Suomen talouteen ongelmat iskevät viipeellä

Suomea on kehuttu koronan hoidosta, eikä turhaan. Suomessa kuolleisuus ja epidemian levinneisyys on muihin maihin verraten vähäistä.

Leviämisen uhka ei kuitenkaan ole ohi. Siitä kertoo epidemian toisen aallon nostattama tartuntojen määrän kasvu.

Etenkin Helsingin seudulle on asetettu muita maakuntia tiukemmat rajoitukset. Samoin koko maahan on suunniteltu alueellisia rajoituksia taudin taltuttamiseksi.

Suomessa epidemiaa torjutaan asiantuntijaorganisaatioiden ohjeiden mukaan. Ohjeita noudattamalla tautia kyettäisiin hallitsemaan, kuten keväällä nähtiin.

- Mainos -

*

Enenevässä määrin suomalaiset ovat väsyneet ohjeistuksiin ja tiukkoihin määräyksiin. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla järjestetään joukkokokoontumisia vastoin suosituksia ja protestoidaan kiristyksiä vastaan.

Myös monet matkailuyrittäjät esimerkiksi Lapissa eivät ole lainkaan tyytyväisiä hallituksen alaa koskeviin ratkaisuihin.

Suomessa on viimeisen kahden viikon aikana todettu yli 4000 sairastunutta. Määrä kasvaa kovaa vauhtia.

Terveysviranomaiset ja poliittiset päättäjät ovat huolestuneita tilanteesta. Alkuviikosta presidentti Sauli Niinistö vetosi arvovallallaan kansalaisiin, että he noudattaisivat suosituksia.

Pääministeri Sanna Marinilla (sd.) ja Niinistöllä oli viimeksi kitkaa, kun presidentti teki ehdotuksia koronanyrkistä ohi hallituksen. Nyt Marinin joukoissa katsotaan suopeasti presidentin suuntaan.

Taudin taltuttamiseksi tarvitaan kaikki mahdollinen tuki.

Taloudellisesti Suomi on ainakin toistaiseksi menestynyt hyvin. Pelätty konkurssiaalto vältettiin. Paljolti on vaikuttanut julkisen velkarahan pumppaaminen yrityksiin.

- Mainos -

Suomessa on jaettu erilaisia tukia yrityksille yli 11 miljardia euroa ja tuo määrä kasvaa koko ajan.

Työllisyystilastoissa yllättää se, että miesten työllisyys on jopa kohentunut viime vuoden lokakuusta 9000 työllisellä. Naisten kohdalla tilanne on sitten paljon surkeampi. Naisia on peräti 35 000 vähemmän työssä kuin vuosi sitten.

Tähän löytyy vastaus alakohtaisesta tilanteesta. Naiset tekevät paljon palvelualan töitä, ja juuri palvelualaa epidemia on kurittanut pahiten.

Suomessa ei ole varaa rinnan röyhistelyyn. Suomessa valmistetaan paljon investointitavaroita. Niiden kysyntä heikkenee hitaammin. Parhaiten tilanne näkyy esimerkiksi konepaja- ja telakkatoiminnassa.

Jo tehtyjä laivatilauksia on peruttu tai siirretty tuonnemmaksi. Konepajoilla taas tilauskirjat ohenevat hälyttävää vauhtia.

Työllisyysaste oli lokakuussa 71,5, kun se vuotta aiemmin vastaavana aikana oli puoli prosenttiyksikköä suurempi. Prosentteja pitää siedettävinä sekin, että työnhakijoiden määrä on laskenut syksyn mittaan.

Tilanteeseen vaikuttaa muun muassa työelämästä poistuvien ja opiskelemaan lähtevien määrä, kun töitä ei ole.

Miten sitten maan talous jatkossa kehittyy?

- Mainos -

*

Paljolti tilanteeseen vaikuttaa muiden maiden tilanne. Jos korona vie vientimaissa halut investoida ja ostaa, teollisuutemme kokee vaikeita aikoja. Irtisanomisia ja konkursseja on edessä.

Toive on nyt rokotteessa. Ilman tehokasta rokotetta ei epidemian uskota maailmassa talttuvan. Eikä rokotekaan ole mikään pikainen apu. Kestää pitkään, ennen kuin suojaa on sen avulla saatu merkittävästi toimitettua.

Pauli Uusi-Kilponen

Kirjoittaja on yli 40 vuotta median palveluksessa toiminut lehdistöneuvos

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista