Lukuaika: Viikonloppuna on luvassa myrskytuulta ja korkeita aaltoja

Viikonloppuna on luvassa myrskytuulta ja korkeita aaltoja

Espanjan ilmatieteenlaitos AEMET on antanut koko Aurinkorannikon alueelle varoituksen myrskytuulista ja jopa viisimetrisistä aalloista.

AEMET:n (Agencia Estatal de Meteorología) sääennuste sisältää koko Aurinkorannikolle varoituksen kovasta tuulesta. Torstain osalta varoitus on keltaisella tasolla, mutta perjantaisiksi varoitus nousee oranssiksi.

Torstaille luvassa on itätuulta, jonka voimakkuus iltaa kohti voimistuu 50 kilometriin tunnissa (14 m/s). Puuskissa tuuli puhaltaa kovimmillaan 65 km/h (18 m/s).

Perjantaina tuuli voimistuu entisestään. Keskimääräinen tuulen voimakkuus nousee perjantai-iltaa kohti 65 kilometriin tunnissa ja puuskissa puhaltaa peräti 85 km/h (23,6 m/s). Samoissa tuuliolissa ollaan näillä näkymin vielä lauantain puolille päivin, jonka jälkeen tuuli hieman tyyntyy. Silti lauantai-iltanakin puuskissa tuulen nopeus voi olla 75 km/h (21 m/s).

- Mainos -

Paikallisia kaatosateita

Helmikuun alku on Aurinkorannikolla ollut sään puolesta varsin talvinen. Sadetta on saatu monin paikoin huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi pitkäaikaiset keskiarvot antaisivat olettaa.

Yleensä hyvinkin vähäsateiseksi ajateltu Fuengirola näyttää jostain syystä osuneen viime aikoina selvästi koko Aurinkorannikon rankimpien sateiden alle.

Fuengirolan sataman mittauspisteessä on sadetta kertynyt tämän viikon tiistaista torstaihin, eli 7. – 9. helmikuuta, 120,2 mm. Se on lähes kolminkertainen määrä koko helmikuun pitkäaikaiseen keskiarvoon (45,5 mm) verrattuna.

Samaan aikaan esimerkiksi Málagan sataman mittauspisteellä on satanut 38,1 mm, Torremolinosin mittauspisteellä 64,8 mm ja Marbellan satamassa 73,2 mm.

Lähialueilla vain Cabopinon mittausasemalla, joka sijaitsee Marbellan puolella, muutaman kilometrin päässä Mijasin rajasta, on satanut enemmän kuin Fuengirolassa. Siellä vettä on kertynyt peräti 152,2 mm.

AEMET:n ennuste ei lähipäiville povaa merkittäviä sateita. Hieman voi kuitenkin tihutella ja enimmäkseen sää on pilvistä.

Vaihtelevat vesivarannot

- Mainos -

Viimeaikaiset sateet ovat osuneet vesivarastoihin melko vaihtelevasti. Aurinkorannikon juomavesiä varastoivan La Concepción altaan tilanne on hyvä. Torstaina puoliltapäivin altaassa oli vettä hieman reilut 41 kuutiohehtometriä, mikä on noin 68% altaan maksimikapasiteetista. Määrä on lähes kaksinkertainen viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Vastaavasti Málagan provinssin itäisellä reunalla sijaitseva La Viñuelan allas kumisee edelleen tyhjyyttään. Vettä on vain 18 kuutiohehtometriä, mikä on surkeat alle 11% altaan 165 kuutiohehtometrin maksimikapasiteetista.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Janne Leipijärvi, kuva: Janne Leipijärvi
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä maa voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...