Henkilökuvat

Jani Wickholm: Teen 90-120 keikkaa vuodessa

 Fuengirola.fi | Aurinkorannikon uutiset

Jani Wickholmin salaisena haaveena on ollut jo pidemmän aikaa tehdä englanninkielistä musiikkia, jota voisi tarjota ulkomaille.

Idols-ohjelmasta julkisuuteen ponnahtanut Jani Wickholm on vetäytynyt lähes kokonaan julkisuudesta.

Idols-ohjelmasta julkisuuteen ponnahtanut Jani Wickholm on vetäytynyt lähes kokonaan julkisuudesta.

Muusikko Jani Wickholm saapui maanantaina Aurinkorannikolle esiintymään. Hän kertoo tekevänsä saman verran keikkaa vuodessa kuin Idols-kilpailun tuoman julkisuuden jälkeen.

– Olen tehnyt viimeiset 15 vuotta noin 90–120 keikkaa vuodessa. Vähentynyt julkisuus ei ole vaikuttanut keikkojen määrään, Wickholm kertoo.

Bändikeikat ovat kuitenkin vaihtuneet isoista konserttilavoista pienempiin sekä trubaduuri- ja yritysesiintymisiin.

Wickholm tunnetaan omalaatuisesta kitarasoundistaan. Sen takia hän on pestannut rytmiryhmäänsä myös toisia kitaristeja, ettei kaikki tuotanto kuulostaisi aina samalta.

Wickholm aloitti soittamisen pianolla.

– Valmistauduimme joskus 15-vuotiaina kevätjuhliin. Kun muut lähtivät tupakalle, niin Jani jäi soittamaan pianolla ja laulamaan Elton Johnin Don’t let the Sun Go Down on Me -kappaletta. Tiesimme jo silloin, että hänestä tulee joku päivä tähti, muistelee Wickholmin luokkakaveri Heini Lähteenmäki.

– Ei, ei, ei… Se on ihan hirvittävä biisi, Wickholm vastaa ja peittää käsillä kasvonsa.

Nuori metallimies

Wickholmin musiikkityylistä ei uskoisi, että hän kuunteli nuorempana metallimusiikkia, suomalaista Stonea ja Waltaria.

– Kolmas nainen muutti näkemystäni musiikista. Olin sitä ennen lähestynyt sitä sävellysten kautta, mutta Kolmannen naisen ansiosta aloin kuunnella musiikkia kokonaisuutena. Se on syventänyt ajatustani siitä, mikä auttaa, kun tuotan musiikkia toisille artisteille, Wickholm kertoo.

Keravalta kotoisin oleva Wickholm on asunut kolmasosan elämästään Etelä-Pohjanmaalla tai Keski-Suomessa. Tällä hetkellä Wickholm asuu järven rannalla Koskenpään kylässä ”keskellä ei mitään”.

– Lähimpään naapuriin on matkaa kaksi kilometriä, mutta minulla on siellä maatalo ja oma studio. Tarjoan myös omatoimimajoitusta maaseutumatkailijoille, Wickholm sanoo.

Wickholm on tietoisesti vähentänyt julkisuutta sen jälkeen, kun hänestä tuli perheellinen.

– Minulla on neljävuotias tyttö ja kaksivuotias poika. Meillä on entisen puolisoni kanssa yhteishuoltajuus. Lapset ovat luonani kolme päivää viikossa, Wickholm kertoo.

Pikkuihmiset ovat tuoneet syvyyttä muusikon elämään.

– Olen ensimmäistä kertaa pakotettu tekemään päätöksiä pienen ihmisen takia. Olen toiminut koko ajan täysipäiväisenä yrittäjänä, mutta myös lasten hoitaminen on täysipäiväistä työtä. Vaikka vapaa-aika on kortilla, niin aikatauluttamalla saan jotain aikaiseksi, Wickholm kertoo.

Legendaarinen keikkabussi

Wickholmin suosio oli kuumimmillaan vuonna 2007, jolloin kappaletta Kuu soitettiin radiossa 3.572 kertaa.

– Silloin tuli hankittua myös oma keikkabussi. Se oli vuonna 1971 valmistunut Scania 110, jota olivat käyttäneet aikaisemmin ainakin Miljoonasade, Juice Leskinen, Mc Nikke T, Klamydia Happoradio ja alivaltiosihteeri. Hyvä bussi, joka melkein jätti kahdesti tielle neljän vuoden aikana, Wickholm muistelee.

Wickholm veti ensin keikan ja istui sen jälkeen bussin rattiin ja lähti ajamaan kohti seuraavaa keikkapaikkaa.

– Minulla oli ainoana yhdeksän hengen bussiin vaadittu C-luokan ajokortti.

Wickholmin suosio perustuu varmasti hänen vaatimattomaan suomalaiseen luonteeseensa. Hän on tottunut tekemään kaiken itse.

– Kerran olin ylittämässä keikkabussilla rautatietä, kun takapää kolahti johonkin. Jarrun paineet alkoivat pudota, minkä takia parkkeerasin seuraavalle linja-autopysäkille. Ryömin bussin alle ja huomasin, että jarrun pääletku oli irti. Pyysin talttapääruuvimeisselin ja ruuvasin johdon liittimeen kiinni, minkä jälkeen jatkoimme matkaa, Wickholm kertoo.

Odottaa uutta nousua uralle

– Nyt tiedän, mitä on luvassa. Toivottavasti se ei kuitenkaan olisi yhtä hektistä. Se on jo eletty, Wickholm sanoo.

Kahdeksan levyä julkaissut Wickholm suunnittelee jo seuraavaa.

– Oman studion ansiosta pystyn työstämään sitä vaikka kaksi vuotta, Wickholm toteaa.

Wickholm ei kuitenkaan sulata nykyistä radioiden soittolistojen biisipolitiikkaa.

– Vuonna 2014 tein omalla merkillä kappaleen Sininen tie, joka oli Radio Suomipopin Top Ten -listalla kahdeksan viikkoa. Tällä hetkellä itsenäisten musiikintekijöiden on mahdotonta saada kappaleitaan soittolistoilla, joita suuret levy-yhtiöt kuten Sony tai BMG hallitsevat rahalla, Wickholm väittää.

– Minusta kilpailuviraston pitäisi tutkia asia. Koen olevani eriarvoisessa asemassa kuin isojen levyfirmojen artistit. Ei musiikkia saa näivettää finanssipolitiikalla, Wickholm muistuttaa.

Jani Wickholm esiintyy Bar Koppasissa lauantaina Bar Koppasissa kello 21.00.

Kuka?

Jani Wickholm

  • 40-vuotias
  • Eronnut
  • Kaksi lasta
  • Sijoittui toiseksi vuoden 2004 Idols-finaalissa.
  • Kahdeksan albumia

Mika Heikkilä

 

 

 

Mitä pidit jutusta?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Kolumnit

Fillarimummo

Julkkikseksi pääseminen tai päätyminen on monisyinen asia. Joku saattaa käyttää läjäpäin...

Remontteja joka paikassa

Elämme remonttien keskellä. Henkilökohtaisten asunto- ja elämäntaparemonttien ohella koko yhteiskuntamme järjestäytyy...

Malttia

  Tuli, oli ja meni. Vielä muutama viikko sitten hyvästeltiin Covid-19...

Viikon kysymys

Kuunteletko joululauluja?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa