Lukuaika: Ulkosuomalaisille oma vaalipiiri

Ulkosuomalaisille oma vaalipiiri

Suomen rajojen ulkopuolella asuu enemmän tai vähemmän pysyvästi noin neljännes miljoona äänioikeutettua suomalaista. Se on valtava määrä ihmisiä. Keski-Suomen vaalipiiri on suunnilleen saman kokoinen. Keski-Suomesta valitaan eduskuntaan kymmenen kansanedustajaa.

Ulkosuomalaisparlamentti on aika ajoin nostanut esille ajatusta ulkosuomalaisten omasta vaalipiiristä. Ajatusta omasta vaalipiiristä on nostanut keskusteluun myös valtio-opin professori Hanna Wass Helsingin yliopistosta.

Oma vaalipiiri varmasti aktivoisi ulkosuomalaisia äänestämään. Viime eduskuntavaaleissa oikeuttaan käytti vain noin kymmenen prosenttia äänioikeutetuista ulkosuomalaisista. Kirjeäänestyksen vuoksi nyt käytävissä vaaleissa prosentin uskotaan hieman nousevan. Alhaiseksi se kuitenkin jää.

Ulkosuomalaisten oma vaalipiiri sähköistäisi keskustelua melkoisesti. Jo nyt Aurinkorannikolla kiinnostus vaaleja ja kotimaan politiikkaa kohtaan on runsasta. Mikäli ehdokkaita olisi omasta yhteisöstämme, se avaisi aivan uudenlaisia mahdollisuuksia erilaisten väittelyiden ja muiden vaalitilaisuuksien järjestämiselle.

- Mainos -

Olisi mielenkiintoista nähdä myös se, mistä päin maailmaa ulkosuomalaisten edustajat tulisivat valituiksi. Ruotsi olisi vahvoilla, siellä asuu reilut 100.000 Suomen kansalaista. Seuraavaksi paikkoja olisivat varmasti jakamassa espanjansuomalaiset.

Olisihan se komiaa, jos Aurinkorannikolta olisi omat senaattorit Arkadianmäellä päättämässä kansankunnan merkittävistä asioista. Ulkosuomalaisparlamentti on tehnyt hyvää työtä monessa asiassa, toivotaan tämänkin asian edistyvän suotuisasti.

Pääkirjoitus

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä tv:n musiikkiohjelma kiinnostaa eniten?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...