Lukuaika: Uuden sadon oliiveista vähemmän, mutta parempaa öljyä

Uuden sadon oliiveista vähemmän, mutta parempaa öljyä

Oliivien sadonkorjuu on parhaillaan käynnissä koko Espanjassa. Oliiviöljytuottaja Ville Witkalle sadonkorjuu on aina jännittävää aikaa.

-Kävin katsomassa oman tuottajani Almodovar Del Campon kylän osuuskunnan tilannetta viime tiistaina. Tämän vuoden varsinainen oliivien määrä puissa on vain hiukan normaalia vuotta pienempi mutta oliiveista saatavan öljyn määrä jää tavanomaista pienemmäksi, Witka kertoo.

Oliivin painosta saadaan yleensä noin 20-22 % öljyä. Tänä vuonna tuo lukema on tippunut noin 15-16 % paikkeille. Tämä tarkoittaa oliiviöljyn kokonaistuotantomäärään noin 25 % laskua normaaliin vuoteen verrattuna.

Tänä vuonna oliiveista saadaan puristettua vähemmän öljyä, kun tavllisesti.

-Tällä hetkellä kyseiseen ilmiöön ei ole kukaan osannut sanoa täysin selkeää ja varmaa syytä, mutta yhdeksi epäillään keskikesällä olleen todella kuuman jakson osumista sellaiseen vaiheeseen kasvukautta, että se on vaikuttanut öljypitoisuusprosenttiin alentavasti. Lisäksi jo kaksi vuotta jatkunut lisääntynyt kuivuus on varmasti myös jonkinlainen osasyy kokonaistilanteessa.

- Mainos -

Samat ongelmat vaivaavat oliiviöljyn tuottajia tällä hetkellä kaikissa Välimeren maissa. Näin ollen hinnan alenemista on tuskin odotettavissa tänä vuonna, päin vastoin oliiviöljyn hinta saattaa jopa edelleen hieman nousta.

Lue Myös: Ville Witka: Oliiviöljy on kuin käsin kääritty sikari

Oliiviöljy on yksi eniten kallistuneista elintarvikkeista Espanjassa viime vuosina. Viimeisen kymmenen vuoden aikana öljyn hinta on yli tuplaantunut, eli nousua on ollut yli 100%.

Lue myös: Oliiviöljyn hinta karkaamassa pilviin

-Yksi todella hyvä uutinen on kuitenkin se, että ainakin meidän Don Witka -tuotteemme laatu on tänä vuonna edellistä parempi. Uusimpien öljyjen alustavat laboratoriotulokset ovat jo tulleet, ja pääsin myös itse jo maistamaan uutta satoa suoraan tankista viime viikon käynnillä puristamossamme.

Uuden sadon tuotteet alkavat hiljalleen saapua myyntiin vuodenvaihteen jälkeen. Myös Witkan öljyt saadaan kaupan hyllylle ensi vuoden tammi- helmikuun aikana.

Lue myös: Cazorlan vuoristo ja oliivipuut

Artikkelin kirjoittaja

Fuengirola.fi
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...