Syöpähoitojen aallonharjalla

Helsinkiläisen syöpäsairaala Docrateen toimitusjohtaja Ilpo Tolonen käy säännöllisesti Aurinkorannikolla rentoutumassa. Hänen silmissään alueen valtteja ovat mm. siisteys, rento tunnelma ja hyvät kulkuyhteydet.

Pitkän uran kansainvälisen lääketeollisuuden ja terveydenhuollon johtotehtävissä tehnyt Ilpo Tolonen on ehtinyt lomailla Aurinkorannikolla jo kymmeniä kertoja.

– Ensimmäinen kerta kun lomailimme Aurinkorannikolla oli kesällä 2008 ja tykästyin alueeseen heti ensi vierailulla. Oman asunnon hankimme täältä ystävänpäivänä vuonna 2014, Tolonen kertaa.

Vaikka hän kertoo nauttivansa työstään, on muutaman kerran vuodessa kuitenkin hyvä päästä nauttimaan Espanjan rennosta tunnelmasta ja harrastusmahdollisuuksista.

- Mainos -

– Käymme täällä joka vuosi ainakin pääsiäisenä ja lokakuussa, useimmiten myös vuodenvaihteessa, eli kolmesti vuodessa. Kerralla voin olla pois työpaikalta noin kymmenen päivää, maksimissaan pari viikkoa.

Tosin hän myöntää, että pienessä määrin työt seuraavat myös lomalle.

– Kun on toimitusjohtaja, niin kyllä sähköpostit pitää lukea joka päivä. Muuten päivät menevät sitten lomailun merkeissä. Golfia ja vaeltelua harrastaessa, välillä vuokraamme moottoripyörän ja ajelemme vuorilla ja niin edelleen.

Johtavaa syöpähoitoa

Silloin kun Ilpo Tolonen ei lomaile Aurinkorannikolla, hän johtaa helsinkiläistä syöpäsairaala Docratesta. Vuodesta 2017 hän on ollut sairaalan toimitusjohtaja.

– Meillä on Jätkäsaaressa vuonna 2009 valmistuneet tilat, joissa on noin sata henkilöä töissä. Potilaskäyntejä on vuosittain noin 18.000. Uusia potilaita tulee vuosittain noin 1.600, toimitusjohtaja listaa.

Edelläkäyvään syöpähoitoon panostavan sairaalan potilaskunta on myös hyvin kansainvälistä.

– Pelkästään viime vuonna meillä oli potilaita 48 eri maasta, ja yhteensä sairaalan reilun 15 vuoden historian aikana potilaita on ollut lähes 70 eri maasta. Suurin osa Suomesta ja muista pohjoismaista, mutta myös Englannista, Yhdysvalloista, Australiasta, Aasiasta ja niin edelleen. Koko liikevaihdosta 30% kertyy ulkomaalaisista potilaista.

- Mainos -

Kansainväliset markkinat ovat olleet Docrateen tähtäimessä alusta asti.

– Kun Docrates perustettiin, lähdettiin hakemaan täysin edistyksellistä syövän diagnostiikkaa ja hoitoa ilman viiveitä. Kun ajatuksena on tarjota maailman huippu hoitoa, silloin pelkkä Suomen markkina ei riitä, vaan siitä tehtiin saman tien kansainvälistä, Tolonen perustelee.

Hän kuvailee sairaalan ohjaavan ajatuksen olevan ”kansainvälisesti arvostettu syövänhoidon edelläkävijä, yksilöllisesti ja viiveettömästi, ihmisenä ihmisen rinnalla”. Käytäntö osoittaa, että puheille on katetta:

– Meillä lääkärille pääsee kahdessa päivässä, keskiarvo on tällä hetkellä alle yksi päivä.

Haasteiden yli

Terveydenhuoltoalalla kuulee hyvin usein puhuttavan palkkakuopista, osaamisvajeesta ynnä muista ongelmista. Mutta mikä on tilanne yksityissairaalassa, joka kaukana pohjoisessa haluaa olla johtava syöpähoitopaikka koko maailmassa, onko esimerkiksi rekrytointi vaikeaa?

– Totta kai kansainvälisen tason huippu onkologeista kilpailevat kaikki. Me olemme onneksi pystyneet löytämään ne henkilöt, joita olemme halunneet. Rekrytoinnin suhteen meillä on erittäin hyvä tilanne, parhaassa tapauksessa saimme avoimeen sairaanhoitajan paikkaan 140 hakemusta, maassa jossa puhutaan sairaanhoitajapulasta, Ilpo Tolonen iloitsee.

Ja rekrytointia Docrateella on riittänyt. Potilasmäärät ovat tasaisessa kasvussa, mutta se ei saa vaikuttaa hoidon nopeaan saatavuuteen. Tämä asettaa haasteita myös tiloille.

- Mainos -

– Tänä vuonna sairaalaa laajennetaan jo toista kertaa, ja viime vuonna palkattiin yli 20 uutta työntekijää, koska sairaalaa johdetaan myös viiveettömyyden mukaan, eli kun kysyntä kasvaa, meidän pitää edelleen kyetä ottamaan henkilö kahdessa päivässä vastaanotolle.

Kansainvälisyyden edistäjä

Kansainvälisesti toimivan sairaalan toimitusjohtajan postille Ilpo Tolosta valmisti pitkä ura kansainvälisen lääketeollisuuden johtotehtävissä.

– Olin 25 vuotta amerikkalaisessa MSD lääkeyhtiössä. Aloitin siellä lääke-edustajana kun olin valmistunut Oulun yliopiston taloustieteenlaitokselta. Sen jälkeen ura eteni nopeasti: muutin Oulusta Espooseen tuotepäälliköksi, markkinointipäälliköksi ja vuoden -99 syksyllä lähdin pääkonttoriin USAn New Jerseyhin, Tolonen kertaa.

Komennus pääkonttorilla poiki lisää urakehitystä. Vuonna 2002 Tolonen palasi Suomeen ja vuonna 2006 hänet nimitettiin MSD:n Suomen toimitusjohtajaksi ja vuonna 2011 hänen alaisuuteensa siirtyivät myös Baltian maat. Siitä tehtävästä hän haki Docrateen toimitusjohtajaksi vuonna 2017 ja tuli valituksi.

Neljännesvuosisadan aikana kansainvälisen lääkejätin palveluksessa matkustaminen tuli tutuksi ja sitä myötä kansainvälinen toiminta. Kansainvälinen liiketoiminta ja Suomen pärjääminen siinä, on myös ollut aina lähellä Ilpo Tolosen sydäntä.

– Aikanaan olin yksi American Chamber of Commers:n perustajajäseniä Suomeen ja sen avullahan houkutellaan Suomeen investointeja ja autetaan myös suomalaisia firmoja maailmalle. Samoin olin Helsinki Business Hubin hallituksessa kolmisen vuotta. Siellä niin ikään etsitään nimenomaan investointeja Suomeen.

Suomen tilanteen kansainvälisessä bisneksessä Ilpo Tolonen näkee tällä hetkellä valoisana. Ainoan isomman varjon heittää luonnollisesti Ukrainan sota.

– Suurin kysymysmerkki kaikelle kansainväliselle kaupalle on se, pysyykö Ukrainan sota paikallisena vai ei. Jos se pysyy paikallisena ja loppuu, kaikkialla länsimaissa alkaa mennä paremmin, koska sota vaikuttaa tällä hetkellä energian hintaan ja inflaatioon.

Muuten näkymät ovat positiiviset.

– Koronapandemia on onneksi ohi, matkustus on alkanut, ihmiset liikkuvat ja voivat tavata toisiaan. Samoin vihreä siirtymä on Suomelle yksi iso mahdollisuus, kunhan sitä ei tehdä kaikkein kireimpien mittareiden mukaan vaan käsi kädessä muu Euroopan kanssa.

– Suomella on teknologiamaana paljon positiivista saavutettavissa, Ilpo Tolonen näkee.

Kuka?

  • Ilpo Tolonen
  • 56 vuotta
  • Kotoisin Oulusta, asuu Helsingissä
  • Puoliso ja kolme aikuista lasta
  • Docrates syöpäsairaalan toimitusjohtaja
  • Harrastaa mm. golfia, padelia, veneilyä vaellusta ja moottoripyöräilyä

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Janne Leipijärvi, kuva: Janne Leipijärvi
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Miten Suomelle käy euroviisuissa?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...