Turismi kasvaa – kannattavuus sukeltaa

Aurinkorannikon kesästä on tulossa matkailumielessä vilkkaampi kuin koskaan aiemmin. Ennusteet hotellien käyttöasteesta ja saapuvien lentomatkailijoiden määristä ovat huipussaan. Matkailun supervuodeksi ristitty vuosi 2019 jää kaikissa tilastoissa jalkoihin.

Matkailun palautuminen pandemiaa edeltävälle tasolle ja jopa korkeammalle on totta kai hyvä asia alueen yrittäjille. Samaan aikaan taustalla vaanii iso mörkö. Hintojen nousu voi hieman pidemmällä aikavälillä aiheuttaa ongelmia Aurinkorannikon turismille.

Syy esimerkiksi matkailupalveluiden hintojen jyrkällekin nousulle ei ole ihmisen perisynnissä ahneudessa. Yritysten kustannukset Espanjassa kuten muuallakin maailmassa ovat nousseet hälyttävää vauhtia. Vaikka volyymi on tällä hetkellä kova, yritysten kannattavuus sukeltaa.

Matkailualan kustannuksia on erityisesti nostanut henkilöstökulujen karkaaminen käsistä. Pedro Sánchezin johtama vasemmistohallitus on toiminut lupaustensa mukaan, se on hilannut minimipalkkoja reilusti ylöspäin ja samanaikaisesti nostanut työnantajille kohdistuvia sosiaaliturvamaksuja.

Palkkojen nousu kuulostaa työntekijän näkökulmasta nopeasti ajateltuna hyvältä. Sillä on myös kääntöpuolensa, mikäli se vie yrityksiltä kannattavuuden, palkanmaksaja poistuu markkinoilta. Uhka kustannusten nousun aiheuttamasta yritysten kriisiytymisestä on todellinen, Espanjan on pakko reagoida siihen.

Toukokuun lopussa Espanjassa pidettiin kuntavaalit. Kansalaisten viesti pääministeri Sánchezille oli selvä. Pääministerin edustama PSOE puolue kärsi rökäletappion kaikkialla, sen harjoittamasta politiikasta ei pidetä. Sánchez koki tappion niin suurena epäluottamuslauseena kansalta, että hän pyysi kuningasta hajottamaan parlamentin ja määräämään ennenaikaiset parlamenttivaalit.

Vaalit pidetään heinäkuussa. Kaikki ennusteet veikkaavat, että nykyinen hallituspohja menettää mahdollisuutensa jatkaa. On hyvin todennäköistä, että maan johtoon nousee keskusta-oikeistolainen Partido Popular ja pääministeriksi sen puheenjohtaja Alberto Núñez Feijóo. Ainakin vaalilupausten mukaan kustannusten nousua pyrittäisiin uudella johdolla hillitsemään. Se on välttämätöntä, muuten Espanjan kilpailukyky turistimarkkinoilla romuttuu.

Hyvää kesää kaikille lukijoille!

Pääkirjoitus

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mistä tulee maailman parhaat viinit?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...