Violettina hehkuvat jakarandat hurmaavat Aurinkorannikolla – kauneudella on kääntöpuolensa

Jakaranda-puut ovat täydessä väriloistossaan Espanjan Aurinkorannikolla. Niistä on sekä haittaa että hyötyä.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
2 min lukuaika
Upeasti violetin väreissä kukkivat jakarandat ovat täydessä terässään Espanjan Aurinkorannikolla.

Espanjan Aurinkorannikon kaupunkien kadut ovat hehkuneet violetteina jo useamman viikon. Syynä ovat tietysti katujen varsia koristavat komeat jakaranda-puut, jotka ovat nyt täydessä väriloistossaan.

Jakaranda eli loistojakaranda (Jacaranda mimosifolia) kukkii kaksi kertaa vuodessa noin kahden kuukauden ajan: Espanjassa kukinta kestää huhtikuulta kesäkuulle – loppuvuodesta marraskuulta joulukuulle kestävä kukinta ei ole niin loistelias.

Jakaranda on alun perin kotoisin Etelä-Amerikasta, ja sitä kasvatetaan hyvin laajalti lämpimän ilmaston alueella: Espanjan Välimeren rannikolla, eteläisessä Portugalissa, eteläisessä Italiassa, Yhdysvaltojen eteläosissa, Havaijilla ja Etelä-Afrikassa.

Jakaranda on suosittu kujanne- ja puistopuu, ja monet lämpimän ilmaston kaupungit ovat tunnettuja jakarandoistaan. Aurinkorannikolla niitä kasvaa liki kaikkien kaupunkien kaduilla: Málagassa, Fuengirolassa, Marbellassa…

Jakaranda-puita on runsaasti Aurinkorannikon kaupunkien kaduilla. Kuva on Fuengirolasta toukokuussa 2024.

- Mainos -

Jakaranda puhdistaa tehokkaasti ilmaa

Sen lisäksi, että jakaranda tarjoaa silmänruokaa, se on myös hyödyllinen puu.

Jakaranda on yksi eniten hiilidioksidia imevistä puulajeista, ja siksi se todella puhdistaa kaupungin ilmaa.

Málagan kaupunkiin on istutettu 6.500 jakaranda-puuta, ja on laskettu, että jokainen niistä voi imeä jopa tonnin hiilidioksidia vuodessa. Tämä tarkoittaa jopa 6.500 tonnin hiilidioksidin poistumista ilmakehästä, mikä parantaa huomattavasti asukkaiden keuhkoihin tulevan ilman laatua.

Sevillan yliopiston tekemän Luonnolliset hiilinielut -tutkimuksen mukaan 100 metriä pitkä puistokatu, jossa on kymmenen jakarandaa, voi imeä keskimäärin 1.400 auton päästöt.

Palmuja ja jakarandoja. Fuengirolan puusto on eksoottisen värikästä.

Tahmasotku likaa autot ja kadut

Toki jakarandojen kauneudella on kääntöpuolensakin.

Kun pudonneet kukat kuivuvat, ne muuttuvat ikävän mustanpuhuviksi.

Suurin haitta on kuitenkin jakarandojen aiheuttama sotku. Ne pudottavat joka kevät ja alkukesä valtavan määrän lehtiä, kukkia ja kaikenlaisia jälkiä oksistaan ja lehdistään ja tahraavat siten jalkakäytäviä, katujen kalusteita ja puiden varjoon pysäköityjä ajoneuvoja.

Lisää sotkua syntyy, kun kirvat käyvät maahan pudonneiden kukkien kimppuun ja vapauttavat tahmean nesteen, joka tarttuu autojen koriin ja ikkunoihin, jalkakäytävän laattoihin, roskakoreihin ja muihin pintoihin.

- Mainos -

Tahmasotkua joudutaan esimerkiksi Málagan kaupungissa siivoamaan kukintakaudella ylimääräisillä keinoilla: kunnallinen siivousyhtiö lähettää kaksitoista korkeapainepesuyksikköä pitämään kaupunginosia puhtaina.

Málagassa jakarandoja ei olekaan tästä syystä istutettu enää julkisille paikoille vuoden 2015 jälkeen.

Jakarandojen voimakas kukinta aiheuttaa myös herkille allergiaoireita.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *