Suomalaisia puolet vähemmän kuin normaalivuosina

Aurinkorannikon matkailu alkaa pikkuhiljaa toipua pandemian aiheuttamasta katastrofista. Vuoden ensimmäinen sesonki pääsiäinen meni jopa odotettua paremmin. Jostain syystä suomalaiset eivät ole lähteneet vielä liikkeelle lähellekään normaalivuosien tapaan.

Espanjan ilmailuviranomainen Aena julkaisee kuukausittain tilastot, joista selviää esimerkiksi minkä maan kansalaisia on laskeutunut millekin lentokentälle. Málagan lentokentän osalta tilastot ovat kokonaisuudessaan varsin positiivisia, maaliskuussa Málagaan laskeutui 87% ihmisiä, verrattuna viimeiseen normaaliin maaliskuuhun vuonna 2019. Yhteensä kenttä vastaanotti maaliskuussa yli 600.000 matkustajaa.

Suomalaisia tuossa joukossa oli vaivaiset 10.000 henkilöä. Se on sekä absoluuttisesti että suhteellisesti merkittävästi vähemmän kuin vuonna 2019. Siinä missä muiden maiden kansalaiset ovat rohkaistuneet lähtemään liikkeelle, suomalaisia laskeutui Málagaan vain noin puolet (52%) vuoden 2019 määrästä, jolloin suomalaisia saapui piirun verran vaille 20.000.

- Mainos -

Lähin vertailuryhmä suomalaisille ovat tietysti ruotsalaiset. Heidän matkailuintonsa Aurinkorannikolle on palautunut huomattavasti suomalaisia paremmin. Maaliskuussa 2022 ruotsalaisia laskeutui Málagaan noin 23.000 kun vertailuvuonna 2019 luku oli noin 29.000. Ruotsalaisia saapui siis lähes 80% huippuvuoden 2019 määrästä.

Vaikutus yrityksiin

Pienempi määrä suomalaisia Aurinkorannikolla pitäisi näkyä suoraan myös palvelujen kysynnän pienenemisenä. Näin ei kuitenkaan välttämättä ole tapahtunut. Kauppias Tapio Kangasniemellä New Ewald´s ruokakaupasta on jopa päinvastaista kerrottavaa.

-Meillä asiakasmäärät ovat lähes samalla tasolla kuin vuonna 2019. Myynnit ovat jopa selkeästi isompia, keskiostoksen euromäärä on noussut merkittävästi. Luulen, että väestörakenne on suomalaisyhteisössä muuttunut melkoisesti parin vuoden aikana. Tänne on muuttanut runsaasti työikäisiä perheellisiä ihmisiä ja se on ollut meille hyvä asia. Lapsiperheiden tarpeet ruokaostoksissa ovat paljon suurempia kuin eläkeläispariskunnan. Olemme huomioineet muutoksen myös tuotevalikoimassa, hapankaalia ja siskonmakkaraa menee nyt vähemmän kuin ennen, Kangasnimi toteaa.

Matkailupuolella suomalaiskato on näkynyt, mutta tulevaisuudennäkymät sielläkin ovat positiivisia.

-Päiväretkiä on tämän kevään aikana tehty normaalivuosia pienemmillä ihmismäärillä. Kiinnostus kaikenlaista matkailua kohtaan on ollut suorastaan valtaisaa. Tulevasta kesästä ja varsinkin ensi syksystä odotamme ennätyksellisen vilkasta. Olemme kehittäneet uusia tuotteita, jotka soveltuvat mainiosti myös koko perheen matkailuun, Jenni Sirviö Meriatur.com matkatoimistosta kertoo.

Syitä siihen, miksi suomalaiset ovat olleet muita arempia saapumaan Aurinkorannikolle, on varmasti monia. Lentoyhtiöt ovat lentäneet täysillä koneilla, mutta eivät ole palauttaneet normaaliajan kapasiteettia Málagan lentoihin. Toisaalta, jos kysyntää olisi ollut tuplasti, lentoja olisi varmasti lisätty. Koronan aikana opittu varovaisuus ja keväällä puhjennut Ukrainan sota ovat varmasti myös mietityttäneet mahdollisia matkaajia. Toisaalta niiden vaikutus pitäisi olla suunnilleen sama kaikille Euroopan kansoille.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Antti Pekkarinen, kuva Janne Leipijärvi
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä kesässä on parasta?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...