatartunnat ja niiden seurauksena tulevat karanteenit aiheuttavat Espanjassa monilla aloilla vakavaa työvoimapulaa.

Passille jatkoaika

Andalusian hallitus on ilmoittanut, että se aikoo hakea oikeudelta lupaa jatkaa koronapassin käyttöä tammikuun loppuun. Nykyisellään päätös on tehty päättymään 15. tammikuuta. Koropassi on käytössä ravintola-alalla. Terasseilla sitä ei tarvita, mutta sisätiloihin mentäessä ravintoloilla on velvollisuus tarkistaa, että asiakkaalla on hyväksytty koronapassi. Käytännössä tämä tarkoittaa joko rokotetta, sairastettua ja selätettyä tartuntaa tai tuoreta negatiivista testiä.

Alkuviikosta Andalusian maakuntahallitus ilmoitti myös, että joululoman jälkeen koulut jatkuvat lähiopetuksessa.

Sairaaloiden täyttöaste nousee aiempaa hitaammin

Omikronvariantin leviämisen myötä koronatartuntojen määrä on Espanjassa noussut viime viikkoina räjähdysmäisesti. Myös Andalusian itsehallintoalueella on kirjattu ennennäkemättömiä tartuntalukuja.

Samoin ilmaantuvuusluvut huitelevat taivaissa ja esimerkiksi Fuengirolan kaupungin 14 vuorokauden ilmaantuvuusluku nousi joulukuun viimeisenä päivänä yli tuhanteen, ensimmäistä kertaa koko pandemian aikana.

Erittäin herkästi tarttuvan omikronvariantin ja vuodenvaihteen pyhien yhteisvaikutuksesta monet pelkäävät, että tartuntojen määrä jatkaa nousuaan edelleen.

- Mainos -

Samaan aikaan sairaaloiden kuormitus on kuitenkin pysynyt varsin alhaisena, tartuntamäärin verrattuna jopa erittäin alhaisena. Käyristä on selvästi nähtävissä, että sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden määrä tämän kuudennen aallon aikana on noussut selvästi loivemmin kuin aiempien aaltojen yhteydessä.

Lähde: Sur

Janne Leipijärvi

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...