Tia Raunio: ”Mitä jos unelma ei toteudukaan?”

Fuengirola.fi:n kolumnissaan Tia Raunio kiinnittää huomiota lapsen etuihin ja hyvinvointiin kaukana Koti-Suomesta.

Fuengirola.fi
2 min lukuaika

Mikä saa suomalaisen perheen muuttamaan Aurinkorannikolle? Syitä on monia: ilmasto, työmahdollisuudet tai unelma elämästä ulkomailla. Toisinaan muutto on vain toisen vanhemman haave, ja valitettavan usein lapsilta ei edes kysytä mielipidettä. Pahinta on, jos perhe lähtee pakoon Suomen lastensuojeluviranomaisia tai halvempien päihteiden perässä.

Muuton tulisi olla koko perheen yhteinen päätös, jossa kaikkia osapuolia kuunnellaan ja suunnittelu tehdään huolella. Asunnon ja koulupaikkojen lisäksi on tärkeää miettiä myös lasten harrastusmahdollisuuksia. Usein yllätyksenä tulee se, kuinka rankkaa on jättää taakseen kaverit, isovanhemmat ja muut turvaverkot.

Suomenkielisiin kouluihin on suhteellisen helppo sopeutua, mutta paikallinen espanjalainen koulu vaatii lapselta hyvää sopeutumiskykyä. Toisaalta se tarjoaa mahdollisuuden oppia kieltä ja saada paikallisia kavereita. Silti on hyvä pohtia, kuinka moni motivoitunut aikuinenkaan sopeutuisi koulunkäyntiin täysin vieraalla kielellä. Usein vain todetaan: ”Kyllä lapset sopeutuvat.” Espanjassa alakouluikäiset lapset pitää saattaa ja hakea koulusta, eikä sen ikäisiä saisi myöskään jättää yksin kotiin.

Mutta mitä jos unelma ei toteudukaan, vaan perhe ajautuu kriisiin? Pahimmillaan päihteet, väkivalta ja vanhempien väliset riidat varjostavat arkea ja lapset jäävät vaille huomiota. Lapset ovat lojaaleja vanhemmilleen, eivätkä useinkaan kerro ulkopuolisille perheen ongelmista. Joskus kuitenkin joku viisas aikuinen näkee tilanteen ja tekee lastensuojeluilmoituksen.

- Mainos -

Aurinkorannikolla ilmoituksen voi tehdä espanjankieliseen numeroon +34 900 851 818, joka toimii ympäri vuorokauden. Hätätapauksessa voi aina soittaa numeroon 112. Jos perhe on lomamatkalla, ilmoituksen voi tehdä myös Suomen lastensuojeluviranomaisille, jotka välittävät tiedon Espanjaan. Espanjan viranomaiset käsittelevät kaikki tapaukset, riippumatta siitä, onko perhe muuttanut pysyvästi vai vain lomamatkalla. Jos lapset joudutaan ottamaan kiireellisesti huostaan, heidät sijoitetaan Málagan vastaanottokotiin, jossa ei ole suomenkielistä henkilökuntaa. Pienet lapset sijoitetaan nopeasti espanjalaisiin perheisiin, sillä suomalaisia sijaisperheitä ei alueella ole. Kaiken tämän välttämiseksi pyydän vanhempia miettimään, mikä on lapsen etu.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *