Kurkola on tuttu ääni Aurinkorannikolla. Hän on vuodesta 2016 saakka ollut mukana alueen paikallisradiokuvioissa. Nyt korona-aikaan myös Kurkolan kasvot ovat tulleet monelle tutuksi, Radio Finlandian Facebookissa jaettavat ”näköradiolähetykset” ovat saaneet suuren suosion. Kurkola toteuttaa lähetyksiä yhdessä Henry Aflechtin kanssa.
– Näinä kriisiaikoina meidän päivittäisten lähetyksiemme ympärille on muodostunut ihan oikea kuuntelijayhteisö. Samalla porukalla käydään pitkiäkin keskusteluja vielä itse livelähetysten jälkeen Facebookin kommentointiosiossa. Kriisitiedottaminen oli varsinkin karanteenin alkuvaiheessa tärkeää, nyt olemme tuoneet lähetyksiin mukaan jo viihteellisiäkin elementtejä.
Radio Finlandia on korona-aikana moninkertaistanut kuuntelijalukunsa, siitä on tullut monelle Aurinkorannikon suomalaiselle osa arkipäivää.
– Yksi salaisuus suosioon on varmasti siinä, että olemme Henkan kanssa lähetyksissä omia itsejämme. Emme yritä olla jotain hienompaa, kuin mitä olemme. Henkan suorapuheisuus ja ”äijämäisyys” ovat varmasti myös vetäviä elementtejä. Ainakin lähetyksiä kommentoivasta porukasta yllättävän iso osa on miehiä. Äijäpuheet ovat ilmeisen kiinnostavia.
Tv-sarja tekeillä
Voisit tykätä myös
Koronavirus vaikutti Kurkola & Aflecht -duon töihin myös toisella tavalla. He käynnistivät alkuvuodesta Costalaiset-tv-sarjan kuvaukset.
– Ennen koronan iskemistä saimme kuvattua materiaalin noin neljään jaksoon. Paljon on siis vielä tekemättä ja karanteeni keskeytti hyvässä vauhdissa olleet kuvaukset ikävällä tavalla.
– Koronakaranteenin vuoksi olemme muuttaneet sarjan käsikirjoitusta. Myös tämä vaihe huomioidaan sarjassa, olen käynyt esimerkiksi kuvaamassa Fuengirolan tyhjiä katuja sarjaa varten.
Vaikka korona aiheuttikin katkoksen sarjan tuotannossa, Kurkola ja Aflecht uskovat, että se saadaan valmiiksi sovitussa aikataulussa. Costalaiset on tarkoitus esittää Suomessa valtakunnallisella tv-kanavalla ensi syksynä. Sen jälkeen se jää nettiversiona katsottavaksi vuosiksi eteenpäin.
– Vuosien varrella alueelta on tehty Suomeen monenlaisia tv-ohjelmia. Aika monen tuotannon kärkenä on ollut jokin yksittäinen, jopa negatiivinen asia. Esimerkiksi suomalaisten alkoholinkäyttö on noussut suhteettoman suureen roolin ohjelmissa. Meidän tavoitteemme on kertoa suomalaisten normaalista arjesta alueella. Ohessa koetamme tuoda esille myös hyödyllisiä käytännön vinkkejä sellaisille, jotka mahdollisesti suunnittelevat muuttoa Aurinkorannikolle.
Miten tähän on tultu
Kurkolan työt tällä hetkellä liittyvät enimmäkseen mediasisältöjen tekemiseen. Aina ei suinkaan ole ollut näin, cv:ssä on varsin monipuolinen lista koulutusta ja työkokemusta.
– Lukion jälkeen minulla oli meneillään jonkinlainen kapinavaihe. En lähtenyt tavoittelemaan akateemisia opintoja, vaan menin ammattikouluun rakennuspiirtäjälinjalle. Se oli mielenkiintoista, arkkitehtuuri on aina kiinnostanut minua kaikilla tavoin.
Rakennuspiirtäjän töitä Kurkola teki koulun jälkeen jonkin aikaan, kunnes seuraava portti avautui. YLE:llä oli tuohon aikaan oma ammattiopisto ja Kurkola pääsi sisään kouluttautumaan äänitarkkailijaksi. Tie median palvelukseen oli avattu, tosin teknisellä puolella.
– Äänitarkkailijana pääsin mielenkiintoisiin töihin. Kiersin isoja urheilukilpailuja aina olympialaisia myöten. Esimerkiksi Lillehammerin talvikisoista on paljon mukavia muistoja.
– Tässä voinen paljastaa pienen salaisuuden. Ihan kaikki hiihtoäänet, joita tv-lähetyksissä kuuluu eivät ole aitoja. Meillä oli sämplättynä sivakoinnin ääntä, jota sitten ajettiin lähetykseen, kun hiihtäjä ohitti kameran. Tunnelmaa kotikatsomoihin luotiin hieman keinotekoisin konstein.
Äänitarkkailijan työn ohessa Kurkola kirjoittautui sisään Helsingin yliopistoon viestinnän laitokselle. Päättäväiset opinnot johtivat valtiotieteen maisterin tutkintoon nopeasti. On aika harvinaista, että maisterin tutkinnon saa opiskeltua neljässä vuodessa työn ohella. Maisteriskumpat skoolattiin vuonna 1997.
Unelma Japanissa
Viestinnän opintojen jälkeen Kurkola aloitti myös sisältötöiden tekemisen oman teknisen työnsä ohella. Hän teki erilaisia kirjoitustöitä ja juontokeikkoja.
Sitten oli jälleen yhden uuden oven avautumisen vuoro. Siinä ovessa luki Japani.
– Outojenkin yhteensattumien kautta päädyin lähtemään Japaniin töihin. Työskentelin ulkomaalaisille suunnatun help deskin taustavoimissa. Siellä sikisi ajatus kansainvälisen tv-kanavan perustamisesta Japaniin.
– Teimme hulluna töitä kanavan eteen. Kaikki suunnitelmat olivat valmiina teknisiä ratkaisuja myöten. Tästä oli muodostunut unelmaprojekti. Rahoituksen saaminen osoittautui kuitenkin mahdottomaksi ja koko projekti kuivui kasaan. Se oli tietysti iso pettymys, mutta kokemuksena Japanin aika oli minulle tärkeä ja merkittävä.
Japanin jälkeen Kurkola palasi YLE:lle töihin, tekniselle puolelle tälläkin kertaa. Elämä alkoi muuttua seesteisemmäksi.
– Kai sitä voi aikuistumiseksi kutsua, sellainen pilvilinnojen tavoittelu loppui elämästäni ja tilalle tulivat tavallisemmat asiat. Enää en haaveillut ostavani laseria, jolla voisi heijastaa oman logon kuun pinnalle.
Vuonna 2016 työt YLE:llä loppuivat ja Kurkola päätti lähteä Espanjan Aurinkorannikolle.
– Heli Touru johti tuolloin Radio Finlandiaa ja meillä oli lyhyt yhteinen työhistoria YLE:llä. Aloitin Radio Finlandiassa, sittemmin siirryin Finnradioon ja kun vanha tuttuni Henry Aflecht soitti, palasin taas Finlandiaan. Sillä tiellä ollaan nyt ja monimediallista konseptia kehitetään kovaa vauhtia.
Kuka:
Raija Kurkola
Ikä: kysymys ei ole relevantti
Kotoisin: Paimiosta
Koulutus: rakennuspiirtäjä, äänitarkkailija, valtiotieteiden maisteri
Siviilisääty: naimisissa
Intohimo: musiikki, lähinnä konemusa ja klassinen
Antti Pekkarinen