Torstain pikauutiset

Uutiskatsaus Espanja 11.4.2019

Espanjan tulevien vaalien yhdeksi pääteemaksi vaikuttaa nousevan minimipalkan määrä.

Kommentti: Todennäköisesti käy niin, että riippuen vaalituloksesta minimipalkka joko nousee tai laskee. Mikäli minimipalkkaa nousee reilusti, kuten sosialistit ovat lupailleet, vaikuttaa se todennäköisesti esimerkiksi yleiseen hintatasoon. Esimerkiksi kadunvarsikahviloiden henkilökunta tekee pääsääntöisesti töitä minimipalkalla, joten jos palkkakulut nousevat vaikkapa kymmenillä prosenteilla kuten viime joulukuussa, on varsin ilmeistä, että kahviloiden on asian johdosta nostettava hintojaan. Ravintoloihin vaikutus on pienempi, sillä niissä maksettava palkka on useimmiten hieman minimipalkkaa suurempi.

Ilmastonmuutosta vastustava ja ekologisuden nimeen vannova Málagan aluehallinto vaikuttaa aloittaneen taistelun nollapäästöisiä kulkuneuvoja vastaan. Eilen takavarikoitiin noin 50 sähköskootteria ja niiden haltijoille määrättiin 200 euron sakko. Kaupunki perustelee päätöstään sillä, että skootterit oli pysäköity väärin.

Kommentti: Tässä käynee niin, että mikäli yleinen mielipide kääntyy toimenpiteitä vastaan, syyttää kaupungin johto poliiseja vaikka he ovat toimineet johtavien poliitikkojen antamien ohjeiden mukaan. Jokainen pohtikoon kohdallaan kumpi vie enemmän Málagan parkkitilaa; sähköskootteri vai henkilöauto…

- Mainos -

Espanjassa miehet saavat julkista eläkettä keskimäärin noin 1160 euroa ja naiset noin 740 euroa kuussa. Ilmiö selittyy sillä, että naiset ottavat osaa työelämään keskimäärin vähemmän kuin miehet. Viimeisen 17 vuoden aikana naisten osuus työelämään on kuitenkin ollut nousujohteessa. Tämä tarkoittaa siis suurempaa tuntimääräistä osallistumista työelämään per viikko.

Kommentti: Perheen äitien on käytännössä hyvin vaikeaa ottaa osaa työelämään yhtä paljon kuin miesten, sillä naisten odotetaan hoitavan lapsia ja kotia. Koska sosiaaliset palvelut ovat vaikkapa Suomeen verrattuna heikommat, ei suuri osa äideistä yksinkertaisesti voi ottaa osaa työelämään siinä määrin, kuin he mahdollisesti itse haluaisivat.

Lähteet:

Laprovincia.es, Elpais.com, Elmundo.com, Rtve.es, Diariosur.es, Malagahoy.es.

Espanjan tv-kanavien uutislähetykset.

Teksti: M. Aaltonen

Huom. Uutiskatsauksissa olevat materiaalit ovat tulkinnallisia ja niissä esiintyy usein virheitä. Tämä johtuu siitä, ettei espanjalaisella journalistisella käytännöllä ole samanlaista todentamisen käytäntöä kuin Suomessa. Näin ollen osa espanjalaisista uutisista saattaakin olla puhtaasti spekulatiivisia, jotka on kirjoitettu faktuaalisen tiedon ja uutisen muotoon. Lisäksi käännösvaiheessa saattaa tapahtua merkitysten muuttumista, joten suhtaudu uutiskatsauksissa esitettyyn ”tietoon” varauksella.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä tv:n musiikkiohjelma kiinnostaa eniten?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...