Väsyttääkö?

Jos ei, niin loistohomma, mutta jos väsyttää, tiedätkö mikä väsyttää? Haluaisitko eroon väsymyksestä? Jos virtaa riittäisi paremmin, mitä kaikkea kivaa tekisit?
Päivä lyhenee ja sen kestää paremmin etelän auringossa, mutta pitkää päivää työskentelevä voi kärsiä illan valoisten tuntien puutteesta Aurinkorannikollakin. Lomasta voi olla aikaa ja hektinen arki ottaa osansa, sinänsä terveellisistä harrastuksista, jopa lomasta voi tulla suoritusta, joka kääntyy stressiksi ja väsymyksen aiheuttajaksi… Aika väsynyt alku kolumnille, mutta aihe tarvitsee hetkensä, sillä väsymys rajoittaa monen elämästä nauttimista.

Puhutaan mm. elämän ruuhkavuosista, syys-, ikä- ja työväsymyksestä, mutta joskus väsymys ja uupumus voi olla tavallisuudesta poikkeavaa, kuten oireyhtymissä ME / CFS, fibromyalgia, long covid tai ympäristö- tai kemikaalikuormitukset kuten suoliston dysbioositila vaikkapa yhdistettynä homekuormitukseen. Uupumus on siis laaja käsite, joka kuvaa elimellistä tai psyykkistä tilaa, johon liittyy henkistä tai fyysistä voimattomuutta ja väsymyksen tunnetta, jota normaali virkeyttä ja energiaa lisäävä toiminta, kuten pitkä uni, ei saa poistumaan. Usein ihminen luokitellaan terveeksi, jos häneltä ei löydetä mitään diagnosoitavaa sairautta, mutta silti hän saattaa raahautua päivästä toiseen voimiensa äärirajoilla.

Osallistuin viime viikonloppuna Funktionaalisen lääketieteen yhdistyksen järjestämään long covidia sekä ME / CFS-oireyhtymää käsittelevään symposiumiin. Tietokirjailijana olen uupumusta käsitellyt kirjoissani eri suunnista, sillä uupumus vaivaa tänä päivänä eri muodoissaan aivan liian useita ja moni tuntee olevansa uupumuksen kanssa yksin. Tiede elää kaiken aikaa ja kun uutta tietoa ja kliinistä lääkäreiden sekä terapeuttien kokemusta on saatavilla, voi sen avulla auttaa paremmin esimerkiksi long covidin laajoista oireista kärsivää. Koska jokainen ihminen on aineenvaihdunnaltaan ja elämäntilanteeltaan ainutlaatuinen, ravintoterapeuttikin laatii ruokavalio-ohjeistuksen tapauskohtaisesti, enkä voi antaa tässä jokaista pelastavia ohjeita, mutta yritän avata lähestymistapaa tässä hiukan.

Funktionaalinen lääketiede sekä siitä ammentava ravintoterapia ovat potilaskeskeistä terveydenhoitoa, jossa keskitytään geneettisten, ympäristöllisten ja elämäntapojen yksilölliseen vuorovaikutukseen. Se painottaa kehon optimaalisen toiminnan merkitystä terveyden palauttamisessa, sekä sairauksien ennaltaehkäisyssä yhdistäen ja käyttäen tietoa monelta eri tieteen alalta kuten mm. sisätaudit, neurologia ja immunologia, biokemia, kasvitiede, ravintotiede, toksikologia, genetiikka ja fysiologia. Elimistöllä on sisäinen pyrkimys tasapainoon ja erilaiset elämää häiritsevät ongelmat, kuten krooninen uupumus ovat yhden tai useamman vaikuttajan aikaansaamia häiriöitä tuossa tasapainossa. Tämän vuoksi terveyden tukemisessa tarvitaan kokonaisvaltaista lähestymistä ja esimerkiksi erilaisia testejä. Saadun tiedon pohjalta laaditaan ravintohoitosuunnitelma ja terapeuttinen ravinnetuki mm. solujen energiantuotantoa vahvistamaan.

- Mainos -

Väsymys voi siis johtua monesta eri asiasta ja olla laadultaan niin fyysistä kuin henkistäkin. Joskus fyysinen väsymys, joka voi olla yksinkertaisimmillaan unen tai useamman elintärkeän ravinteen puutetta, sotketaan henkiseen väsymykseen – tällöin syiden psykologisoinnin sijaan tulisi turvata ravinteet ja uni. Toisaalta taas henkisen kuormituksen ja lisääntyneen stressihormonin erityksen myötä voi ruuansulatus ja ravinteiden imeytyminen häiriintyä ja aiheuttaa monenlaisia oireita. Tällöin voi ravintoterapian ohella hyödyntää myös muita terapioita.

Ammattilaisen tekemä kartoitus, jossa huomioidaan terveyshistoria, ruokailutottumukset, ympäristötekijät ja elämäntilanne, on suositeltava alku ravitsemushoidolle. Jos tällaiseen ei ole mahdollisuutta, voi ottaa haltuun muutaman perusvinkin, josta lähteä liikkeelle – oli väsymyksen taustalla sitten mitä tahansa tai vaikka vain halu ennaltaehkäistä talviväsymystä ja saada vähän lisää virtaa.

Yleisesti terveyttä tukevat valinnat hillitsevät myös hiljaista tulehdusta. Vältettäviä ovat sokerit ja nopeasti verensokeria nostavat tärkkelykset, prosessoitu, teollinen ruoka, tehokasvatettu liha ja maito juomana. Kun samalla lisää antioksidantteja ja polyfenoleita pursuavia, soluja suojaavia marjoja runsaasti, kasviksia värikkäästi ja runsaasti sekä reilusti hyviä rasvoja mm. kaloista, siemenistä, avokadoista, manteleista, tekee itselleen ison terveyspalveluksen.

Jos muutoksiin ei tunnu riittävän voimia, voi edellä mainittuja lisätä myös tiivistetyssä muodossa tehokkailla, mutta turvallisilla luonnollisilla ravinteilla, jotka täydentävät ruokavaliota. Kun voimat lisääntyvät, on helpompi opetella myös uusia tapoja. Ei ravintoterapeuttikaan elä täydellisesti -oman terveyteni ja jaksamiseni tukena käytän suomalaista marjoja ja yrttejä elinvoimaisessa muodossa pursuavaa ”tiivistettyä villiravintoa”, josta mielelläni myös kerron halukkaille, koska jokaisella on oikeus kuulla, millä elämänlaatua voi parantaa. Selätetään väsymys ravintorikkaudella!

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Hanna Huttunen
Kirjoittaja on diplomiravintoterapeutti, tietokirjailija
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Paljonko käytät rahaa joululahjoihin?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...