Lukuaika: Tríadan ystävänpäiväkonsertissa lauletaan sekä rakkaudesta että ystävyydestä

Tríadan ystävänpäiväkonsertissa lauletaan sekä rakkaudesta että ystävyydestä

Kun kolme lahjakasta laulajaa harjoittelee stemmat ja harmoniat viimeisen päälle, voi tuloksena olla vain korvia hivelevää tunnelmaa. Sitä on luvassa lauluyhtye Tríadan ystävänpäiväkonsertissa.

Mijasin mäellä, Maija Hapuojan talossa käy kuhina, kun saavumme kuvaajan kanssa paikalle sateisena tiistai-iltapäivänä. Alkamassa ovat Tríada lauluyhtyeen harjoitukset, mutta ennen sitä käynnissä on vimmattu esiintymisasujen sovittaminen.

Säpinä on ymmärrettävää, sillä jutun teon hetkellä Tríadan ystävänpäiväkonserttien sarjan alkuun on enää viisi päivää. Paniikista ei kuitenkaan ole tietoakaan, sillä kaikki on aikataulussa.

– Näiden naisten kanssa on niin ihana tehdä töitä. Lahjakkaita, nuoria, osaavia ja ahkeria, kehuu kolmikon taiteellisen johtajan sauvaa heiluttava Maija Hapuoja.

- Mainos -

Ensimmäinen vuosi

Lauluyhtye Tríada, jonka nimi muuten merkitsee kolmisointua, sai alkunsa jokseenkin vuosi sitten, kun Maija Hapuojan, Seita Van Den Eedenin ja Leea Antilan muodostama kolmikko alkoi harjoitella kevään 2022 äitienpäiväkonserttia varten.

Kolmikosta Maija Hapuoja on tehnyt elämänuransa laulajana ja laulunopettajana, Van Den Eeden tunnetaan mm. Seita & Friends kokoonpanosta ja Antila puolestaan on laulanut useissa lauluyhtyeissä Suomessa ja toimii nykyään musiikinopettajana Aurinkorannikon suomalaisessa koulussa.

– Tríadan taustalla oli vuoden 2021 joulukonsertti, jonka teimme yhdessä Maijan ja Marja-Liisa Kuosmasen kanssa, Seita Van Den Eeden kertoo.

– Sen jälkeen Marja-Liisa sanoi että hänellä ei enää riitä aika harjoitteluun ja esiintymiseen, joten olimme tietysti harmissamme. Mutta sitten löysimme Leean mukaan, ja kaikki natsasi heti kohdalleen, Maija Hapuoja jatkaa.

Leea Antila itse muistaa vielä hyvin jännityksen koelauluun lähtiessä.

– Olin joskus parikymmentä vuotta sitten Maijan oppilaana Jyväskylässä, ja silloin palaute ei ollut varsinaisesti ylistävää. Sanoin lapsillekin lähteissäni, että älkää sitten ihmetelkö jos tulen takaisin ihan maani myyneenä, hän muistelee nauraen.

Toisin kuitenkin kävi. Kaikki olivat tyytyväisiä ja lauluyhtye Tríada oli saanut alkunsa.

- Mainos -

Kunnolla tai ei ollenkaan

Tríada nähtiin siis yleisön edessä ensikertaa viime vuoden äitienpäiväkonsertissa. Sittemmin Hapuoja, Antila ja Van Den Eeden ovat esittäneet Rilluttele yö -ohjelmistonsa sekä joululaulutunnelmissa omia versioita tutuista joululauluista.

Esiintymisiä on rajallisesti kahdestakin hyvästä syystä. Ensinnäkin kaikki superammattilaiset ovat kiireisiä, ja toisekseen loppuun hiottujen stemmojen harjoittelu ei tapahdu yksissä tai kaksissa harjoituksissa.

– Se on niin, että joko tehdään ja harjoitellaan kunnolla, tai siten ei mennä yleisön eteen ollenkaan, napauttaa Hapuoja.

Ja harjoiteltavaahan riittää, kun konserttien ohjelmisto menee teemoista johtuen varsin perusteellisesti uusiksi. Nyt Tríadan työn alla on siis ystävänpäiväkonsertin viimeistely. Ja kappalevalinnat ovat sen mukaisia.

Suomessa puhutaan ystävänpäivästä, lähes kaikkialla muualla maailmassa kyseessä enemmänkin rakastavaisten juhla. Kumpaa puolta aiheesta Tríada sitten enemmän lähestyy omassa ystävänpäiväkonsertissaan?

– Aika tasaisesti siellä on esillä molemmat puolet. Sieltä löytyy hienoja rakkauslauluja, mutta myös kappaleita ystävyydestä, aprikoi Seita Van den Eeden.

Kaikkiaan Tríadan ystävänpäiväkonsertissa kuullaan 15 – 16 kappaletta, joiden sovituksista vastaavat Anna-Mari Kähärä, Mirja Mäkelä ja Tapio Nykänen.

- Mainos -

Koko ohjelmistoa ei tietenkään pidä paljastaa etukäteen, mutta pienen esimaun nimissä jokainen laulaja suostui paljastamaan yhden oman suosikkinsa konsertin kappaleista.

– Minulla se on Sinua, sinua rakastan, toteaa Hapuoja heti.

– Vaikea valita vain yksi, mutta sanotaan Uinu untuvainen, nimeää Antila.

Uinu untuvainen on minunkin suosikkejani, mutta valitaan tähän Kansanlaulu, pohtii puolestaan Van Den Eeden.

Tríada ystävänpäivän tunnelmissa

Lauluyhtye Tríada esiintyy ystävänpäiväkonsertissaan maanantaina 13.2. seurakuntakodilla klo 18 ja tiistaina 14.2. ravintola Kukossa klo 19. Näiden ohella Mijas pueblossa järjestetään jo sunnuntaina 12.2. klo 15 kotikonsertti Hapuojan naapurissa. Tähän tunnelmalliseen konserttiin tilaa on rajallisesti, joten halukkaat voivat varata paikkansa ottamalla yhteyttä suoraan Tríadan laulajiin.

Konserteissa kolmikkoa säestää Ari Pekka Korhonen pianolla ja Ari Kovero lyömäsoittimilla.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Janne Leipijärvi, kuva: Sanna Niemi
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...