Blogi

Vesa Uusi-Kilponen: Saunasta miestä…

Saunominen, tuo supisuomalainen tapa puhdistaa itsensä on oikein terveellinen, sen kansa on tiennyt aina. Itä-Suomen yliopisto on nyt tutkinut, miten terveellistä se saunominen ja miksi.

Yleensä  mielihalujen täyttämisessä on se epäterveellisyyden leima, tavalla jos toisella. Se tässä asiassa on  hauskaa, kun terveellinenkin on mukavaa ja hyvää.

Saunaan halutaan melkein kiimaisen kiihkeästi. Ei sen takia siellä olevien alastomien ihmisten takia, ei sinne päinkään, vaan kropalla on aivan toisenlaiset päämäärät. Vartalo ja mieli, nuo jumalan luomistyön tulokset halajavat stressittömään olotilaan, joka laskee verenpainetta ja alentaa riskiä verisuoni- ja muistisairauksiin. Tämä euforinen tila nostaa myös sydämen sykettä saman verran kuin keskiraskas liikunta.

Tämä on sitä oikeansuuntaista treeniä terveellisempään elämään.

Sauna on ollut ja on kohtauspaikkana erinomainen. Tutuksi tullaan ja mielipiteitä vaihdetaan, kukaan ei puutu saunojien vartaloiden monimuotoisuuksiin. Saunassa päätetyt asiat ovat kiuaskiviin hakatut, ei tarvita muistioita.

Suomalaiseen tapaan waunasta on tullut myös kisailupaikka, selän vesikelloista lasketaan voittaja, kuolemankin uhalla kärvistellään ylimmällä lauteella,  nahkurin orsien tapaan. Pari kertaa viikossa löylyn lyötäväksi ja kroppa kiittää.

En viitsinyt tähän laittaa enää aukioloaikoja.

Vesa Uusi-Kilponen

Mitä pidit jutusta?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Asiasanat

Kolumnit

Fillarimummo

Julkkikseksi pääseminen tai päätyminen on monisyinen asia. Joku saattaa käyttää läjäpäin...

Remontteja joka paikassa

Elämme remonttien keskellä. Henkilökohtaisten asunto- ja elämäntaparemonttien ohella koko yhteiskuntamme järjestäytyy...

Malttia

  Tuli, oli ja meni. Vielä muutama viikko sitten hyvästeltiin Covid-19...

Viikon kysymys

Kuunteletko joululauluja?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa