Tunti sinne tai tänne

 

Onkos sillä väliä? Näyttää olevan, ainakin Suomessa. Kova on sanasota valomerkin ajankohdasta. Suomessa valomerkki tulee nyt keskiyöllä, sen jälkeen ei tarjoilla ja asiakkaat ulos yhdeltä. Tuo viimeinen tunti näyttää olevan kohtalokas ravintoloitsijoille, koska jää myymättä nuo viimeiset lasit ja se tietää konkurssia. Entäs jos valmistauduttaisiin uloslähtöön tuntia aikaisemmin, eikö tuo ole vilahtanut mieleen kertaakaan? Sillähän se ratkaistaisiin ja viimeiset lasit myytäisiin tuntia aikaisemmin.

Eivät suomalaiset ole olleet pahojakaan yökyöpeleitä, toisin on esimerkiksi Espanjassa ja Ranskassa. Espanjassa luukku kiinni yhdeltätoista, valomerkillä tai ilman, Ranskassa suurimmissa kaupungeissa jo yhdeksältä illalla. Mitäkähän suomalaiset tuosta sanoisivat? Kukaan ei määräyksistä nauti, nyt vain asiat ovat niin ja se on hyväksyttävä. Koronasta on muutamassa kuukaudessa kehittynyt viidenneksi yleisin kuolinsyy Euroopassa Maailman terveysjärjestön mukaan. On eri asia hävitä taistelu, mutta ei koko sotaa. Kuitenkin tuosta tunnista naristaan.

Vuonna 1940 ei naristu, ei Francon aikana kansan mielipidettä kyselty. Kenraali Franco halusi kaverehtia Hitlerin kanssa ja niinpä päätti muuttaa Espanjan ajan Saksan ajaksi, huolimatta maantieteellisestä sijainnista. Tuossapa piileekin se salaisuus, miksi espanjalaiset ovat niin myöhäistä kansaa ja illalliset syödään nukkumatin aikoihin, Kun ennen syötiin kahdeksalta, niin nyt aloitetaan yhdeksältä. Tätähän turistit ovat ihmetelleet vertaillessaan aikatauluja esimerkiksi Italiaan tai Kreikkaan. Ei se johdu espanjalaisesta mentaliteetistä tai kuumista illoista. Espanjan aika on keinotekoinen. Monet hallitukset ovat miettineet palauttaa Espanjalle oikean ajan, mutta se on vain jäänyt mietteeksi.

- Mainos -

Kimmo Sahlman

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista