Lukuaika: Suomalaisen koulun rehtori vaihtuu

Suomalaisen koulun rehtori vaihtuu

Syksyllä 2021 Aurinkorannikon suomalaisella koululla aloittanut rehtori Saara Ikonen muuttaa Suomeen ja jää tämän kevään jälkeen pois tehtävistään. Syyksi muutolle hän kertoo perheen muuttuneen tilanteen.

-Kun tulimme Aurinkorannikolle, tarkoitus oli viettää täällä vain vuosi. Yllättäen edeltäjäni Maarit Paaso ilmoitti, ettei hän palaa rehtorin tehtäviin ja paikka vakinaistettiin minulle. Olemme yrittäneet järjestellä asioita, mutta mieheni työ vaatii tässä vaiheessa läsnäoloa, joten perhe lähtee Suomeen.

Tilanne ei välttämättä ole lopullinen, Ikonen on hakenut ja saanut Aurinkorannikon suomalaisen koulun säätiöltä toimivapaata.

- Mainos -

-Mieluusti jatkaisin työtä täällä. Katsomme nyt ainakin vuoden, miten mieheni tilanne kehittyy ja jos etätyö näyttää jatkossa onnistuvan, en näe mitään estettä palaamiselleni rehtorin virkaan.

Aurinkorannikon suomalaisen koulun säätiön puheenjohtaja Susanna Salo ottaa Ikosen mieluusti takaisin töihin vuoden päästä.

-Hän on niin sitoutunut kouluun, että ovi on ehdottomasti avoinna. Ikonen on laittanut alulle mittavia kehityshankkeita, olisi hienoa, jos hän pääsisi saattamaan niitä loppuun.

Uuden vt. rehtorin haku käynnistyy välittömästi ja hakuaika on määritelty loppuvan 23.3.

-Haemme henkilöä vuoden mittaiseen määräaikaiseen toimeen. Hakijalla tulee olla kokemusta yksityiskoulumaailmasta sekä vankka näyttö johtamisosaamisesta. Espanjan kielen osaaminen luetaan selvästi plussaksi, Salo jatkaa.

Tuulisen ajan rehtori

Ikonen osui koulun historiassa melko tuuliseen ajankohtaan. Kun hän aloitti tehtävässään, koronarajoitukset olivat vielä arkipäivää ja koko koulun avaaminen oli hankalaa.

-Takana oli poikkeustila ja käytännössä ainoa tavoite oli saada pidettyä koulu auki kummallisissa olosuhteissa. Ensimmäinen vuosi meni lähes pelkästään koronan kanssa painimiseen.

- Mainos -

Viime syksystä asti koulua on voitu käydä melko normaalisti ja Ikonen kertoo monien uudistusten lähteneen hyvin käyntiin.

-Normaaliin astuminen koronan jäljiltä oli yllättävän työlästä. Toisaalta se antoi myös sen mahdollisuuden, että asioita katsottiin uudesta kulmasta, eikä toteutettu vain sitä mitä ennenkin oli tehty.

Ikosen rehtorikaudelle osui myös koulun historian suurin hallinnollinen muutos. Viime syksystä asti koulua on hallinnoinut säätiö entisen kannatusyhdistyksen sijaan.

Politiikkaa?

Ikonen on kokenut työnsä Aurinkorannikon suomalaisessa koulussa mielenkiintoiseksi ja haasteelliseksi. Jotkin asiat alueen suomalaisyhteisön sisällä ovat kuitenkin kummastuttaneet häntä.

-Joskus tuntuu siltä, että koska täällä ei ole kunnallispolitiikkaa eikä muita edustuksellisia vaikutuskanavia, koulu ja ehkä myös seurakunta ja Sofia opisto toimivat alustoina samoille energioille ja intohimoille. Koulutyö ei kuitenkaan ole politiikkaa, jotenkin on tuntunut välillä kohtuuttomalta joutua sellaisten syytösten kohteeksi, jotka ovat tuulesta temmattuja ja palvelevat jotain epämääräistä päämäärää.

Ikosen mukaan Aurinkorannikolta löytyy valtava määrä osaamista ja energiaa.

-Voi kun joku keksisi tavan, jolla kaikki tuo energia saataisiin kanavoitua rakentavasti yhteisen hyvän eteen.

- Mainos -

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Antti Pekkarinen, kuva Janne Leipijärvi
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä maa voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...