Lukuaika: Sofia on täällä taas, liikuttamassa ja sivistämässä

Sofia on täällä taas, liikuttamassa ja sivistämässä

Kun kesän kovimmat helteet hellittävät, on taas aika keskittyä itsensä sivistämiseen ja sekä fyysisestä että henkisestä hyvinvoinnista huolehtimiseen.

Sofia-opisto on tarjonnut Aurinkorannikon suomalaisille kansalaisopistotyyppistä vapaan sivistystyön toimintaa jo vuodesta 2005. Opisto selvisi myös pandemian riepottelusta ja nyt odotellaan innokkaasti uuteen talvikauteen starttaamista.

Tavoitimme Sofia-opiston pitkäaikaisen toiminnanjohtajan Minna Kantolan kertomaan opiston viimeisimmät kuulumiset.

Vihdoin vapaampaa

- Mainos -

Reilun kahden vuoden ajan jouduttiin tottumaan siihen, että pandemia asetti milloin tiukempia, milloin väljempiä rajoituksia monelle harrastustoiminnalle. Mutta mikä on tilanne nyt, onko pandemian jäljiltä vielä joitain rajoituksia, vai voidaanko nyt jo harrastaa yhtä vapaasti kuin ennen pandemiaa?

– Rajoituksia ei ole enää opetus- ja harrastustoiminnassa, Minna Kantola iloitsee.

– Opistolla edelleen järjestetään suurin osa espanjan kursseista isoimmassa salissamme, jonne siirsimme tunnit koronapandemian aikana ja toistaiseksi jatkamme näin. Hyvään hygieniaan kiinnitämme toki edelleen huomiota, hän täsmentää.

Aaltojen pauhu rauhoittaa mukavasti venyttelyissä.

Monet indikaattorit viittaavat siihen, että syksyn mukana Aurinkorannikolle saapuu vihdoin jokseenkin normaali määrä suomalaisia. Tämä on tietysti huomioitu myös Sofia-opistolla. Millaiseen ja kuinka vilkkaaseen talvikauteen Sofia-opistolla on varauduttu?

– Olemme laajentaneet edellisvuoteen verrattuna tarjontaamme. Korona-aikana keskityimme lähinnä espanjan kieleen ja ulkoliikuntaan. Nyt tarjonnassa on paljon muutakin, Kantola kertoo.

Kuinka paljon kysyntä sitten pandemia-aikaan verrattuna kasvaa, se epäilemättä tarkentuu syksyn mittaan, ja Sofia-opistolla ollaan valmiita myös iloisiin yllätyksiin.

– Olemme myös valmiita lisäämään kursseja kysynnän myötä, Kantola vahvistaa.

Uusi liikunnan- ja tanssinopettaja Veera Malmivaara toivottaa tervetulleeksi tunneilleen.

Espanja edelleen ykkönen

- Mainos -

Espanjan kielikurssit ovat perinteisesti olleet yksi Sofia-opiston kulmakivistä. Kuinka laajasti espanjanopintoja on tarjolla tänä syksynä?

– Alkeiskursseja meillä on alkamassa jopa neljä eri ryhmää tänä syksynä. Myös erilaisiin arkirytmeihin soveltuen, sillä kursseja on sekä päivä- että ilta-aikaan. Myös jatkokursseja on tarjolla.

Espanjan kielen opiskelu on oleellinen osa Sofia-opiston kurssitarjontaa.

Tämän lisäksi Sofia-opisto palvelee myös niitä joilla opinnot sujuvat paremmin ruotsiksi.

-Espanjaa voi opiskella myös toisella kotimaisella, ruotsiksi, Spanska med fika -kurssilla. Pidemmälle edistyneille on keskustelukursseja.

Syksyyn uutuuksia

Jos ei kielen pänttäämiseen ole kiinnostusta tai tarvetta, löytyy Sofia-opiston valikoimista silti monenlaista tarjontaa. Yhtenä alueena Minna Kantola haluaa nostaa esiin monipuolisen jumppa- ja tanssitarjonnan.

– Syksyn uutuuksina on monenlaisia kuntonyrkkeilykursseja, perinteisestä kuntonyrkkeilystä vedessä tehtävään aqua-boxingiin ja istuen suoritettavaan tuoli-boxingiin. Haluamme tarjota matalalla kynnyksellä pääsyn kuntonyrkkeilyn maailmaan, toiminnanjohtaja kuvailee.

– Jumpista jokavuotisia suosikkeja ovat reisi-vatsa-pakara -treeni ja kehonhuolto. Joogassa puolestaan tarjolla on beach jooga rannalla ja Sydänyhdistyksen kanssa yhteistyössä järjestettävä sydänjooga. Tanssin puolella meillä on tarjolla mm. kuntotanssia ja lattareita, hän luettelee.

- Mainos -

Jos haluaa vaihtaa nyrkkeilyhanskat uunikintaisiin, niin taas löytyy uutuuskursseja.

– Opistolla alkaa myös erilaisia leivontaan liittyviä kursseja, kuten juureen leivottu leipä ja kakunkoristelukurssi. Myös lapsille suunnataan omia kursseja, joilla valmistetaan välipaloja ja leivotaan.

Erilaisia retkiä

Sofia-opisto tarjoaa myös suosittuja retkiä, joita löytyy hyvinkin erilaisia.

– Patikkaretkiä on läpi syksyn, alkaen vesivaelluksista marraskuun ruskavaellukseen, joka nimestään huolimatta suuntautuu Andalusian sisämaahan, Minna Kantola vahvistaa.

Patikkaretkillä pääsee tutustumaan mm. Andalusian luontoon ja paikallisiin ruokiin.

– Kulttuuriretkillä tutustutaan mm. Málagan taidemuseoihin. Retkillä ruokailemme aidoissa espanjalaisissa ravintoloissa ja samalla on mukava jakaa kokemuksia retken annista. Tämä on meillä nyt uusi parannus retkitarjontaan.

Miten mukaan?

– Sofia-opistolla on jatkuva ilmoittautuminen käynnissä. Kertamaksullisille kursseille kuten liikuntaan ei tarvitse ilmoittautua vaan voi tulla vain paikan päälle. Niille voi tulla silloin kun itselle sopii, Kantola vinkkaa.

– Retkille ja koko syksyn kursseille ilmoittaudutaan pääasiassa netin kautta.(www.sofiaopisto.net) Vietämme syyskauden avajaisia 5.10 klo 16 alkaen ja silloinkin voi ilmoittautua paikan päällä. Ilmoittautua voi myös niin kauan kuin paikkoja riittää.

Sofian tarjontaa ei ole muuten rajattu vain Aurinkorannikon asukkaille.

– Kursseille voivat tulla Aurinkorannikolla asuvat, mutta myös lomailijat ovat tervetulleita ja kertamaksullisuus on siksikin etu. Ei tarvitse sitoutua koko kaudeksi, Minna Kantola muistuttaa.

– Lopuksi kannustan kaikkia Aurinkorannikon suomalaisia mukaan kursseille, sillä harrastuksilla saa elämään paljon hyvää. Muun muassa tanssinharrastajilla on todettu aivoissa ihan fyysisiäkin positiivisia muutoksia, samoin kielen opiskelu auttaa ylläpitämään muistia ja tunneilla syntyy usein hyvä yhteishenki ja siellä tsempataan toinen toistaan, päättää Sofia-opiston toiminnanjohtaja Minna Kantola.

Sofia-opisto:

  • Aloitti toimintansa Sofia-hankkeena jo vuonna 2005
  • Opisto saa opetus-ja kulttuuriministeriöltä tukea toimintaan
  • Lisäksi toimintaa rahoitetaan pääasiassa kurssimaksutuloilla
  • Nettisivu: www.sofiaopisto.net
  • Sähköposti: info@sofiaopisto.net
  • Facebook: Aurinkorannikon Sofia-opisto
  • Instagram: @sofiaopisto
  • Puhelin: (+34) 952 46 25 44; (+34) 622 573 809 (myös Whatsapp)
  • Osoite: Avda Nuestro Padre Jesús Cautivo (Junakatu) 43

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Janne Leipijärvi, Kuvat: Esko Pamppunen
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä maa voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...