Sisäistä kauneutta

Biotiini eli B7-vitamiini on elimistölle välttämätön vitamiini, joka auttaa elimistöä käsittelemään ravinnon hiilihydraatteja, rasvoja ja proteiineja. Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA:n mukaan biotiini vaikuttaa positiivisesti energiantuotantoaineenvaihduntaan ja normaaliin ruoka-aineiden aineenvaihduntaan sekä hermoston normaaliin toimintaan.

Biotiini tukee elimistön aineenvaihduntaa, ja sitä tarvitaan esimerkiksi välttämättömien rasvahappojen (EPA) synteesiin. Biotiini tukee rasvojen ja hiilihydraattien sekä aminohappojen ja proteiinien aineenvaihduntaa. Biotiini auttaa kehoa valmistamaan ruoan ravinteista glukoosia, jota elimistö käyttää polttoaineenaan.

Biotiinilla on myös useita terveysvaikutuksia ja sillä on tärkeitä tehtäviä koko elimistön toiminnan kannalta, sillä se:

-edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa
-edistää hermoston normaalia toimintaa
-edistää normaalia makroravinteiden aineenvaihduntaa
-edistää normaalia psykologista toimintaa
-auttaa ylläpitämään normaaleja limakalvoja

- Mainos -

Biotiinin saanti on erityisen tärkeää tietyille ihmisryhmille:

-raskaana olevat ja imettävät
-yli 60-vuotiaat
-tupakoivat
-yksipuolista ruokaa syövät
-runsaasti raakoja kananmunia syövät
-suolistosairautta sairastavat
-paljon ja säännöllisesti urheilevat

Biotiini tehostaa kromin toimintaa verensokerin säätelyssä. Siitä saattaa alustavien tutkimusten mukaan olla hyötyä kakkostyypin diabeteksen hoidossa lääkehoidon rinnalla.

Vesiliukoisena vitamiinina biotiini ei varastoidu elimistöön. Siksi sen käytöstä ei ole myöskään raportoitu liiallisesta saannista johtuneista ongelmista.

Biotiinilla on myös positiivinen vaikutus hiusten, kynsien ja limakalvojen hyvinvointiin. Vastaavasti biotiinin liian vähäinen saanti voi aiheuttaa muun muassa hiustenlähtöä ja kynsien halkeilua ja iho-oireita.

Raaka kananmuna sisältää avidiini-nimistä proteiinia, joka estää biotiinin imeytymistä. Siksi biotiinin puutetta on todettu paljon raakoja kananmunia käyttävillä henkilöillä. Myös alkoholi heikentää biotiinin imeytymistä. Puutos voi liittyä myös suolistobakteerien toimintaa heikentäviin suolistosairauksiin, kuten Crohnin tautiin tai muihin imeytymishäiriöitä aiheuttaviin sairauksiin.

Biotiinin puutosoireina esiintyy muun muassa kieli- ja ihotulehdusta, huonovointisuutta, ruokahaluttomuutta, hiusten kiillottomuutta, kynsien haurastumista ja lisääntynyttä talineritystä.

Biotiinin edullinen vaikutus hiuksissa ja kynsissä vie aikaa, sillä ne uudistuvat melko hitaasti. Perinnölliseen hiustenlähtöön biotiinilla ei ole vaikutusta, mutta se edistää olemassa olevien hiusten hyvinvointia.

- Mainos -

Erityistä huomioitavaa:

Suuriannoksinen biotiinilisä voi vääristää joidenkin laboratorioanalyysien tuloksia (esimerkiksi kilpirauhaskokeet), joten tauko käytössä on suotavaa ennen laboratoriokokeita. Biotiinin puoliintumisaika on lyhyt, joten parin päivän tauko riittää.

Biotiinin vaikutus hiuksiin tapahtuu keratiinin kautta. Hiukset muodostuvat pääasiassa keratiinista eli sarveisaineesta, joka on yhdenlaista proteiinia. Biotiini edistää keratiinin muodostumista.

Jos biotiinia saa ruokavaliostaan liian vähän, seurauksena voi olla hiustenlähtöä. Näin riittävästä biotiinin saannista huolehtiminen on samalla hiusten hyvinvoinnista huolehtimista.

Liian vähäinen biotiinin saanti aiheuttaa iho-oireita, kuten punaista hilseilevää ihottumaa kasvoissa silmien, nenän ja suun ympärillä.

Biotiini on tärkeä vitamiini kehollemme, jota saamme tietyistä ruoista luonnollisesti. Sitä lisäämällä voi olla moni terveydellisiä vaikutuksia niin ihosi, kynsiesi sekä hiustesi hyvinvointiin. Se voi ehkäistä hiusten irtoamista ja ohenemista.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Sami Lindberg, Anni's Vital Shop
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...