Pikauutiset

Vapunpäivän pikauutiset

 Fuengirola.fi | Aurinkorannikon uutiset
Uutiskatsaus Espanja 1.5.2019

Uutiskatsaus Espanja 1.5.2019

Espanjan virallinen juuri julkistettu taloudellinen vakausohjelma tähtää kahden keskeisen tekijän parantamiseen vuoteen 2022 mennessä. Ensimmäinen tavoite on saada työttömyys laskettua alle 10% tasolle kolmen vuoden kuluessa. Tällä hetkellä työttömiä on noin 14%. Toinen tavoite on julkisen velan määrän laskemisen alle 90% tasolle suhteessa valtion budjettiin. Nyt velkaa on noin 96% suhteessa budjettiin. PSOE-puolueella on julkinen uusi vero-ohjelma joka nostaa valtion saamia tuloja vuodessa noin 5,5 miljardia euroa. Mikäli puolue saa hankkeensa läpi ja onnistuu tavoitteessaan, päässee Espanja tavoitteisiinsa jopa aiottua nopeammin. Matkalla on kuitenkin monta muuttujaa, kuten edessä olevat vaikeat hallitusneuvottelut, jotka luultavasti venyvät pitkälle tulevaisuuteen. Sanchez itse on esittänyt skenaarion jossa hallitus olisi valmis viimeistään 20 kesäkuuta mennessä.

Kommentti: Hieman ironista, mutta puolue (PSOE), joka ymmärtääkseni hyväksyi tämän EU:n taloussuosituksen Espanjalle, on sama, joka vaaliteeseissään edisti uudistuksia jotka olisivat nimenomaan heikentäneet Espanjan talouden tilaa. Nähtäväksi jää syökö herra Sanchez puolueineen heti vaalilupauksensa, vai vasta hieman myöhemmin.

Málagan alueen vuokrat jatkavat nousuaan ja ovat tällä hetkellä Andalusian alueen korkeimmat. Vuokrat ovat nousseet vuodessa noin 6,5% ja keskihinta neliömetriltä on tällä hetkellä noin 8,3 euroa.

Andalusian alueelle suunnitellaan uraauurtavaa valtiollista tukiopetusta kesäksi koululaisille joilla on ongelmia koulukäyntinsä kanssa. Budjetti hankkeelle on noin 12 miljoonaa, mutta poliittisista syistä johtuen hanke ei ole vielä varma.

Kommentti: Siellä missä Espanjassa jaetaan rahaa, on aina poliittista vastarintaa, koska jaettava rahamäärä voidaan aina jakaa mahdollisesti myös muualle, vaikkapa omille intressiryhmittymille tai yhteistyökumppaneille. Miksi muuten yksikään järkevä puolue vastustaisi lasten tukiopetusta?

Espanjalaisten kotitalouksien pankkitalletusten yhteenlaskettu määrä nousi viime kuussa 5,5 miljardia euroa ja on tällä hetkellä yhteensä ennätykselliset 817 miljardia euroa.

Lähteet:

Laprovincia.es, Elpais.com, Elmundo.com, Rtve.es, Diariosur.es, Malagahoy.es.

Espanjan tv-kanavien uutislähetykset.

Teksti: M. Aaltonen

Huom. Uutiskatsauksissa olevat materiaalit ovat tulkinnallisia ja niissä esiintyy usein virheitä. Tämä johtuu siitä, ettei espanjalaisella journalistisella käytännöllä ole samanlaista todentamisen käytäntöä kuin Suomessa. Näin ollen osa espanjalaisista uutisista saattaakin olla puhtaasti spekulatiivisia, jotka on kirjoitettu faktuaalisen tiedon ja uutisen muotoon. Lisäksi käännösvaiheessa saattaa tapahtua merkitysten muuttumista, joten suhtaudu uutiskatsauksissa esitettyyn ”tietoon” varauksella.

Mitä pidit jutusta?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Kolumnit

Fillarimummo

Julkkikseksi pääseminen tai päätyminen on monisyinen asia. Joku saattaa käyttää läjäpäin...

Remontteja joka paikassa

Elämme remonttien keskellä. Henkilökohtaisten asunto- ja elämäntaparemonttien ohella koko yhteiskuntamme järjestäytyy...

Malttia

  Tuli, oli ja meni. Vielä muutama viikko sitten hyvästeltiin Covid-19...

Viikon kysymys

Kuunteletko joululauluja?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa