Vaalien läheisyys koventaa puheita

 

Suomessa käydään huhtikuussa eduskuntavaalit, ja se näkyy sekä kuuluu poliitikkojen puheissa.

Populismi ja kilpailevien puolueiden haukkuminen alkaa olla arkipäivää jopa asiallisina pidettyjen poliitikkojen suusta.

Kokoomus on haukkunut nykyhallitusta ja erityisesti pääministeri Sanna Marinia (sd.) holtittomasta rahojen jakamisesta sinne tänne. Samalla puhutaan, miten nyt pitää taloudenhoidon suuntaa kääntää nopeasti 180 asetta toiseen suuntaan. Vihervasemmistolainen nykymeno johtaa katastrofiin.

- Mainos -

 

Yhtään puheenjohtaja Petteri Orpoa ei kiusaannuta se, että hänen puolueensa on eduskunnassa kannattanut hallituksen esittämiä lisävelan ottotarpeita yli 90-prosenttisesti. Demarien mielestä jopa 99 prosenttisesti.

Sanna Marin antaa täyslaidallisen kohti kokoomusta. Kokoomuksen esittelemän vaaliohjelman hän haukkuu kurjistuspolitiikaksi, jossa kaikkien heikompiosaisia kurmootetaan ja vuorineuvoksille jaetaan veroalennuksia.

Marin julisti, miten demarien johtama hallitus tuo ihmisille valoa, vaurautta ja tulevaisuudenuskoa sekä turvallisuutta. Rahoituksen hän hoitaisi pääasiassa talouskasvulla, veronkorotuksilla ja yritystukien leikkauksilla. Kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta.

 

Tällä hetkellä kokoomus johtaa kannatusmittauksia ja SDP tulee kakkosena 2,5 prosenttiyksikköä perässä.

Jos asetelma pysyy, niin siinä joutuvat toisiaan kilpaa sättivät puheenjohtajat neuvotteleman tosissaan sinipunasta.

Kompromissit seuraavat toistaan ja syntyy ohjelma, joka ei tyydytä kummankaan puolueen kannattajia.

- Mainos -

Suuri yleisökin pettyy ja kolumnistit kysyvät, missä kuluttajansuoja.

 

Kyselyjen mukaan suomalaiset pitävät kokoomuksen ja demarien muodostamaa hallitusta todennäköisimpänä. Sinipuna saa myös enemmistön kannatuksen.

Asiantuntijat puhuvat siitä, miten hallitusneuvotteluista tulee äärimmäisen vaikeat. Niin on aina puhuttu ja puhutaan vastakin. Totuus on se, että vallanjano tuo joustavuutta ja kompromissihalukkuutta neuvotteluihin.

Kokoomuksella ja demareilla on paljon yhteisiä näkemyksiä. Työperäisen maahanmuuton lisääminen, ilmastopolitiikka, panostukset vihreään siirtymään, myönteinen suhtautuminen Euroopan unioniin ja rahaliittoon.

Valtiontalouden tasapainottamisen välttämättömyyden tunnustavat molemmat. Erot syntyvät keinoista.

 

Kokoomus haluaa leikata julkisia menoja, myös sosiaalietuja, ja panostaa niin ikään kasvuun, mutta demareita enemmän patistamalla kortistossa olevia ihmisiä töihin lyhentämällä ansiosidonnaisen työttömyysturvan keston 200 päivään.

- Mainos -

Kokoomus tasapainottaisi julkisen talouden kahdessa vaalikaudessa, demarit haluavat sopeutukseen enemmän aikaa.

Demarit, vasemmistoliitto ja vihreät ilmoittivat, etteivät ne lähde perussuomalaisten kanssa hallitukseen. Ruotsalaiselle kansanpuolueellekin se olisi äärimmäisen vastenmielistä.

Periaatteessa kokoomus pitää persuille ovea auki. Käytännössä hallitustyöskentely olisi liki mahdotonta. Perussuomalaisten pitäisi antaa periksi lähes kaikista vaatimuksistaan maahanmuuttopolitiikkaa myöden. Siihen he tuskin taipuvat.

Entistä vaikeammaksi menee, jos PS komeilee vaalien ykkösenä. Mistä se saa hallituskaverit? Jo lähtökohtaisesti iso osa puolueista sanoo: Kiitos ei!

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Pauli Uusi-Kilponen
Kirjoittaja on yli 40 vuotta media-alalla toiminut lehdistöneuvos.
Mainos
Jatka lukemista