tiistai, maalis 5, 2024

Taivas repesi kalkkiviivoilla

Tulihan sitä sadetta. Pitkään odotettiin ja aika viime hetkille meni taivaan hanojen aukeaminen.

Aurinkorannikolla ei sentään vielä jouduttu aloittamaan veden säännöstelytoimia, mutta ihan hirveän pitkä matka sellaisiinkaan toimenpiteisiin ei enää ollut. Málagan pohjoispuolella sääntelyä on jo jouduttu suorittamaan. Nyt tilanne Aurinkorannikon vesisäiliöissä on sama kuin vuosi sitten ja tilastoihin on kirjautumatta vielä kuluneen viikon runsaat sateet.

Mitään ei ole vielä pelastettu, vain pieni ensiapu pahimpaan hätään on saatu. Nyt täytyy toivoa, että kuluvan talven aikana sateita Andalusiaan osuisi vähintään kohtuullinen määrä. Vuosi toisensa jälkeen eläminen aivan veden riittävyyden rajamailla on stressaavaa puuhaa.

Sadetta on tullut paljon myös Suomessa. Siellä olomuoto on ollut lumi. Etelä-Suomessa on mitattu yli puolen metrin hankia lähes kaikkialla. Näin suuret lumimäärät ennen joulukuun puoliväliä ovat poikkeuksellisia, miltei harvinaisia.

- Mainos -

Poikkeuksellinen kuivuus ja poikkeuksellisen suuret lumimäärät jo alkutalvesta ovat molemmat poikkeamia normaalista. Kertovatko ne jotain ilmastonmuutoksesta tai muusta isommasta asiasta on toistaiseksi arvoitus. Kuten meteorologit usein sanovat, omalta pihalta voi tulkita vain säätä, ei ilmastoa.

Viikonlopun sääennusteet näyttävät nyt kuivaa keliä. Sadetta on viikko pidelty, nyt on aika lähteä ulos nauttimaan. Aurinkorannikolla vaikkapa golfaamaan tai vaeltamaan, Suomessa sukset jalkaan ja hiihtämään.

Pääkirjoitus

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä mieltä olet Suomen poliittisista lakoista?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...