Trump valmistautui tappioonsa koko vaalikauden

Tarkasti asioita seuraaville ei tullut yllätyksenä Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin reaktiot vaalitappion jälkeen.

Asiantuntijat ovat koonneet hänen kommenttejaan koko nelivuotiskauden ajalta. Johtopäätös on, että hän varautui mahdollisen tappionsa kiistämiseen koko vaalikauden ajan.

Trumpia ei haittaa nyt yhtään se, että Joe Biden sai taakseen 306 valitsijamiestä ja hän 230. Hän sanoo vaaleja suuren luokan petokseksi ja ilman petosta hän olisi voittanut.

- Mainos -

Trumpin jokaista elettä seurataan nyt tarkasti. Hän ei kuitenkaan ole sanonut puolta sanaa siihen suuntaan, että olisi valmis tunnustamaan tappionsa. Sen sijaan hän toistaa petos- ja peukalointipuheitaan päivästä toiseen sikäli kuin golfaamiseltaan ehtii.

Nämä väitteet on kuitenkin todettu kerta toisensa jälkeen perättömiksi. Yhdestäkään osavaltiosta ei ole löydetty sellaista vilppiä tai vääriä äänestyslappuja, joilla olisi vaikutusta lopputulokseen.

Maan kyberturvallisuus- ja infrastruktuuriturvallisuusviraston (CISA) johtaja Chris Krebs on saanut kehuja työstä, jota hän on tehnyt ulkopuolisen vaikuttamisen ja vaalivilppien ehkäisemiseksi.

Hän myös kiisti Trumpin väitteet vilpistä julkisesti. Kiitelty johtaja sai Trumpilta potkut. Potkuja uumoiltiin heti sen jälkeen, kun hän kiisti väistyvän presidentin väitteet.

Monet ovat jo sanoneet potkuja merkittäväksi meriitiksi. Hyvin harva virkamies on tähän mennessä arvostellut Trumpin toimia tai vaatinut hänen väitteilleen todisteita.

Krebsin kohtalo kertoo selvää kieltään siitä, miksi näin on. Hyvin palkattua korkeaa virkaa ei halua menettää.

Taustalla toki tapahtuu. Valkoisen talon henkilökunnasta osa työskentelee jo auttaakseen Joe Bideniä vallanvaihdossa.

Myös konservatiivien keskuudessa uskollisuus Trumpia kohtaan rakoilee. Monet perinteiset konservatiivit vannovat länsimaisen demokratian nimiin. Trumpin käytös sotii monia perinteitä ja periaatteita vastaan, mihin yhdysvaltalainen demokratia nojaa.

- Mainos -

On hyvin poikkeuksellista, ettei vaalitappiota tarkastuslaskentojen ja vaalitarkkailijoiden lausuntojen jälkeenkään tunnusteta.

Lähes järjestään on toimittu niin, että Valkoisesta talosta poistuva onnittelee talon uutta isäntää ja tunnustaa näin hänen valintansa.

Nyt ei niin tapahdu ehkä lainkaan. Tällainen käytös kertoo korutonta kieltään demokraattisen päätöksenteon halveksimisesta. Kansanvaltaisen demokratian peruspilari on se, että kansalaiset antavat äänensä ja äänteen mukaan valitaan johtajat.

Jos tätä järjestelmää horjutetaan perättömillä väitteillä ja kansan uskoa äänestämällä vaikuttamiseen horjutetaan, menetetään paljon ja ehkä pitkäksikin aikaa.

Yhdysvallat on aina seisonut parlamentaarisen demokratian etuvartiossa. Jo nyt supervalta on saanut kylkeensä kolhun aikana, jolloin demokratiaa haastetaan ympäri maailmaa.

Bidenillä on valtava työ palauttaa Yhdysvaltain kansainvälinen asema entiselleen ja vahvistaa sopimuksiin perustuvaa maailmanjärjestystä, joka on Trumpin irtiottojen jälkeen heikentynyt.

Pauli Uusi-Kilponen

Kirjoittaja on yli 40 vuotta median palveluksessa toiminut lehdistöneuvos

- Mainos -

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Paljonko käytät rahaa Black Friday ostoksiin?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...