Lukuaika: Syksyn tullen some-dieetti ja digisiivous

Syksyn tullen some-dieetti ja digisiivous

Kun kalenteriin kilahti syyskuu, minulle tuli tarve aloittaa jotakin uutta ja siivota vanhaa. Minulle ja monelle muullekin syksy on ryhtiliikkeiden aikaa ja aikaa innostua uusista asioista. Monet harrastukset alkavat taas kesän jälkeen ja tarjonnasta on jopa runsaudenpulaa.

Sosiaalinen media eli some ja suurin osa sovelluksista on tehty koukuttamaan.

Some on kuin pikaruokaa, josta saamme hetkeksi hyvää oloa, mutta vähän aitoja ravintoaineita, kuten kasvokkain juttelua ja silmiin katsomista. Ja kun alamme kuluttaa pikaruokaa päivittäin ja korvaamme sillä oikeita aterioita, alkaa terveys kärsiä.

Itse olen dieetti-jojoilija. Huomasin taas, että somessa roikkuminen on vienyt ihan liikaa aikaani, joten aloitan syksyn reippaasti some-dieetillä.

- Mainos -

Pyrin rajoittamaan Facebookissa ja Instagramissa notkumista uutisten lukemiseen ja ehkä pystyn pitämään päiviä, jolloin en vilkaisekaan päivityksiä tai antaudu viihdyttävien videoiden vietäväksi.

Syksyn tullen on hyvä miettiä myös digijalanjälkensä siivoamista. Minua termi naurattaa, mutta sillä tarkoitetaan tietojälkeä, jonka jätämme verkkoon. Se sisältää esimerkiksi julkaisemamme sisällön, mutta myös vierailemamme sivustot ja niiden keräämät tiedot meistä.

Internetissä et ole koskaan yksin ja sinut huomataan. Me katselemme, mutta myös meitä katsellaan.

Internet ei ole yksisuuntainen kuten televisio. Digisiivouksen voin aloittaa, vaikka tarkastamalla, mihin kaikkialle olen luonut käyttäjätilejä ja mitkä niistä ovat tarpeellisia. Siivoan myös tarpeettomat tiedostot pois.

Kännykän siivoamiseksi voi poistaa muistia ja tallennustilaa kuormittavat turhat ohjelmat. Myös turhat luvat sovelluksilta kannattaa poistaa. Esimerkiksi puhelimen taskulamppu ei tarvitse yhteys- ja sijaintitietojani. Sovelluksille annettujen lupien siivoaminen turvaa myös yksityisyyttä.

Toivotan kaikille ihanaa syksyä. Pyyhitään jalanjälkemme ja hymyillään kasvotusten!

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Niina Sinisalo
Kirjoittaja on sisällöntuottaja, joka kirjoittaa tekstejä suomalaisille yrityksille.
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä maa voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...