Blogi Pääkirjoitukset

Malttia ja ripeyttä

Aurinkorannikon suomalaisella koululla sattui ikävä episodi torstaina iltapäivällä. Sekavassa tilassa ollut mies käyttäytyi aggressiivisesti. Erityisen pelottavan asiasta teki se, että miehen vyöllä roikkui pistooli. Ase osoittautui myöhemmin leikkipyssyksi, mutta tilanteen ollessa päällä oikeaa ja leikkiasetta ei kukaan pysty varmasti erottamaan.

Asiasta tihkui päivän mittaan tietoa eri lähteistä. Ensimmäiset tiedot puhuivat koululla riehuvasta asemiehestä. Pikkuhiljaa asia alkoi selkiintymään ja lopullinen totuus tuli esille viimeistään, kun koulu lähetti lukion oppilaiden huoltajille tilannekuvauksen asiasta. Hyvä ettei kukaan lähtenyt julkisesti uutisoimaan asiaa ensimmäisten huhujen ja viestien perusteella. Jos näin olisi tehty, huomisia iltapäivälehtiä olisi myyty Suomessa Fuengirolan asemies -lööpeillä.

Uutisoinnissa maltti on usein valttia. Liian nopeasti huhun tai tiedonriekaleen perusteella kerrottu asia saattaa saada aivan vääriä merkityksiä ja seuraukset voivat olla vakavia. Uutiskilpailua ei kannata voittaa pelkällä nopeudella.

Nyt korona-aikaan ihmisten tiedonjano on kovimmillaan. Kaikki otsikot, joissa tauti mainitaan, klikataan auki saman tien. Lähdekritiikkiä kannattaa harjoittaa, ihan jokainen kohulehden tai sosiaalisen median kertoma ei välttämättä ole totta tai tarina on vähintään keskeneräinen.

Jos palataan koulun tapahtumiin, ainakin turvallisuussuunnitelma näyttää olevan kunnossa ja sitä osataan myös soveltaa käytännössä. Paikalla olleiden mukaan koulun henkilökunta oli toiminut tilanteessa ripeästi ja opiskelijat oli ohjattu lukittuihin sisätiloihin odottamaan poliisin saapumista ja tilanteen selviämistä. Toiminnasta täydet pisteet koululle, aika harvoin tällaisia toimia pääsee harjoittelemaan todellisessa tilanteessa. Toivottavasti ei enää koskaan.

Pääkirjoitus

Mitä pidit jutusta?
+1
103
+1
3
+1
2
+1
1
+1
7
+1
8

Kolumnit

Vesa Uusi-Kilponen

Saanut?

  Itselleni on aina sana saanut, merkinnyt positiivista tapahtumaa. Saanut ison...
Kimmo Sahlman

Solidaarisuutta

  Äärioikeistolainen Vox-puolue on sotajalalla siirtolaisia vastaan. Olen nähnyt myös siirtolaisuuden...

Viikon kysymys

Kumpi voittaa jääkiekon Suomen mestaruuden?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa